Murat Akova kimdir? Murat Akova nerelidir, kaç yaşındadır?

Murat Akova kimdir? Murat Akova nerelidir, kaç yaşındadır? Murat Akova, dün akşam katıldığı Teke Tek programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulunurken, Akova'nın bilim tarihine yön veren 100 Türk bilim adamı arasında olduğu öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol
Murat Akova kimdir nerelidir kaç yaşında?

Murat Akova kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır, ihtisas alanı nedir, hangi üniversiteden mezun oldu? Akova, dün akşam katıldığı Teke Tek programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulunurken, Akova'nın bilim tarihine yön veren 100 Türk bilim adamı arasında olduğu öğrenildi.

Prof. Dr. Murat Akova kimdir, kaç yaşındadır, nerelidir, ihtisas ve uzmanlık alanları nelerdir? İşte Prof. Dr. Murat Akova biyografisi:

Murat Akova kimdir? Murat Akova nerelidir, kaç yaşındadır?
Murat Akova

 

Murat Akova, 1958 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. İstanbul'da Aksaray'da bulunan Pertevniyal lisesinden mezun oldu.

62 yaşında olan Prof. Dr. Murat Akova 1982 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.

Uzmanlık alanı ise İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji'dir.

İç Hastalıkları uzmanlık Eğitimini 1984-1989 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. 1988-1989 yılları arasında “London Hospital Medical College, Department of Medical Microbiology”, Londra, İngiltere’de, 2002-2003 yılları arasında Boston, ABD’de, “Tufts University School of Medicine, Center for Adaptive Resistance and Microbiology” bölümünde çalıştı.

1989 yılından bu yana Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, İnfeksiyon Hastalıkları Ünitesi’nde öğretim elemanı olarak çalışan Dr. Akova, 1991 yılında doçent, 1998 yılında ise profesör oldu.

Murat Akova kimdir? Murat Akova nerelidir, kaç yaşındadır?
Prof. Dr. Murat Akova

 

2000-2006 yılları arasında Hacettepe Tıp Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı’nda görevli öğretim üyesi, ayrıca Hacettepe Üniversitesi Bilişim Enstitüsü’nde Sağlık Bilişimi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapan Dr. Akova 2002- Haziran 2009 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Merkezi Etik Kurul’da Türk Tabipleri Birliği temsilcisi olarak çalışmıştır.

Halen “European Society for Clinical Microbiology and Infectious Diseases” genel sekreteri olarak görev yapmakta olup, aynı dernekte 2014-2016 dönemi için başkan olarak seçilmiş bulunmaktadır.

Prof. Dr. Murat Akova 2014-2016 yılları arasında Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Derneği başkanlığı yapmış ve halen aynı derneğin ombudsmanlığını yürütüyor.

ÖNEMLİ ÇALIŞMALARI VAR

Özellikle gram- negatif bakterilerde beta-laktamaz direnci aracılığı ile gelişen direnç konusunda Hacettepe’deki ekip arkadaşları ile birlikte yaptığı çalışmalar, ülkemizde antibakteriyel direnç konusunda takiben yapılan pek çok araştırmaya öncülük etmiş, geçtiğimiz yıllarda Türkiye kaynaklı çok sayıda yeni farklı enzimin tanımlanmasını sağlamıştır. Dr. Akova, kanserli hastalarda infeksiyonlar-febril nötropeni alanında da Türkiye’de önde gelen bilim insanlarından biridir.

Son 20 yıl içinde ekip arkadaşları ile birlikte yaptığı çalışmalarla uluslararası platformda da konuyla ilgili tanınan bilim insanları arasına girmiş ve pek çok uluslararası çalışmanın yürütülmesinde, çeşitli tanı ve tedavi rehberlerin hazırlanmasında ve bu sayede evrensel anlamda bilgi üretimine katkıda bulunulmasında önemli rol oynamıştır.

"VAKA SAYISI DAHA FAZLA" DEMİŞTİ

Prof. Dr. Akova, bir röportajı esnasında Türkiye'de koronavirüs vakalarının daha yüksek olduğunu ileri sürerek şunları söylemişti: Biz Covid 19 sebebiyle ölen kişi sayısını tam olarak bilmiyoruz çünkü gözden kaçan vakalar olabilir. Bu virüsle mücadele öncesinde de bu sebeple hayatını kaybetmiş olanlar vardır mutlaka ve hâlâ Covid 19 testi pozitif çıkmadığı halde hayatını kaybedenler oluyor. Bu kişilerin ölümünde başka tanılar yazılıyordur ama ölüm sebebi Covid 19’dur. Bunun istatistiği şöyle: Her bir ölüm, 800 hasta ile ilişkilendiriliyor. O zaman şu an açıklanan ölü sayısını 800 ile çarptığımızda dahi tespit edilenin üzerinde hasta var demektir.

Murat Akova kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?
Prof. Dr. Murat Akova

 

CORONAVAC 3. FAZ ÇALIŞMASI

Uluslararası bilim çevrelerinde de oldukça ses getiren makale ve aşıyla ilgili çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulunan çalışmanın Türkiye koordinatörü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Akova ile Faz 3'e en fazla sayıda gönüllünün dahil edildiği merkezlerden Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Levent Doğanay, bu makalenin aynı zamanda Türkiye'den çıkıp Lancet'te yayınlanan ilk makale olduğunu söyledi. Makaleye göre aşının etkinlik oranı yüzde 83,5.

Prof. Dr. Akova, Lancet'te yayınlanan çalışmanın Sinovac aşısıyla ilgili dünyada yayınlanan ilk Faz 3 çalışma olduğunu belirterek, “Dolayısıyla bu açıdan son derece önemli. Tabii, Mart ayında, ilk açıkladığımız sonuçlara ilave olarak birtakım yeni veriler de var bu makalenin içerisinde. Örneğin 10 binden fazla gönüllünün bir alt grubunda, nötralizan antikor düzeylerine de baktık. İki doz aşıdan 14 gün geçtikten sonra bu gönüllülerin yüzde 90'ında nötralizan antikor da ortaya çıktığını gösterdik. Bu da oldukça önemli bir veri, nötralizan antikor aslında aşının klinik etkinliğini belirleyen en önemli parametrelerden bir tanesi. Aşılar sadece antikorlar aracılığı ile etkisini göstermiyor. Hücresel bağışıklık dediğimiz farklı yollarla da etkinlik gösteriyorlar. Ama nötralizan antikor bu anlamda en önemli parametrelerden bir tanesi. O açıdan da bu aşının yüzde 90 civarında nötralizan antikor üretiyor olması, etkinliğinin bir başka göstergesi” dedi.


 

Yorumlar