Öksürük nasıl gider, öksürüğe ne iyi gelir?

Öksürük nasıl gider, öksürüğe ne iyi gelir, sorularının yanıtları her bahar aylarından sıkça gündeme gelir. Özellikle enfeksiyon ayları olan bu aylarda vatandaşlar enfeksiyon nedeniyle sık sık öksürük refleksi gösterir.

Google Haberlere Abone ol
Öksürük nasıl gider, öksürüğe ne iyi gelir?

Öksürük nasıl gider, öksürüğe ne iyi gelir, vatandaşlar tarafından sıkça araştırılan konu özellikle sonbahar aylarında yeniden gündeme geliyor. 

ÖKSÜRÜK NEDİR, NEDEN OLUR?

Öksürük, aspirasyona karşı akciğerleri korumak ve aşırı miktarda yapılan sekresyonun atılmasını sağlayan bir reflekstir. Sağlıklı kişilerde daha az görülen öksürük özellikle bir hastalığı olan veya enfeksiyona maruz kalanlarda sıkça görülebilir. Bir savunma mekanizması olan öksürük basit nedenlerle de görülebileceği gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret eden bir semptom olabilir. 

Hemen hemen her akciğer hastalığında görülebilr öksürük akciğer için bir savunma mekanizmasıdır. Aşırı mukus sekresyonu, inflamatuar eksuda, yabancı cisim, endobronşial lezyon ve bronş basıları gibi sebeplerden öksürük olabileceği gibi özefageal reflü, orta kulak patolojileri, diafragma, plevra ve perikard irritasyonu gibi durumarda öksürüğe sebep olabilir. 

Akut, Kronik, Non prodüktif (Kuru) ve Prodüktif (Yaşa bağlı) olarak ayrılan öksürük çeşitleri vücudunuzda var olan hastalıklarla bağlı olarakta yaşanabilir. Akut öksürük gibi çevresel, iş hayatı gibi faktörlere bağlı olarakta yaşanabilir. 

NASIL TEDAVİ EDİLİR

Uzun süren ciddi öksürükler için doktorlara başvurulması önerilirken çevresel faktörlere bağlı olarak oluşan üst solunum enfeksiyonları için ise çeşitli öneriler sunulur.

Bol ve yudum yudum su İçin ; Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişen öksürük için vatandaşların yudum yudum su içerek boğazlarını ıslak tutmaları önerilir. Uzmanlar günde en az 2 litre su içmenin üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geleceğini bildiriyor. Kafaya dikilerek hızlıca içilen su mideye gitmeden böbreklere gittiği için kısa sürede idrarla dışarı atılır. Ancak yaval yavaş için su vücut için yavaş yavaş kullanılır.

Ballı bitki çayları için: İnsan vücudunda pek çok şey için yararlı olduğu bilinen bitki çayları öksürüğe oldukça iyi gelir. Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan kuşburnu, ıhlamur, nane limon ve adaçayı gibi bitki çaylarının tüketilmesi iyi gelebilir. Öte yandan kaynatılan bitki çaylarına bal karıştırmak etkiyi arttırabilir. 

Vitamin desteği alın: Kış aylarında yaşanan soğuk alığınlığı ile yaşanan öksürük vitamin takviyeleri ile kısa sürede giderilebilir. Özellikle vücudumuz için son derece faydalı olan aynı zamanda antioksidan özelliği bulunan C vitamini ve bizi hastalıklardan koruyan D vitamini takviyeleri iyileşme süremizi hızlandırabilir ve bizi hastalıktan korur. Vitamin takviyeleri için en iyi çözüm ise C ve D vitamini barındıran yiyecekler tüketmektir. 

Reflü öksürüğü: Reflüye bağlı olarak öksürük şikayeti yaşayan vatandaşların gazlı içecekler ve baharatlı yemeklere biraz mesafe koymaları önerilirken özellikle akşam yemeklerini erken saate yedikten sonra uyumadan önce bir kaç saat herhangi bir şey yiyip içmemeleri iyi ve öksürüksüz bir gece geçirmelerine yardımcı olabilir.

Zerdeçal ve zencefil: Son zamanlarda eczanelerde yerini alan zerdeçal ve zencefilin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Yemeklere katılarak tüketilebileceği gibi çayları yapılarak içilebilir.

Sür ve süt ürünleri mukus yapımını arttırdığı için süt ve sür ürünlerinden uzak durulması tavsiye edilir. Öte yandan, nem ayarlanmasının yapılması, sigara içilmemesi, sıcak duş alınması ve boğazı tahriş eden özellikle parfüm ve temizlik ürünlerinden uzak durulması öksürüğü erken geçirmek için yardımcı olabilir.

Yorumlar