Noodle neden yapılıyor, hiç düşündünüz mü?

Özellikle Çin ve Japon kültüründe sıkça tercih edilen Noodle bunlardan bir tanesi… Peki erişteye de makarnaya da oldukça benzeyen Noodle’ın makarnadan farkı ne?

Google Haberlere Abone ol
Noodle neden yapılıyor, hiç düşündünüz mü?

Farklı yemek kültürlerine artan ilgi ile birlikte makarnanın da farklı çeşitleriyle tanışmaya başladık. Özellikle Çin ve Japon kültüründe sıkça tercih edilen Noodle bunlardan bir tanesi… Peki erişteye de makarnaya da oldukça benzeyen Noodle’ın makarnadan farkı ne?

Makarna denince akla gelen ilk ülke İtalya olsa da makarnanın tarihi neredeyse buğdayla başlıyor diyebiliriz. Bu nedenle her ülkenin kendi yorumunu katarak değiştirdiği bir yiyecek makarna, sınırları oldukça geniş. Günümüzde giderek popülerleşen noodle bunun en iyi örneklerinden biri. Noodle, şekil ve pişirme tekniği açısından makarnaya oldukça benzese de içerik açısından makarna ve erişteden bazı noktalarda ayrılıyor. Gelin, Uzakdoğu mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan noodle nedir birlikte öğrenelim.

Noodle
Hazır erişte yani Noodle

 

Noodle ve makarna iki özelliğiyle birbirinden ayrılır. Birincisi; noodle makarnadan daha ince kesilir ve ön pişirme işleminden geçirilir. Bu nedenle makarnaya göre daha kırılgan bir yapıdadır. İkinci ve belki de en önemli fark ise noodle’da kullanılan unun çeşididir. Makarnanın temel maddesi, durum buğdayıdır. Durum buğdayından elde edilen unlar kullanılır. Noodle ise genellikle pirinç unundan veya farklı un çeşitlerinden elde edilir. Tercihe göre hamuruna yumurta da eklenebilir.

Noodle genel olarak makarna ve erişte gibi haşlanarak hazırlansa da Japon ve Çin yemek kültüründe farklı yemeklere sıkça misafir olur. Özellikle Uzakdoğu yemek kültürünün gözdelerinden biri olan Ramen; et suyu içinde noodle, haşlanmış et/yumurta ve sebzeleri bir araya getirerek hazırlanır.

Peki ya olmazsa olmazımız soslar? Noodle ve makarnayı ayıran farklardan bir tanesi de lezzetlendirme biçimidir diyebiliriz. Aslında noodle da makarna gibi domates, salça veya kremayla tatlandırılabilir. Fakat daha ince yapıda olduğu için genellikle soya sosu ile hazırlanan akışkan soslar noodle ile daha çok tercih edilir.

Fakat noodle, ince yapısı nedeniyle akışkan soslarla daha çok yakışır. Bu nedenle susam, tavuk ve soya sosuyla hazırlanmış lezzetli bir sos noodle’ın vazgeçilmezlerindendir. Eğer deniz ürünlerini seviyorsanız noodle’ı bir de karidesle denemenizi tavsiye ederiz.

Noodle’ın henüz evlerimizde makarna ya da erişte kadar kalıcı bir yer edinemediğinin farkındayız. Fakat makarnaya benzer özellikleri, doyurucu olması ve uygun fiyatıyla oldukça iştah açıcı! Eğer çubuklar gözünüzü korkutuyorsa, boşverin! Noodle’ınızı çatalla da yiyebilirsiniz.

Noodle kısır mı yapıyor ya da noodle kısır yapar mı soruları da son günlerde merakla cevap arıyor.

 

Yorumlar