Öğle namazı kaç rekat, nasıl kılınır, kaç farz, kaç sünnet Şafiilere göre Hanefilere göre fark var mı?

Öğle namazı kaç rekat, nasıl kılınır, kaç farz, kaç sünnet Şafiilere göre Hanefilere göre fark var mı? Öğle namazı İslam dininde bir Müslümanın gün içinde kılması gereken namazlardan biridir. Peki, Öğle namazı kaç rekâttır ve nasıl kılınır?

Google Haberlere Abone ol
Öğle namazı kaç rekat, nasıl kılınır, kaç farz?

Öğle namazı kaç rekat, nasıl kılınır, kaç farz, kaç sünnet Şafiilere göre Hanefilere göre fark var mı? Öğle namazını kılmayı bilmeyenler veya öğle namazının kaç rekât olduğunu bilmeyen vatandaşlar bu konuda araştırma yapıyor. Öğle namazı için bilgileri sizin için derledik.

Öğle namazı 4 rekat sünnet, 4 rekat farz ve son 2 rekat sünnet olmak üzere toplamda 10 rekat olarak kılınır.

Öğle namazı kaç rekat, nasıl kılınır, kaç farz, kaç sünnet Şafiilere göre Hanefilere göre fark var mı
Öğle namazı kaç rekat, nasıl kılınır, kaç farz, kaç sünnet Şafiilere göre Hanefilere göre fark var mı

 

Öğle namazı Müslümanlar için önemli olan 5 vakit namazından biridir. Kur’an-ı Kerim’de öğle namazı için şöyle buyrulur: “Haydi siz, akşama ulaştığınızda (akşam ve yatsı vaktinde) sabaha kavuştuğunuzda, gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde Allah’ı tesbih edin (namaz kılın), ki göklerde ve yerde hamd O’na mahsustur.” (Rûm Sûresi 17-18)

Peygamber efendimiz öğle namazı için şöyle buyurmuştur: “Bir kimse öğle namazının farzından önce dört, farzından sonra da iki rek`at sünneti devamlı olarak kılarsa, Allah Teâlâ onu cehenneme haram kılar.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu 7)

ÖĞLE NAMAZI NASIL KILINIR?

Öğle namazı kılacak olan kişinin evvela abdestini alması gerekmektedir. Abdestini alan kişi seccadesini kıbleye doğru sererek niyet etmelidir.

İki elinin başparmakları kulak yumuşağına değecek şekilde kaldıran kişi sünnet namazı için “Niyet ettim Allah rızası için bu günkü öğle namazının 4 rekât sünnetini kılmaya” denir. Veya farz namazı için “Niyet ettim Allah rızası için bu günkü öğle namazının 4 rekât farzını kılmaya” dedikten sonra Allah-u Ekber diyerek ellerini bağlar.

1. rekâtta Hanefi mezhebine tabi olanlar Sübhaneke, Şafi mezhebine tabi olanlar ise Veccehtu duasını okuduktan sonra Fatiha suresi ve Zamm-ı Sure okur.

Allah-u Ekber denilerek Rükü’a gidilir. Burada en az 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir. Rükü'dan doğrulur ve: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir.

“Allah-ü Ekber” denilerek 2 sefer secdeye gidilir. Ve secde edildiği sırada "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir.

Öğle namazı kaç rekat, nasıl kılınır, kaç farz, kaç sünnet Şafiilere göre Hanefilere göre fark var mı
Öğle namazı kaç rekat, nasıl kılınır, kaç farz, kaç sünnet Şafiilere göre Hanefilere göre fark var mı

 

2. rekâtta: Allah-u Ekber denilerek kalkılır. Besmele getirildikten sonra Fatiha ve Zamm-ı Sure okunur. Rükü’a eğilir. Bu sırada 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir. Rükü'dan doğrulur ve: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir. Allah-u Ekber denilerek secdeye gidilir. Secde de "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir. Bu durum iki defa tekrarlandıktan sonra "Ka'de-i ahîre" yani oturuşa geçilir.

3. rekat: Allah-u Ekber denilerek Kıyam’a durulur yani ayağa kalkılır. Yine Besmele ile başlanarak Fatiha ve Zamm-ı Sure okunur. Tekrar Rükü’a eğildikten sonra 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir.

Rükü'dan doğrulur ve: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir. Allah-u Ekber denilerek secdeye gidilir. Secde de "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir. Bu durum iki defa tekrarlandıktan sonra Allah-ü Ekber denilerek Kıyam’a durulur.

4. rekat: Allah-u Ekber denilerek Kıyam’a durulur yani ayağa kalkılır. Yine Besmele ile başlanarak Fatiha ve Zamm-ı Sure okunur. Tekrar Rükü’a eğildikten sonra 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir. Rükü'dan doğrulur ve: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir. Allah-u Ekber denilerek secdeye gidilir. Secde de "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir. Bu durum iki defa tekrarlandıktan sonra "Ka'de-i ahîre" yani oturuşa geçilir.

Tahiyyat duası, Salli ve Barik ile Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları okunduktan sonra önce sağa ve sonra sola olmak üzere "Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah" diye selam verilerek namaz tamamlanır.

İKİ REKAT SÜNNET NAMAZI

Öğle namazının son iki rekat sünnet namazı için iki elinin başparmakları kulak yumuşağına değecek şekilde kaldıran kişi “Niyet ettim Allah rızası için bu günkü öğle namazının 2 rekât sünnetini kılmaya” dedikten sonra Allah-u Ekber dedikten sonra eller bağlanır.

1. rekâtta Fatiha suresi ve Zamm-ı Sure okunur. Allah-u Ekber denilerek Rükü’a gidilir. Burada en az 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir. Rükü'dan doğrulur ve: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir.

“Allah-ü Ekber” denilerek 2 sefer secdeye gidilir. Ve secde edildiği sırada "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir

2. rekâtta: Allah-u Ekber denilerek kalkılır. Besmele getirildikten sonra Fatiha ve Zamm-ı Sure okunur. Rükü’a eğilir. Bu sırada 3 defa "Subhane Rabbiyel Azim" denir. Rükü'dan doğrulur ve: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir. Allah-u Ekber denilerek secdeye gidilir. Secde de "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir. Bu durum iki defa tekrarlandıktan sonra "Ka'de-i ahîre" yani oturuşa geçilir. Tahiyyat duası, Salli ve Barik ile Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları okunduktan sonra önce sağa ve sonra sola olmak üzere "Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah" diyerek selam verilir.


 

Yorumlar