Nereden nereye...

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in Beyaz Saray'da maruz kaldığı aşağılık muamele, Tito'nun 1971 yılında Beyaz Saray'da ABD Başkanını aşağıladığı günleri hatırlattı.

Google Haberlere Abone ol
Nereden nereye...

ABD Başkanı Trump ile görüşme yapan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in, Trump'ın karşısında bir sandalyede oturtulması ve Trump'ın "Sırbistan İsrail büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacak" sözlerinin ardından önünde duran anlaşmaya ve danışmanlarına bakışı dünya gündemine oturmuştu.

Trump'ın karşısına bir sandalyeye oturtulan Vucic'in "aşağılanma" fotoğrafı yıllar önceki bir fotoğrafı hatırlattı. Söz konusu iki fotoğraf, "nereden nereye" dedirtti.

BEYAZ SARAY'DA PURO YAKAR

Eski Yugoslavya'nın efsanevi komünist lideri Josip Broz Tito, 1971 yılında ABD'ye bir ziyaret gerçekleştirir. Tito, sigara içilmenin kesinlikle yasak olduğu Beyaz Saray'da purosunu yakar. Üstelik, Tito'nun yaktığı puro, Küba'nın efsanevi komünist lideri Fidel Castro'nun bizzat kendisine hediye ettiği purodur.

Tito'nun puroyu yakmasıyla şaşkınlığa uğrayan dönemin ABD Başkanı Richard Milhous Nixon, Tito'ya dönerek, "Biz burada sigara içmiyoruz" der. Tito ise Nixon'a gülerek ve soğukkanlı bir şekilde, "Ne mutlu size" diye belirtir.

EMPERYALİZM PARÇALADI

İşte ABD'ye ve emperyalizme böyle kafa tutan Tito'nun ülkesi Yugoslavya, emperyalist yeni dünya düzenine ve kapitalizme direnen son Avrupa ülkesiydi.

Operasyona düğmesine basıldı...

Bu nedenle ülke; iç savaş, ABD ve NATO’nun müdahalesi sonucu on yıl içinde tam yedi parçaya bölündü.

Tito'nun ölümünden on yıl sonra emperyalist müdahale ile dağılma sürecine giren Yugoslavya'nın içinden çıkan ülkeden birisi de Sırbistan'dı.

Yıllar sonra ise, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in Trump'ın karşısında bir sandalyeye mahkum olarak verdiği fotoğraf, bugün Yugoslavya'nın önemini bir kez daha vurgularken, emperyalizmin nasıl bir şey olduğunu tam olarak anlatması bakımından da önem arz ediyor.

 

Yorumlar