Nusaybin nerede, nüfusu kaç, nereye bağlı?

Nusaybin nerede, nüfusu ne kadar, nereye bağlı? soruları internet üzerinden araştırılmaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Nusaybin nerede, nüfusu kaç, nereye bağlı?

Nusaybin nerede, nüfusu ne kadar, nereye bağlı? sorularının vatandaşları tarafından araştırılmaya devam ediyor. Peki, Nusaybin nerede, nüfusu kaç, hangi ile bağlıdır?

NUSAYBİN NEREDE

Türkiye'nin Güneydoğusundan bulunan Nusaybin, Suriye ile sınır komşusudur. Türkiye'nin en büyük illerinden biri olan Mardin'e bağlı illerden biri olan Nusaybin Suriye sınırında bir ova üzerine kurulmuştur. 

Nusaybin aynı zamanda Suriye'de bulunan Kamışlı ile sınır komşusudur. 

NUSAYBİN NÜFUSU NE KADAR?

2016 adrese dayalı nüfus kaydı verilene göre, Nusaybin merkezde 87.948 kişi yaşamaktadır. Bununla birlikte ilçe merkezine bağlı köylerde 25.646 kişi yaşamaktadır. İlçenin köy merkezle birlikte toplam nüfusu 113.594 kişiye ulaşmaktadır.

Merkeze bağlı toplam 16 mahalle bulunurken, ilçeye bağlı toplamda 68 köy bulunmaktadır. Nusaybin, yönetim merkezi olan Mardin'e 56, komşuları olan Cizre'ye 96, Midyat'a ise 50 KM uzaklıktadır.

EKONOMİ

İlçe ekonomisi genel olarak tarım, nakliyecilik ve ticarete dayalıdır. Tarımda Sulanan Arazilerde sanayi bitkilerinin üretimi ve bazı yerlerde yılda çift ürün alınması ve her türlü elektronik eşyaların bulunduğu bir çarşının oluşmasına rağmen sermayenin batı illere yönelmesi nedeniyle yeni yatırım alanları oluşmamakta ve işsizlik giderek büyümektedir.

TARİHİ

Düz bir ovada kurulmuş olan Nusaybin, Yukarı Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Milattan önce 3000-2800 yıllarında bölgede hakimiyet kuran Sümer İmparatorluğu’nun 3.Ur Sülalesine kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Tarihte pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan İlçemiz Milattan Önce 2. yılında Sasaniler tarafından başkent olarak kullanılmıştır. 1100 yılında Selçuklu hâkimiyetine giren İlçe, 1516 yılında Osmanlı İmparatorluğu yönetimine girmiştir. Birinci Dünya Savaşında Fransız hakimiyetine giren İlçemiz 1921 yılında  imzalanan Ankara Antlaşması ile özgürlüğüne kavuşmuştur. İlçe 37.04 kuzey enlem ile 41.13 doğu boylamı arasında, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Dicle kısmında yerleşik bir İlçedir. Doğusunda Şırnak İli, Cizre İlçesi, Batısında Mardin İli ve Kızıltepe İlçesi, Kuzeyinde Midyat ve Ömerli İlçeleri, Güneyinde ise Suriye Arap Cumhuriyeti Kamışlı İlçesi ile çevrilidir. Denizden yüksekliği 500 metredir. Nusaybin İlçemizin yüzölçümü 1.177.000 dekardır. Bunun 2/3’ü ova, kalanı ise dağlıktır. En yüksek yeri olan Bagog dağının deniz seviyesinden yüksekliği 1275 metredir. 

Yorumlar