Musa Orhan ilk duruşmada sustu

Batman'da cinsel istismarda bulunduğu genç kızın ölümüne neden olmakla suçlanan Musa Orhan ilk duruşmada susma hakkını kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Musa Orhan ilk duruşmada sustu

İntihara teşebbüs ettikten sonra bir ay yoğun bakımda kalan ve 18 Ağustos'ta hayatını kaybeden İpek Er'e karşı ''nitelikli cinsel saldırı'' yaptığı suçlamasıyla yargılanan Musa Orhan, Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada susma hakkını kullandı.

İpek Er davasının ilk duruşmasına ailesi, bölge barolarına bağlı avukatlar, kadın dernekleri ve HDP'nin bölge milletvekilleri katıldı.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Musa Orhan'ın Ankara'dan SEBGİS aracılığıyla duruşmaya katıldığını söyleyerek Orhan'ın susma hakkını kullanacağını söyledikten sonra avukatının, Er ailesini İpek'in ölümünden sorumlu tutan beyanlarda bulunduğunu belirtti ve şunları söyledi:

''Bu meseleyi amacından ve olayın esasından saptırmak üzerine bir yaklaşımları vardı, neredeyse aileyi suçlayacak beyanlarda bulundu, yani avukat İpek'in intihara sürükleyen bir durumun olmadığını söyleyerek ailesini ölümünden sorumlu tutan manipülatif birtakım sorular sordu, zaten avukat daha önce sosyal medya hesaplarındaki beyanlarıyla da bunları gerçekleştirmeye çalıştı ve bugünkü mahkemede benzer şeyler iddia etti.

Musa Orhan'ın susma hakkını kullanması da şüpheli bir durum çünkü mahkemede yanlış bir şey söylemek ya da avukatların soruları karşısında suçlu olduğunu açığa çıkaracak beyanlarda bulunmaması için bu hakkı kullandı yoksa gerçekten güvenecek şeyleri olsa, söyleyecek sözü olsa beyan vermekten çekinmezdi.''

Duruşma devam ediyor ve HDP vekillerinin duruşma sonrasında bir açıklama yapması bekleniyor.

Musa Orhan hakkında 18 Ağustos'ta yakalama kararı çıkarılmış ve teslim olan Orhan mahkemeye çıkarılarak tutuklanmıştı. Ama avukatın itirazı üzerine Orhan, bir gün sonra serbest bırakılmıştı. Ağustos ayında BBC Türkçe'den Berza Şimşek'e konuşan Siirt Barosu Kadın Hakları Komisyonu'ndan Er ailesinin avukatı Gulan Gök, İpek Er'in Siirt'te 2 gece 3 gün alıkonulduğunu söylemiş, Er'in, Batman'daki evine döndüğünde ailesine cinsel saldırıya uğradığını anlattığını belirtmişti.

İpek Er ve babası, 7 Temmuz'da Musa Orhan'dan şikayetçi olmuş, bunun üzerine Orhan'ın ifadesi 17 Temmuz tarihinde de Siirt Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınmış, ardından da, "yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartı" ile serbest bırakılmıştı. İpek Er bu gelişmenin ardından bir mektup bırakarak ailesinin evinde intihar girişiminde bulundu.

Er, Jiyan Haber'in internet sitesinde yer alan mektubunda, Musa Orhan'la arasında geçenleri şöyle anlatmıştı:"Ben 18 yaşında köyde yaşıyorum. Musa Orhan hayallerimi, hayatımı, umutlarımı yıktı, beni kirletip dünyamı başıma yıktı. Benim canım acıyor dayanamıyorum. Beni kandırdı Musa Orhan. Arkadaşının evine götürdü. 1 gün bana dokunmasına izin vermedim. 2'nci gün zorla namusumu kirletti. Tecavüz etti. Beni tehdit etti. Eğer söylersem beni öldüreceğini söylüyordu. Artık öleceğim için korkmama gerek yok."

Yorumlar