Obezitede Türkiye Avrupa birincisi

Obezite konusunda Türkiye'nin Avrupa birliği ülkelerinin tamamını geride bıraktığı öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol
Obezitede Türkiye Avrupa birincisi

Türkiye'nin obezite konusunda Avrupa Birliği ülkelerinin tamamını geride bırakarak ilk sıraya oturduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar bu konuda ciddi önlemler alınması gerektiğini belirtiyor.

Son olarak Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) ile Türk Diabet ve Obezite Vakfı tarafından düzenlenen 10. Ulusal Obezite Kongresi'nde yapılan konuşmalarda önemli detaylar ortaya çıktı.

Kongrede konuşan 10. Ulusal Obezite Kongresi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kaya, "Türkiye, Avrupa'da obezitede birinci sırada. Türkiye, Avrupa şampiyonu oldu, şişmanlık konusunda" dedi. 

Her insan için beden kütle indeksi artıkça, yaşam süresinin kısaldığına ifade eden Kaya, "30-35'ler civarı olursa, ortalama yaşam süresi 3 yıl kadar azalır, bunun üzerine çıkılırsa 8-10 yıl kadar azaltan bir hastalık. Obezite tek başına bir hastalık değil, hipertansiyon, diyabet, damar sertliği, kemik hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları hatta hormona özgü kanserler obezlerde daha sık karşımıza çıkmakta." şeklinde konuştu.

Dr. Ahmet Kaya konuşmasında şu önemli bilgileri verdi:

Türkiye, Avrupa'da obezitede birinci sırada. Türkiye, Avrupa şampiyonu oldu, şişmanlık konusunda. OECD ülkelerinin verdiği erişkin nüfustaki obez oranı yaklaşık yüzde 19,5-20. Türkiye, bunun üzerinde. Türkiye'de erişkinlerde her 3 kişiden biri obez. Dünyada 650 milyon obez, 1 milyar 9 milyon aşırı kilolu var. Türkiye'de erişkin nüfusunun 20 milyonu obez, bundan daha fazlası aşırı kilolu. Erişkin nüfusun yüzde 60-65'i aşırı kilolu ve obez. Acil eylem planları oluşturmak gerekiyor. Çocukluk dönemlerinde fazla kilolu ve obez grup hızla artıyor. Kadınlardaki oran daha can sıkıcı. Erkeklere göre 2 kat daha fazla kadın obezitesi. Kız öğrencilerin erkek çocuklarına göre obeziteyle karşılaşma olasılığı daha fazla. Fazla kilolu ve obez yaş grubu göz önüne alınırsa, örneğin 6 yaşında çocuklarımızın yüzde 17,9'u obez ve aşırı kilolu. Toplamda 18 yaşına kadar olan yaş grubunun da yüzde 20-21'i obez ve aşırı kilolu."

Yorumlar