Muhammed Dahlan kimdir, nerelidir? Dahlan ne ile suçlanıyor?

Filistin El Fetih Lideri Yaser Arafat'ın ölümünden sorumlu tutulan ve Türkiye tarafından kırmızı listeye eklenen Muhammed Dahlan kimdir, nerelidir? Türkiye Dahlan'ı ne ile suçluyor?

Google Haberlere Abone ol
Muhammed Dahlan kimdir, nerelidir? Dahlan ne ile suçlanıyor?

Ortadoğu'yu karıştıran isimlerin başında anılan, Filistin El Fetih Lideri Yaser Arafat'ın ölümünden sorumlu tutulan ve Türkiye tarafından kırmızı listeye eklenen Muhammed Dahlan kimdir, nerelidir? Türkiye Muhammed Dahlan'ı neden kırmızı listeye ekledi, Dahlan ne ile suçlanıyor? İşte Dahlan hakkında merak edilen bilgiler:

Muhammed Dahlan Filistinli'dir.

58 yaşındadır.

Gazze İslam Üniversitesi mezunudur.

Yaser Arafat'ın kurduğu El Fetih hareketine mensuptur.

Muhammed Dahlan kimdir, nerelidir?

İşte Muhammed Dahlan biyografisi: 

Muhammed Dahlan 29 Eylül 1961 tarihinde Filistin'de bulunan Han Yunus Mülteci kampında doğdu.

Dahlan burada genç yaşlarında Yaser Arafat tarafından kurulan El Fetih hareketiyle tanıştı. Dahlan bu nedenle İsrail tarafından genç yaşlarında gözaltına alınarak cezaevine atıldı. Cezaevindeyken İsrail'in resmi dili olan İbranice'yi öğrendi.

Dahlan 1993'teki Oslo Anlaşması'nın ardından Gazze'de oluşturulan 20 bin kişilik Filistin Önleyici Gücü'nün başına getirildi. Bu görevinden sonra sık sık Yaser Arafat'ın karşısında olan bir isim olarak anıldı. Dahlan'ın bu görevinde en büyük destekleyicisi ise ABD ve İsrail'di.

Dahlan arkasına aldığı destekle Hamas üyelerine de işkenceler yapmakla suçlandı. 

Yoksulluk altında ezilen Filistin'de milyonlarca dolarlık yolsuzluk yaptığı, yoksul halkın parasını zimmetine geçirdiği ileri sürülüyor.

Hamas'a karşı kullanılmak üzere ABD ve İsrail'den sık sık silah aldığı söylenir. 

Özellikle de Hamas'ın 2005 yılında Gazze'de büyük bir seçim zaferi elde etmesi üzerine Gazze'den çekilen Dahlan, El Fetih içinde Hamas'a karşı kanlı operasyonlar başlattı. 

Dahlan, Filistin'de sürekli Amerikan ve İsrali destekli bir "fitneci" olarak anılıyor. 

Son olarak Yaser Arafat'ın ölümünden bile sorumlu tutuldu. 

Bu nedenle Dahlan, 2011'de hakkındaki soruşturmalar sonucunda Batı Şeria'dan kaçarak Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'ye yerleşti.

Abu Dabi'de Veliaht Prens Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın danışmanlığı görevine getirilen Dahlan'ın BAE'nin Arap dünyasının kirli adamlarıyla ilişkilerinde ve Filistin politikası konusunda aktif bir şekilde görev aldığı ifade ediliyor.

Karadağ ve Sırbistan ile Abu Dabi yönetimi arasında da aracılık yapan Dahlan'ın Balkan ülkelerine milyonlarca dolarlık yatırım aktarılmasında rol oynadığı belirtildi.

LİBYA'YI KARIŞTIRAN İSİMLERİN BAŞINDA

Dahlan'ın ayrıca BAE'nin aktif bir şekilde taraf olduğu Libya'daki çatışmalarda, Abu Dabi yönetimi ile bölgedeki milisler arasında iletişimi sağlayan isim olduğu iddia edildi.

Mahmud Abbas'ın yerine Filistin yönetiminin başına Dahlan'ın getirilmesi için Ürdün, BAE ve Mısır tarafından Suudi Arabistan'a sunulmak üzere bir plan hazırlandığı haberleri de 2017 yazında bu ismi gündemin üst sıralarına taşıdı.

TÜRKİYE DAHLAN'I NE İLE SUÇLUYOR?

Ortadoğu'da birçok ülkeyi karıştıran isim olarak tarihe geçen Dahlan'ın Türkiye'de de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti aleyhine faaliyetler yürüttüğü belirtiliyor. 15 Temmuz Darbe Girişimi öncesinde Fetulllah Gülen örgütüne parasal yardım yapılmasına aracılık ettiği ifade ediliyor. Middle East Eye Genel Yayın Yönetmeni David Hearst, 29 Temmuz 2016’da Muhammed Dahlan’ın darbe öncesi terörist Fetullah Gülen’e para yardımı yaptığını yazdı. Dahlan ise iddiaları reddederek David Hearst’e dava açarak kendisini temize çıkarmaya çalışmıştı. Uzun düren davada Dahlan ne yaparsa yapsın kendini bir türlü aklayamadı. Hatta David Hearst’ın mahkemeye sunduğu belgelerle daha da zor bir duruma düştü. 11 Eylül 2019’a gelindiğinde ilginç bir gelişme yaşandı ve David Hearst kendi köşesinden Dahlan’ın davadan çekildiğini açıkladı. Üstelik 500 bin Sterlin gibi bir rakamı bulan dava masrafları da Dahlan’ın cebinden çıktı. Son olarak Dahlan'ın Mısır'da kurduğu TV kanalı, terör örgütü FETÖ elebaşıyla röportaj yapmış, Türkiye aleyhine kara propaganda yaptırmıştı.

Detaylar Geliyor...

Yorumlar