Ne kadar güneş, o kadar D vitamini mi?

Güneşlenmek vücuda D vitamini alımını sağlar. Peki ne kadar güneş o kadar vitamin mi?

Google Haberlere Abone ol
Ne kadar güneş, o kadar D vitamini mi?

Uzmanlar herşeyin fazlasının olduğu gibi güneşlenmeninde fazlasının zararlı olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Vücudun D vitamini yönünden eksik kaldığı kış aylarından çıkarken, uzmanlardan güneşten D vitamini alımı konusunda dikkat etmek gerektiği uyarısı geldi.

Direk güneş ışınlarına maruz kalmak cilt kanserine sebebiyet verebiliyor. Cildin yaşlanması ve yaralar oluşmasına da sebeğ olan güneş ışınlarındab faydalanırken çok dikkatli olunması gerekiyor.

Büyük bir bölümünün güneşten sağlandığı D vitamini başka besinlerle de alınabilirmi?

İşte size en önemli D vitamini kaynakları;

Güneş haricinde D vitaminini besinlerden sağlayabiliriz. Bunların başında kahvaltı sofralarının tacı yumurta yer alıyor. Somon, ton balığı gibi omega-3 açısından zengin yağlı balıklardan, balık yağından, karaciğerden ya da etten D vitamini almak mümkün. Ayrıca D vitamini kapsülleri ile dışarıdan takviye şeklinde D vitamini edinmek mümkün.

Fazlası zarar

D vitamini en çok sağlam ve güçlü kemiklerimizin olması için önemlidir. Bunun yanında depresyondan, hafızaya, saç dökülmesinden, kanser oluşumuna kadar (kolon, meme başta olmak üzere) otoimmün hastalıkların gelişiminde suçlanmaktadır. Ancak D vitamininin fazlasının da çok zararlı olduğu hatırlanmalıdır. Kalp ritm bozukluklarına ve böbrekte taş oluşumuna neden olabilir. Hatta pankreas kanseri gibi kanserlere neden olabileceğine işaret eden çalışmalar vardır.

Yorumlar