Nijer Benin sınırına asker konuşlandıracak

Nijer, terörle mücadele için Benin sınırına asker konuşlandıracak

Google Haberlere Abone ol
Nijer Benin sınırına asker konuşlandıracak

Nijer Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum, terörle mücadele amacıyla Benin sınırına asker konuşlandıracaklarını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Bazoum, Benin'e 2 günlük çalışma ziyaretinde bulundu.

Ziyaret kapsamında Beninli mevkidaşı Patrice Talon ile ortak basın toplantısı düzenleyen Bazoum, ülkesinin güvenliği için Benin koridorunun hayati önem taşıdığına işaret ederek, Benin sınırına askeri güç konuşlandıracaklarını belirtti.

Sahel'de terörle mücadele amacıyla kurulan G5 Sahel Görev Gücü kapsamında operasyon düzenlemenin zorluğuna değinen Bazoum, bunun yerine iki ülke sınırında ortak operasyonların daha kolay ve sürdürülebilir olduğunu kaydetti.

Bazoum, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de değinerek, Nijer'in doğusunda ham petrol ihraç edecek 2 bin kilometrelik boru hattının inşasına ilişkin yaptıkları ortaklıktan da memnuniyet duyduğunu vurguladı.

Benin Cumhurbaşkanı Talon da Temmuz 2022'de Nijer ile imzaladıkları terörle mücadelede işbirliği anlaşmasından bahsederek, anlaşmanın özellikle istihbarat paylaşımı konusunda her 2 ülkeye fayda sağladığını söyledi.

Talon, anlaşma sayesinde 2 ülke sınırında bulunan ve daha önce terör saldırılarının hedefi olan W Doğal Yaşam Parkı'nda büyük ölçüde güvenliği sağladıklarını aktardı.

Terörle mücadelede ortak hareket etmek amacıyla Sahel ülkeleriyle 2007'de başlatılan Akra İnisiyatifi'ne bağlılıklarının sürdüğünün altını çizen Talon, buna karşın 2 ülke arasındaki girişimlerin daha tatmin edici sonuçlar verdiğini dile getirdi.

- Benin-Nijer petrol boru hattı

Çin şirketi Wapco tarafından inşaatına 2019'da başlanan Nijer-Benin Petrol İhraç Boru Hattı (PENB) isimli projenin, 2022'de bitmesi planlanmış, ancak Kovid-19 nedeniyle süreç uzamıştı.

Gelecek sene temmuzda sonlanması beklenen proje kapsamında, Nijer'in, 90 bin varili ihraç edilmek üzere günlük 110 bin varil ham petrol üretmesi bekleniyor.

Denize kıyısı bulunmayan Nijer, ham petrolü, 2 bin kilometrelik boru hattı sayesinde komşusu Benin'deki Seme Limanı üzerinden ihraç edebilecek.

Nijer, günlük 20 bin varil petrol üretiyordu.

Yorumlar