Murat Somer kimdir, nerelidir? Murat Somer kaç yaşında? Biyografisi

Murat Somer'in kim ve nereli olduğu merak ediliyor. Koç Üniversitesi'nin akademisyenlerinden biridir. Uzmanlık alanı siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerdir. Son dönemlerde televizyon ekranlarındaki değerlendirmeleriyle öne çıkıyor. Peki, Murat Somer kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

Google Haberlere Abone ol
Murat Somer kimdir, nerelidir? Biyografisi

Murat Somer kimdir, nerelidir, kaç yaşında uzmanlık alanı nedir, soruları son dönemlerde merakla soruluyor. Çıktığı televizyon ekranlarında muhalif yorumları ve hükümet karşıtı tezleriyle öne çıkan Somer, son olarak Afşin Yurdakul'un sunduğu programda Habertürk ekranlarında bazı değerlendirmelerde bulunmuştu. Peki, Murat Somer kimdir?

MURAT SOMER KİMDİR? 

Murat Somer, Koç Üniversitesi'nde Siyaset Bilimleri ve Uluslararası İlişkiler alanında öğretim üyesidir.

Somer, 1970 yılında İstanbul’da dünyaya geldi.

İstanbul Erkek Lisesinden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi ekonomi bölümü mezunu olan Murat Somer, master (ekonomi) ve doktora (politik ekonomi ve kamu politikaları) derecelerini Los Angeles'da Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden (USC) aldı.

Murat Somer, Koç Üniversitesi’ne katılmadan önce “modern dünyada etnik çatışmalar” konusunda bir Mellon doktora-sonrası bursunun sahibi oldu ve Washington Üniversitesi Seattle'da ders verip doktora-sonrası araştırmalar yaptı.

Doçent Dr. Murat Somer Koç Üniversitesi'nde Siyaset Bilimleri ve Uluslararası İlişkiler alanında öğretim üyesidir. Uzmanlık alanları karşılaştırmalı siyaset ve politik ekonomi olan Murat Somer'in araştırmaları dünyada ve Türkiye’de demokratikleşme, otoriter ve hibrit rejimler, etnik siyaset ve çatışmalar, dinsel ve laik siyaset biçimleri ve siyasal İslam, Kürt meselesi, ve Türkiye, Ortadoğu ve Doğu Avrupa siyasetleri üzerinedir.

Murat Somer kimdir, nerelidir, kaç yaşında?
Murat Somer kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

 

Karşılaştırmalı politika, uluslararası politik ekonomi, 21. Yüzyılda otoriterlik ve demokrasi, ve dünyada din ve laiklik üzerine lisans ve lisansüstü dersler veriyor.

Araştırma ve makaleleri kitaplarda, kitap derlemelerinde, ve Comparative Political Studies, Democratization, The Middle East Journal,ve Third World Quarterly gibi uluslararası akademik dergilerde yayınlandı.

Milada Dönüş: Ulus-Devletten Devlet-Ulusa Türk ve Kürt Meselesinin Üç İkilemi adlı kitabı, sosyal bilimlerde 2015 yılında Sedat Simavi Ödülüne layık bulundu. Türkiye basınının kapsamlı içerik analizi temelinde "dindar ve laik elit değerleri" üzerine araştırmasıyla 2009 yılında Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma ödülüne layık bulundu.

Harvard Üniversitesi’ndeki Weatherhead Center for International Affairs’in bir asosiye üyesi olan Murat Somer, çeşitli ziyaretçi görevler arasında, Demokrasi ve Kalkınma bursiyeri ünvanıyla 2010-2011 yıllarında Princeton Üniversitesi'nde ve kıdemli araştırmacı olarak 2013 yılında Stockholm Üniversitesi'nde çalıştı.

Ziyaretçi akademisyen ve asosiye üye olarak 2016-2017 yıllarında Harvard Üniversitesi’ndeki Weatherhead Center for International Affairs’te bulundu ve çalıştı.

Murat Somer, son olarak Habertürk kanalında katıldığı bir programda muhalefetin tartışılan politikasını savundu, "Altılı Masa" ittifakını "bir fırsat" olarak yorumladı.

VERDİĞİ RÖPORTAJDAN BİR KESİT

Birgün gazetesine verdiği bir röportajda eğitim konusunda yorumlarda bulunan Prof. Dr. Somer şunları söylemişti:

“Eğitimde mutlaka kökten değişimler yapılması lazım, ama bunun hangi değer ve idealler ışığında yapılması gerektiği de iyi bir şekilde analiz edilmeli. Öğretmen-öğrenci ilişkisi, okul-toplum ilişkisi… En büyük tahribat buralarda oldu. Cumhuriyet’in kurulduğu dönemde eksikliklere rağmen eğitime dönük bir ideal konulmuştu. Eğitim, öğretmen saygı gösterilmesi gereken, kalkınmanın ve çağdaşlaşmanın öncüsü, kamu yararı görülen kavramlardı. Para kazanılan herhangi bir meslek veya parayla satılan bir ürün değil. Öğretmenlerin, akademisyenler el üstünde tutulan, önemli roller üstlenen kişilerdi. Önce bunları geri kazanmamız gerek.”

 


 

Yorumlar