NASA çalışanı: Yapacak bir şey yok, kaderinizi kabullenin

Bir soru cevap sayfasında en çok merak edilen konular hakkında yazı yazan NASA'da eğitmen ve uçuş kontrolörü olan Robert Frost, dinozorlar çağında olduğu gibi bir gök taşının dünyaya çarpacak olması ihtimaline karşı insanlığın yapabilecek hiç bir şeyi olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
NASA çalışanı: Yapacak bir şey yok, kaderinizi kabullenin

Dünya 66 milyon yıl önce bir yok oluşun eşiğinde döndü. Dinozorların sonunu getiren büyük göktaşı dünyaya çarpmış ve dinozorların ve bir çok canlının sonunu getirmiş ancak bugün var olan canlılar bir şekilde hayatta kalmayı başarmıştı. O zaman dünyaya çarpan göktaşı gibi başka bir devasa göktaşının da bir gün dünyaya çarpacak olması göz önünde bulunduruluyor.

Dünyanın önde gelen uzay araştırmaları kurumları NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) dünyaya yönelik felaket senaryoları üzerinde çalışarak alınacak önlemleri planlıyordu. Ancak yürütülen gezegeni korumaya yönelik tartışmaların sonucunun pekte parlak olmadığı görülüyor.

NASA'da eğitmen ve uçuş kontrolörü olan Robert Frost'a göre eğer bir asteroid şu an dünyayla çarpışma rotasında olsaydı, yapabileceğimiz hiçbir şey olmazdı.

Bir soru cevap forumunda konuyla ilgili görüşlerini yazan Frost'a göre şu an veya yakın gelecekte böyle bir senatyoya karşılık elimizden hiçbir şey gelmiyor. Böyle bir olayın yaşanmaması için yapılan planlar henüz tahmin ve varsayım süreçleri içinde. Frost'a göre, bir asteroid çarpışmasını önlemenin iki çözümü var. Birincisi, bahsi geçen göktaşını yok etmek. İkincisi ise gök taşını rotasından saptırmak.

"DİNOZORLARI YOK ETMİŞTİ"

66 milyon yıl önce dinozorları yok ettiği tahmin edilen Chicxulub adlı asteroidin çapının 5 km ile 19 km arasında olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Frost, bu derecede büyük olan nesneyi yok etmek için muazzam boyutlarda enerji olması gerektiğini söyledi. "Böyle büyük bir nesneyi yok edemeyeceğimiz gibi aynı zamanda dünyadan o kadar uzaktaki bir asteroidi rotasından saptıracak bir darbe indirmeye yetecek imkanımız yok." diyen Frost, Tercih edilen çözüm yörüngesini değiştirip dünyayı ıskalamasını sağlamak gerektiğini söyledi.

Frost, "Uzaklarda uyguladığımız küçük bir sapma; bize ulaşana dek büyük bir sapmaya dönüşebilir. Bu sapmayı uygulayacak planlara sahip olsak da teknolojimizin hala yol alması gerekiyor." dedi.

Dünyaya her yıl bölgesel çapta hasar yaratabilecek büyüklükteki bir asteroidin çarpma olasılığı 300.000'de 1 gibi küçük bir ihtimal olduğunu daha büyük boyutta bir yok oluşun olasılığı imkansız olmadığını ifade eden Frost, "Bu yüzden dünyayı asteroidlere karşı savunacak planlar gelişim aşamasında. NASA, halihazırda geçen sene OSIRIS-Rex isimli uzay aracının ulaştığı Asteroid Bennu isimli 500 metre uzunluktaki göktaşını inceleyip bilgi topluyor." ifadelerini kullandı.

120 YIL İÇİNDE DÜNYAYA ÇARPABİLİR

NASA, 2135 yılında bir şehri yok edebilecek büyüklükte olan Bennu göktaşının dünyaya yakın bir noktadan geçeceğini tahmin ediyor. Bu göktaşının 120 yıl içinde dünyaya çarpabileceğinden korkuluyor. Bu görev, asteroidleri dünyayla olan çarpışma rotalarından saptırmaya yönelik kritik bilgiler sağlayacak. NASA, Bennu'nun dünyaya çarpmasının düşük bir ihtimal olduğunu ve büyük ihtimalle Venüs'e çarpacağını tahmin ediyor. ESA, 2022'de yakın geçiş yapması beklenen Didymos ikili asteroidini inceleyecek olan Human Exploration Research Analog (Hera) gibi projelere 21 milyon sterlinin üzerinde yatırım yaptı. Bu gibi projeler, dünyamızın sonunu getirecek asteroidlerden korunmamızı sağlayacak bilgileri edinmede Avrupa Uzay Ajansı'na yardımcı olacak.

Yorumlar