Nevruz Bayramı kutlamaları

- Gaziantep, Malatya, Kilis ve Kahramanmaraş'ta çeşitli etkinlikler düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Nevruz Bayramı kutlamaları

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep, Malatya, Kilis ve Kahramanmaraş'ta, Nevruz Bayramı dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) yerleşkesindeki Atatürk Kültür Sahnesi Park Alanı'nda düzenlenen kutlamalarda, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende bir konuşma yapan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, dünya coğrafyasında bu kadar yayılan, dil, din ve ırkları aşan ve bunları bir araya getiren başka bir bayram bulunmadığını söyledi.

Nevruzun insanları birleştirdiğini, birleştirmeye de devam edeceğini belirten Gür, "Kimin bayramı? Herkesin bayramı. Türklerin de Kürtlerin de Farsların da Müslümanların da Zerdüştlerin de bayramı, Hristiyan bazı dönüşmüş toplulukların da bayramı. Dünyada bu kadar birliktelik oluşturabilen başka bir bayram yoktur. Tarihte yaşanmışlıklar bu bayramın ruhumuza, kökümüze kadar işlemiş argümanlarını ortaya koyuyor." dedi.

Bu birlik ve beraberlikle, örsün üzerindeki demire inen yumruk gibi tek yumruk halinde sıkıntıların da ortadan kaldırıldığını dile getiren Ali Gür, "Sıkıntılarımızı eziyoruz ve geleceğe bir umut taşıyoruz. Bu ritüeller mitolojide kalsa bile hepimizin bunları sahiplenmesi tarafındayım. Bu bayram, ayrıştıran değil birleştiren bir bayramdır. Türkiye'de yaşayan bütün insanlar, aynı ruhla bu bayrama sahip çıksınlar ve çıkıyoruz. Çünkü artık bir milli bayramdır. Daha büyük bir hayalim var. Belki gün gelecek Orta Asyasından, Afrikasından, Ortadoğusundan ve Balkanlarından, Hindistan coğrafyası olmak üzere gün gelecek ortak bayram kutlayacağız. Ortak kongreler yapacağız ve gelecekte bu bayramın çatısı altında belki dinleri, ırkları aşan büyük bir birliktelik kurulacak." diye konuştu.

Konuşmaların ardından nevruz ateşi yakıldı. Ateşe, hazırlanan buğday, bulgur, fasulye, nohut, makarna, tuz, soğan ve sarımsaklar atıldı.

Rektör Gür ve beraberindekiler demir de dövdü.

Halk oyunları ekiplerinin gösteri sunduğu etkinlikte, Gür ile üniversite öğrencileri halay çekti.

Ali Gür ve beraberindekilerin ateşin üzerinden atladığı etkinlikte, katılımcılara "nevruz pilavı" ve tatlı ikram edildi.

- Malatya

İnönü Üniversitesinde düzenlenen Nevruz Bayramı kutlamaları da Hoca Ahmet Yesevi Salonu'ndaki "Nevruz ve Türk Dünyasındaki Önemi" konulu konferansla başladı.

Konferansın ardından İnönü Üniversitesi Halk Oyunları ekibi Mudanya Meydanı'nda gösteri sundu.

Ekibin gösterilerini ilgiyle izleyen AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, gösteriden sonra nevruz ateşini yaktı.

Yaşar ve Kızılay, yumurta tokuşturduktan sonra nevruz ateşi üzerinden atladı.

Öğrenciler, dilek tutup nevruz ateşi üzerinden atladığı etkinlikte halay çekip eğlendi.

- Kilis

Kilis Valiliği ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi iş birliğiyle üniversite yerleşkesinde düzenlenen nevruz kutlamasına, Vali İsmail Çataklı, AK Parti Kilis milletvekilleri Hilmi Dülger ve Reşit Polat, Belediye Başkan Vekili Cuma Özdemir, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Vali Çataklı, burada yaptığı konuşmada, Nevruz Bayramı'nın Türk dünyasında binlerce yıldır büyük bir coşkuyla kutlandığını söyledi.

Nevruzun bolluğun, bereketin ve bahar mevsiminin gelişinin müjdecisi olduğunu hatırlatan Çataklı, şöyle konuştu:

"Bizler iyiliğin insanı güzel gösterdiğine ve temiz tuttuğuna inanan medeniyetin mensuplarıyız. Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada binlerce yıldır büyük bir coşkuyla kutlanan nevruz gününde, bu topraklarda yaşayan insanlar olarak tam da böyle bir anlam yüklüyoruz. Baharla birlikte yenilenmeyi ve tazelenmeyi temsil eden nevruz, bizler için bolluğun, bereketin ve bahar mevsiminin gelişinin müjdecisidir. Nevruz, topraktaki uyanmayla kalplerimizdeki sevgiyi ve muhabbeti birlikte yaşama iradesini güçlendiren tarihi bir gündür."

AK Parti Kilis Milletvekili Dülger de geçmiş yıllarda nevruz günü geldiğinde ülkede olağanüstü hal gibi tedbirler alındığını, son 15 yılda ise Nevruz Bayramı'nın aslına özgü bir güzellikle kutlandığını dile getirdi.

Milletvekili Polat da Nevruz Bayramı'nın Anadolu coğrafyasını oluşturan herkesimin kutladığı, anlamlı bir gün olduğunu kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Karacoşkun ise Türk kültürünün önemli bir parçalarından birinin Nevruz Bayramı olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından nevruz ateşi yakıldı. Vali Çataklı, milletvekilleri Dülger ve Polat, Belediye Başkan Vekili Özdemir, Rektör Karacoşkun ile öğrenciler nevruz ateşinin üzerinden atladı.

Daha sonra protokol üyeleri tarafından demir dövüldü ve nevruz ateşinin etrafında folklor ekibi yöresel oyunlarını sundu.

- Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ) öğrenciler Nevruz Bayramı'nı kutladı.

KSÜ Avşar Yerleşkesi'nde düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci, burada yaptığı konuşmada, bayram hüviyeti kazanmış, bir milletin tüm renkleri için baharın coşkusunu müjdeleyen 21 Mart'ın kardeşlik, birlik ve beraberliği vesile olması dileğinde bulunan Deveci, şunları kaydetti:

"Devlete, vatana, millete olan borcumuzu hakkıyla ödeyerek, milletler mücadelesinde tarihin bize yüklediği 'mazluma umut, zalime korku' misyonunu yaşatmak mecburiyetindeyiz. Coğrafyamız kaderimizdir. Bu coğrafyada kardeşliği, barışı, birlikte yaşama azmini, tahammülü, bilimi, gelenek ve tarih şuurumuzu, törenlerimizi, ahlaki değerleri, sorumluluk duygusu ve şuurunu çoğaltmak ve tüm ayrılıkları, tembellikleri, adamsendeciliği yok etmek zorundayız. Baharın aşkı, baharın coşkusu, baharın bereketi yakın zamanda idrak ettiğimiz Çanakkale şuuru ile çelik iradeye dönsün temennisiyle, hepinizin bayramını kutluyorum."

Daha sonra KSÜ öğrencileri tarafından hazırlanan Dede Korkut hikayesi sahnelendi.

Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Bayram Öz ve Rektör Prof. Dr. Deveci nevruz ateşini yaktı.

Program, halk oyunları gösterisi ve demir dövülmesiyle devam etti. Programın sonunda katılımcılara etli pilav ikram edildi.

Yorumlar