"Nerede kadın varsa, orada iyilik vardır"

- Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Martı: "Yeryüzünde şu anda zor durumda olan, sırtında çocuğu, kucağında bebeğiyle yalınayak saatlerce yürüyüp savaştan kaçmak zorunda kalan çok kadın vardır. Biz onlar için de iyilik yapmakla mükellefiz" - "Allah katında kadınıyla erkeğiyle eşittir, aynı değere sahiptir. Bir insan daha üstün, daha önemli, daha özel olmak istiyorsa cinsiyeti onu hiçbir yere götürmez, sadece onu takvası üstün kılar"

Google Haberlere Abone ol
"Nerede kadın varsa, orada iyilik vardır"

KÖLN (AA) - Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Allah'ın insanı barış ve iyilik için yarattığına vurgu yaparak, "Nerede kadın varsa, orada iyilik vardır. Nerede kadın varsa, orada barış vardır. Kadın bulunduğu yere huzur getirir, şefkat getirir, merhamet getirir." dedi.

Prof. Dr. Martı, Almanya'nın Köln kentinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Federal Kadınlar Kolu'nun düzenlediği "Kadınların Barış Mücadelesi" temalı programda konuştu.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından konuşmasına Yunus Emre'nin "Ben gelmedim dava için, benim işim sevi için, dostun yeri gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim." sözleriyle başlayan Martı, kadınların barış mücadelesini anlatmak ya da barış denilince kadını hatırlamanın çok önemli olduğunun altını çizdi.

Huriye Martı, "Nerede kadın varsa, orada iyilik vardır. Nerede kadın varsa, orada barış vardır. Kadın bulunduğu yere huzur getirir, şefkat getirir, merhamet getirir. Kadının dokunduğu her yerde iyilik vardır. Eğer iyi bir iş yapmak istiyorsanız ve başarılı olmak istiyorsanız, mutlaka orada kadınların var olması gerekiyor. Dolayısıyla kadın demek huzur demektir. Yeryüzünde iyilik egemen oluncaya kadar insan çalışmak zorundadır. İnsan olarak, kadın olsun, erkek olsun barışa hizmet etmek için varız." diye konuştu.

- "Savaştan kaçan kadınlara iyilik yapmakla mükellefiz"

İnsanların yaşadığı sürece kötülüğe "dur" demek ve iyiliğin önünü açmakla sorumlu olduğuna işaret eden Prof. Dr. Martı, şöyle konuştu:

"Biz kadın olarak barışın ve huzurun yeryüzünü kaplaması için elimizden geleni yapmalıyız. Yeryüzünde şu anda zor durumda olan, sırtında çocuğu, kucağında bebeğiyle yalınayak saatlerce yürüyüp savaştan kaçmak zorunda kalan çok kadın vardır. Biz onlar için de iyilik yapmakla mükellefiz. Biz en yakınlarımızdan başlayarak halka halka yayılarak yapılan bir iyilik hareketinin, bir barış hareketinin daimi temsilcisi olmak zorundayız. Eğer ki barışı güçlendirmek istiyorsak, önce kendimizle barışık olmak zorundayız. Bir insan kendi değerini biliyorsa kendisiyle barışıktır. Biz kadın olarak önce ne kadar değerli olduğumuzun farkına varmak zorundayız."

- "Kadın erkek eşittir"

Allah'ın insanları kadın ve erkekler şeklinde yeryüzünün en kıymetli varlıkları olarak yarattığına dikkati çeken Martı, kadın erkek eşitliğine vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Allah, Kur'an-ı Kerim'de, 'Aranızdan kadın olsun, erkek olsun kim iyi bir iş yaparsa karşılığını eksiksiz görecektir' diye müjdeliyor. Allah katında kadınıyla erkeğiyle eşittir, aynı değere sahiptir. Bir insan daha üstün, daha önemli, daha özel olmak istiyorsa cinsiyeti onu hiçbir yere götürmez, sadece onu takvası üstün kılar. Allah bizim renklerimize, cinsiyetimize, dillerimize, yaşlı-genç oluşumuza bakmaz. Allah sadece ona olan saygımıza bakar. Allah kadını ve erkeği birbirine tamamlasınlar, birbirlerine destek olsunlar, birbirlerini korusunlar, birbirlerini kollasınlar ve birbirlerine güvensinler diye yarattı. Erkek ve kadın birbirlerini destekleyen ve birbirlerinin dostu olan, iyilikte yardımlaşan, kötülük konusunda birbirini uyaran, birbirine destek oluyor ise demek ki doğru yoldayız."

- "Hep iyilikten yana olalım"

Dünya barışı için iyilik yapan kadınlar gerektiğini ifade eden Huriye Martı, "Hep iyilikten yana olalım, insanlık için dua edelim, dünya kadınları için dua edelim, zulüm gören kadınlar için dua edelim, fakir, kimsesiz ve muhtaç olan bütün kadınlar için dua edelim. Yeryüzünde barış için dua edelim. Allah bizi her türlü ayrılıktan ve ayrımcılıktan, her türlü kötü niyetten ve kötülükten muhafaza buyursun. Allah yuvalarımıza, toplumlarımıza, mahallelerimize, evlerimize, komşularımıza, okullarımıza, derneklerimize huzur ve bereket ihsan eylesin. Allah bizi daima barıştan yana, elinden ve dilinden zarar görülmeyen ve zarar gelmeyen müminler olmamızı nasip eylesin." şeklinde konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığının ilk kadın başkan yardımcısı olan Prof. Dr. Martı'ya, konuşmasının ardından DİTİB Genel Başkanı Nevzat Yaşar Aşıkoğlu günün anısına plaket takdim etti.

Yorumlar