Muhtar maaşı ne kadar 2024 yılı güncel muhtar maaşları ne kadar oldu?

Muhtar Maaşı Ne Kadar Oldu? 2024 Muhtar Maaşları Güncel Durumu Nedir? Muhtar maaşı yılı ocak ayı itibariyle zamlanıyor. Gelecek yeni zamla birlikte muhtar maaşının ne kadar olacağı şimdiden merak konusu oldu.

Google Haberlere Abone ol
Muhtar maaşı ne kadar 2024 yılı güncel muhtar maaş

Muhtar maaşının şu anda ne kadar olduğu sorusu ilk başta aday olmak isteyenler tarafından merakla soruluyor. Muhtar maaşı miktarı nedeniyle artık geçim yapılabilecek bir maaş haline gelmiş durumda. Bu nedenle muhtarlık makamına artık gençler de yoğun bir ilgi gösteriyor. Muhtar maaşı ne kadar 2024 yılı güncel muhtar maaşları ne kadar oldu?

MUHTAR MAAŞI NE KADAR 2024 GÜNCEL HALİ

Muhtar maaşlarının tamamı eşit değildir. Köyün veya mahallenin büyüklüğüne göre muhtar maaşları da değişkenlik gösteriyor. Ancak, ortalama muhtar maaşları asgari ücret düzeyindedir. Yani 2024 yılı ocak ayı itibariyle ortalama bir muhtarın alacağı en düşüm maaş 17 bin Türk Lirasıdır. 

Muhtarlık seçimlerine bu yıl tüm zamanların en yoğun başvurusu yaşanıyor. Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte en büyük heyecanı yaşayan kesimlerden biri de muhtarlar ve muhtar adayları oldu. Çünkü artık eskisi olmayan, sosyal güvenlik hakları iyileştirilen muhtarlık cazip hale gelmiş durumda. Hemen hemen herkes artık muhtar olmak istiyor. Özellikle maaşlarda yapılan iyileştirimeler muhtarlığı cazip hale getiriyor. 

AK Parti hükümetleri döneminde maaş son derce cazip hale getirildi. Muhtar hakları da ona göre iyileştirildi. Eskiden maaşı çok komik bir rakam olduğu için muhtarlığa ilgi çok azdı. Kimse muhtar olmak istemezdi.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir. Maaş köy, mahalle, büyük mahalle ve büyükşehirlerdeki mahallere göre değişiklik gösteriyor. En düşük maaşı köy muhtarları alır. En yüksek maaşı ise en büyük şehirdeki en büyük mahallerde seçilen muhtarlar alır. 

MUHTAR MAAŞI 2023 NE KADAR?

2002 yılında muhtar maaşı sadece 97 liraydı. AK Parti hükümetlerinin iş başına gelmesiyle birlikte muhtarlara hakkattikleri değer verilmeye başlandı ve hem maaşlarında de statülerinde değişiklik oldu. Muhtar maaşları 17 yılda yaklaşık 21 kat arttırılarak bugün en düşük maaş asgari ücretle denk hale getirildi. Yani 2020 yılında en düşük 2 bin 324 lira olarak belirlendi. Ayrıca muhtarların yaklaşık 900 TL tutarındaki prim borçları da devlet tarafından ödendiği için muhtar maaşları brüt olarak 3 bin 200 TL'ye denk geliyor. Öte yandan muhtarlara, bir dönem bitirmek şartıyla, 5 bin liranın üzerinde olan silah ruhsatını ödememe imkanı da yine AK Parti hükümetleri döneminde getirildi.

2023 yılında ise muhtar maaşları ocak ayı itibariyle zamlanıyor. Buna göre; 

2022 yılının ocak ayında 3 bin 446 lira olan en düşük muhtar maaşı 2023 yılının ocak ayında 5 bin 273 liraya yükselecek. Aynı şekilde 2023 yılı Temmuz ayında da yine zam gelecek ve Temmuz itibariyle 5 bin 590 TL olacak.

Asgari ücret seviyesine yükseltilebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022 yılında muhtar maaşının asgari ücretin altında kalması sonrasında yeni bir karar alarak asgari ücretle eşitlediklerini açıklamıştı. Dolayısıyla 2023 yılında da benzer bir karar bekleniyor. 

MUHTAR SİGORTASI VAR MI, PİRİMİNİ KİM YATIRIYOR?

AK Parti hükümetleri döneminde çıkarılan yeni yasayla muhtar maaşları arttırıldığı gibi muhtara sosyal güvence de getirildi. Buna göre muhtarların pirimleri devlet tarafından ödeniyor. Muhtarlar Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından sigortalı sayılıyor.

MUHTAR MAAŞI NE ZAMAN YATIYOR?

Muhtar maaşı da devlet memuru maaşı gibi her ayın 15'inde önceden belirlenen banka hesaplarına yatıyor. 

Muhtarlar İçişleri Bakanlığı'na yani ilçelerde kaymakamlara illerde ise valiliklere direkt olarak bağlıdır. Ancak maaşları Hazine Bakanlığı tarafından İl Özel İdare'ye gönderilir. İl Özel İdaresi de muhtarların hesaplarına yatırır.

MUHTAR MAAŞ BORDROSU NEREDEN ALINIR?

Muhtarlar ilçelerde bağlık bulundukları kaymakamlıklardan, illerde ise il özel idarelerinden personel işleri başkanlığından maaş bordrolarını alabilir.

MUHTAR AZALARI MAAŞ ALIR MI? 

Muhtar azaları maaş almaz. 

İHTİYAR HEYETİ ÜYELERİ MAAŞ ALIR MI?

Köy ihtiyar heyeti üyeleri de azalar gibi maaş almaz. 

MUHTAR MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Muhtar maaş hesaplaması memur maaş hesaplamasına göre yapılır. 2018 Sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası'nda şöyle tarif edilir: 

"Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına, 14.750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ödenek verilir."

Bu hesaplamada "damga vergisi hariç" vergi kesintisi ya da herhangi bir kesinti yapılamaz.

EMEKLİ AYLIĞI ALAN MUHTARIN MAAŞI ETKİLENİR Mİ?

Aynı kanunun üçüncü maddesine göre, köy ve mahalle muhtarlarının maaşları, herhangi bir kurumdan aldıkları emekli aylığıyla tamamen bağımsızdır ve ikisinin birbiriyle ilgisi bulunmaz, birbirinden etkilenmez. Muhtar, emekli maaşını almaya devam eder.

MUHTARLARIN GÖREVLERİ NELERDİR?

Türkiye'de en küçük idari birim olarak belirlenen köylerde görev yapan muhtarların da kendilerine göre görevleri bulunuyor. 

İşte muhtarların görevleri:

Seçim dönemlerinde sandık seçim kurullarına, sağlık ocağı ve sağlık merkez kurullarına katılım sağlamak. Bunların dışında emlak vergisi ile ilgili olarak arsaların bedel tespit komisyonu gibi kurul ve komisyonlara da katılırlar.

Askerlik çağına girmiş olan gençlerin, sandık seçim listelerinin kimlik çizelgelerinin askıya çıkarılması gibi ilan işlerinin yapılması sağlamak.

Cadde, sokak ve meydan levhalarını kontrollerini sağlayarak ederek eksik olan ve bozulmuş olanları belediyeye bildirerek yapılmasını sağlamak.

Mahalle ya da köyde meydana gelen salgın ve bulaşıcı hastalıkları ve bunlara bulaşmış olduğundan şüpheli kimseleri ilgili kuruluşlara bildirmek.

Askerlik ve seferberlik gibi önemli tebligatların yapılmasını sağlamak.

Seçmen kâğıtlarının dağıtılmasını sağlamak.

Mahallede oturan vatandaşlar için gerekli ilmühaberler düzenlemek.

Nüfus kağıdını kaybeden ya da yenisini çıkarmak isteyen vatandaşlara gerekli olan belgeleri düzenlemek.

Görev yaptığı bölgede yaşayan muhtaç, yaşlı, sakat ve kimsesizlere, ”Yeşil Kart” verileceklerin tespitini sağlamak.

Afet zamanlarında yardım yapılacakların tespiti gibi işlerde idareye yardımcı olmak.

Mahalle ve köylerde yapılan ve yürütülen hizmetlerle ilgili görüş bildirmek.

2022 YILI MUHTAR MAAŞI NE KADAR OLMUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muhtarlar Toplantısı'nda konuşma yapıyor. Muhtarlara maaş müjdesini veren Erdoğan, 'Muhtar maaşlarının asgari ücretinin altında kalmasına gönlümüz razı olmadı. Yaptığımız değerlendirme sonunda muhtar maaşlarını asgari ücret seviyesine yani 4 bin 250 liraya yükseltme kararı aldık.' dedi.

Yani özetle muhtar maaşları 2022 yılı itibariyle 4 bin 250 TL olacak. Bunun için TBMM'de yasal düzenleme yapılması gerekiyor.

Düzenleme sonrasında muhtar maaşları 2002'den bugüne 43 kat artmış olacak. 

 

Yorumlar

Esma Maaşları çeyrek altın olarak karşılaştırıldığında 90 TL'ye 4.5 şeyrek altın alınıyormuş. 3200 liraya ise 3 taneden biraz az...
Selman Serçe sayın cumhur başkanımız Recep Tayyip Erdoğan dan Allah razı olsun
antep 27 muhtar eşleride maaşa bağlanmalı
Aslan NE ISE YARAYI MIKDARLAR???
muhittin çelenk köy degil şehir muhtarlıklarında eğitim şartı bence de olmalı.