Nazım Hikmet'in cep defterinden 5 bininci kitap çıktı

- Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Güngen: - "5 bininci kitabımız, 'Nazım'ın Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları' kitabı oldu" - "Yılda yaklaşık 250-300 yeni kitap yayımlıyoruz. Pek çok başlığımız da tekrar baskı oluyor. Bu da ayda 10-15 kitaba denk geliyor. Çocuk, tarih, sanat, felsefe ve edebiyat olmak üzere 5 ana çizgide kitap yayımlıyoruz" - "Geçen yılların en çok satan kitabı Sabahattin Ali'nin 'Kürk Mantolu Madonna'sıydı ama yine Sabahattin Ali'den 'Kuyucaklı Yusuf', Yaşar Kemal'in 'İnce Memed', Orhan Pamuk kitapları, Orhan Veli ve Nazım'ın şiirleri her zaman en çok satanlar listelerimizde olan kitaplar"

Google Haberlere Abone ol
Nazım Hikmet'in cep defterinden 5 bininci kitap çıktı

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - Yapı Kredi Yayınları, başlık sayısında 5 bininci kitabı, "Nazım’ın Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları"nı okuyucuyla buluşturdu.

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2017 yılında 5 milyona yakın kitap yayımladıklarını belirterek, 5 bininci kitap için şair Nazım Hikmet'in eserinin seçildiğini kaydetti.

Özel sayılarda kutlama yapmanın önemini dile getiren Güngen, "Bininci kitap 1999'da yayımlanan Aloşname'ydi. 2 bininci yayınımız 2004'te 'İbn Battuta Seyahatnamesi', 3 bininci kitabımız 2009'da 'Kazım Karabekir'in Günlükleri', 4 bininci kitabımız da 2013'te Ara Güler fotoğrafları ve Turhan Selçuk'un çizimleriyle Yaşar Kemal'in 'Çocuklar İnsandır' kitabıydı. 5 bininci kitabımız ise 'Nazım'ın Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları' kitabı oldu." dedi.

Güngen, 5 bininci kitaba ilişkin, Nazım Hikmet Ran'ın 1937 ve 1942 yılları arasında, İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa hapishanelerindeyken tuttuğu cep defterlerinin kitap haline getirildiğini aktararak, şu bilgileri verdi:

"Cep defterleri minik boyda. Kimi ince, kimi biraz daha kalın. Bunları bir nevi tıpkıbasımla kitap haline getirdik. Yani defteri çevreleyen bir kitap oldu. Her sayfadaki yazıların bir kısmı kurşun kalemle yazıldığı için zamanla silinmişti. Eski ve yeni yazının yanı sıra kiril alfabesiyle yazıldığından, rahat okunmasını sağlamak için, hatta açıları bile gözetilerek, özel bir tasarımla bunlar kitap haline getirildi. O sayfaların altında da o döneme veya o sayfadaki notlara ilişkin açıklamalar yer aldı. Bunlardan kimisi şiirlerle ilgili eskizler ve taslaklar olduğu gibi davalarla ilgili notlar da yer alıyordu. Böylece 6 defter, 6 kitap haline geldi. Ayrıca çeşitli belgeler, fotoğraflar, mektuplar, telgraflar -ki bunların çoğu ilk defa yayına açılıyor- ve bazı ek incelemeler de 'Zeyl' denen 7. kitapta toplandı. Böylece 7 kitap bir kutuya girdi ve bizim 5 bininci kitabımızı oluşturdu."

- "Her kitabımıza aynı titizliği gösteriyoruz"

Hazırladıkları kitaplara ayrı bir önem verdiklerinin altını çizen Güngen, "Her kitabımıza aynı titizliği gösteriyoruz ama bu yuvarlak sayılara biraz farklı olabilecek, daha çok kişinin ilgisini çekebilecek kitapları denk getiriyoruz. Yoksa her kitabımızın yeri hem çalışma takvimimizde hem kalbimizde aynı." ifadelerini kullandı.

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Güngen, tekrar baskı yapılan kitaplara da işaret ederek, şöyle devam etti:

"Yılda yaklaşık 250-300 yeni kitap yayımlıyoruz. Pek çok başlığımız da tekrar baskı oluyor. Bu da ayda 10-15 kitaba denk geliyor. Çocuk, tarih, sanat, felsefe ve edebiyat olmak üzere 5 ana çizgide kitap yayımlıyoruz. Yeni başladığımız 21. yüzyıl kitapları dizimiz var. O da 21. yüzyılın çevre ve sağlık gibi meselelerine el atıyor. Henüz o başlıktaki sayımız sanıyorum 5-6 kadar." ifadelerine yer verdi.

Geçen yıl yaklaşık 5 milyon kitabı okuyucuyla buluşturduklarına dikkati çeken Güngen, her zaman çok satan kitaplar olduğunu kaydederek, "Geçen yılların en çok satan kitabı Sabahattin Ali'nin 'Kürk Mantolu Madonna'sıydı ama yine Sabahattin Ali'den 'Kuyucaklı Yusuf', Yaşar Kemal'in 'İnce Memed', Orhan Pamuk kitapları, Orhan Veli ve Nazım'ın şiirleri her zaman en çok satanlar listelerimizde olan kitaplar." diye konuştu.

Tülay Güngen, günümüzde yüzde 50 yerli, yüzde 50 yabancı yazarların kitaplarını okuyucuya sunan Yapı Kredi Yayınları'nın yayıncılığa ilk geçiş sürecini şu sözlerle anlattı:

"Yapı Kredi Yayınları'nın ilk tohumları 1945'te Doğan Kardeş Dergisi yayınıyla başladı. Doğan Kardeş Yayınları o dönem birkaç kitap yayınlıyor hem çocuklar hem de yetişkinler için. Esas ciddi yayıncılığa girmesi ise 1988 yılında oluyor. Kurulan limited şirket 1992'de YKY logosu ve bir yayın programıyla çalışma hayatına daha programlı ve yapısal bir şekilde giriyor. 1945'ten 1992'ye kadar da birkaç yüz kitap basılmış ama ondan sonra daha bir yayınevi kimliğiyle çalışmaya başlıyor."

- "Beş bin kitapla 5000 sayısını yazdık"

Beş bininci kitabın kutlaması amacıyla Yapı Kredi Kültür Sanat'ın Beyoğlu'ndaki mekanında 5 bin kitaptan oluşan özel bir duvar hazırlandığına işaret eden Güngen, "Beş bin kitapla 5000 sayısını yazdık. Bunun sembolik bir değeri olduğunu düşünüyorum. Aynı alanda yer alan ekranda da gerçekten çıkan beş bin kitabın kapaklarını tek tek görüyorsunuz. Onun yanı sıra yazar ve çizerlerimizin fotoğrafları ve çalışanlarımızın fotoğrafları da ekranda görülüyor. O güzel dijital bir duvar haline geldi. Arkamda ki de fiziksel 5 bin kitap duvarı oldu." değerlendirmesinde bulundu.

"Nazım'ın Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları", bir grup araştırmacının Memet Fuat Arşivi Piraye Koleksiyonu üzerine çalışması sonucu ve Yücel Demirel'in editörlüğüyle oluşturuldu. Nazım Hikmet'in şairliğini, aşık ve mahkum hallerini gösteren 6 cep defterinin yanı sıra eldeki belge ve fotoğraflar da 7. kitap "Zeyl"de toplandı.

Yapı Kredi Yayınları, "Sanat Dünyamız", "Cogito" ve "Kitap-lık" dergilerini de okurla buluşturmayı sürdürüyor.

Yorumlar