NATO, ABD ve BM'den İdlib açıklamaları

Rusya destekli Esed rejimi Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait gözlem noktalarına hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda 33 askerimiz şehit olurken NATO, ABD ve BM'den üst üste açıklamalar geldi.

Google Haberlere Abone ol
NATO, ABD ve BM'den İdlib açıklamaları

Esed rejiimine ait savaş uçakları İdlib'de Türk askerlerini hedef aldı. Saldırılarda 33 askerimiz şehit oldu. Rusya destekli Esed rejimi saldırılarıyla ilgili olarak NATO, ABD ve Avrupa Birliği'nden ilk açıklamalar geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 33 askerimizin şehit olduğu saldırının ardından Suriye’deki son gelişmeleri NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le telefonda ele aldı.

NATO'DAN İLK AÇIKLAMA

Buna göre, Genel Sekreter Stoltenberg, Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın İdlib'de ayrım yapmaksızın süren hava saldırılarını kınayarak, saldırılara son vermelerini istedi. Esed rejimi ve destekçisi Rusya'ya, uluslararası hukuka uyma ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yürütülen barış çabalarına destek vermesini isteyen Stoltenberg, tüm taraflara itidal çağrısında bulundu. Stoltenberg, "Tüm taraflar, gerginliği azaltarak bu çok tehlikeli durumun ve bölgedeki korkunç insancıl koşulların daha da kötüleşmesini engellemeli." vurgusunu yaptı.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı, İdlib'de Türk askerlerine yönelik hava saldırısına ilişkin açıklamada bulunarak "Derin kaygı içindeyiz" dedi.

ABD Dışileri Bakanlığı, İdlib'de 29 Türk askerinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin açıklamada bulundu. Yapılan yazılı açıklamada, "Saldırı haberlerinden derin endişe duyuyoruz. NATO ortağımız Türkiye'nin yanındayız" denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Türkiye'yi bu krizde en iyi şekilde nasıl destekleyebileceğimize ilişkin seçenekleri değerlendiriyoruz."

BM: DERHAL ATEŞKES İLAN EDİLMELİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yazılı bir açıklama yapan Antonio Guterres, Suriye'nin kuzeybatısında artan gerginliği ve ''düzinelerce'' Türk askerlerinin hava saldırılarında hayatını kaybetmesini endişeyle takip ettiğini bildirdi.

"İdlib'de derhal ateşkes ilan edilmesi gerektiğini" yineleyen Guterres, artan askeri gerginliğin siviller için teşkil ettiği riskin özellikle endişe verici olduğunu belirtti.

Guterres, ''Acil harekete geçilmezse gerginliğin her saat başı daha fazla artma riski var.'' değerlendirmesinde bulundu.
Suriye'deki krize askeri çözüm bulunamayacağını belirten Guterres, sürdürülebilir tek yolun BM denetiminde siyasi çözüm olduğunu da kaydetti.

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN İLK AÇIKLAMA

Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan saldırıya ilişkin Avrupa Birliği'nden ilk gelen yorumda durumdan derin endişe edildiği belirtildi.

Avrupa Parlamentosunun (AP) yeni Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, sosyal medyadan yaptığı açıklamasında, "Türk askerlerinin ölümünden dolayı üzüntülü ve gelişmelerden oldukça endişeliyiz. Maalesef tekrar etmek zorunda kalıyorum ancak AB, Türkiye'nin yeni dostlarından çok daha güvenilir. (Size) bir şey kazandırmayan 'tek taraflılığı' bırakmanız sizin yararınıza olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/ 

Yorumlar

Mevlüt Arabacı Yapılan saldırıyı kınıyorum.. insanlık suçu olan esad rejiminin haritadan silinmesi gerekiyor..
Yetis ayazci Türkiye derhal ohal ilan edip suruyeyi yerle bir etmemiz lazim ben ve iki oglum haziriz