Moqarabi, sanatseverlerle bir araya geldi

Afgan sanatçı Vega Moqarabi, Artizan Sanat'ta sanatseverlerle bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
Moqarabi, sanatseverlerle bir araya geldi

Afgan tiyatrocu ve film yapımcısı Vega Moqarabi, kendi fotoğraflarından oluşan "Perdeyi Aralamak: Afganistan'ın Kadınları" sergisi kapsamında söyleşi gerçekleştirdi.

Artizan Sanat'ta düzenlenen ve Mehmet Lütfi Şen'in yönetimini üstlendiği söyleşide Moqarabi, sergide paylaşılan fotoğrafları hangi şartlarda çektiğini, fotoğrafçılığa başlama serüvenini ve kadınların Afganistan'da sosyal hayattaki rolünü anlattı.

Moqarabi, ülkede yakın zamanda yaşanan siyasi gelişmelerin kadınların özgürlüğünü büyük oranda etkilediğini, bugün ülke genelinde kadınların iş ve eğitim alanında neredeyse hiç varlık gösteremediğini söyledi.

"AFGANİSTAN'I MEDYADA ÇOK FARKLI TANITIYORLAR"

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Moqarabi, serginin şimdiye kadar çok sayıda olumlu tepki aldığını aktararak, "Afganistan'ı medyada çok farklı tanıtıyorlar, halbuki gerçekte öyle değil. Afganistan'ın kültürü, dili, dini zannedilenden çok farklı. Ben de bu sergiyle bu farklılığın çok küçük bir kısmını göstermek istedim." dedi.

Serginin Afganistan'ın 5 farklı ilinden çekilmiş fotoğraflarından oluştuğuna işaret eden Moqarabi, "Kadınların gündelik yaşamlarını fotoğraflara yansıtabilmek için kırsal kesimlerde ve köylerde birçok ailenin arasında günlerce vakit geçirdim ve adeta onların hayatının bir parçası oldum. Benim için eşsiz bir deneyimdi." ifadelerini kullandı.

Söyleşinin ardından katılımcılar, Moqarabi'nin Afganistan'da kadınların günlük hayatına dair çektiği fotoğrafları inceledi. Sergi yarına kadar ziyarete açık olacak.

- VEGA MOQARABİ

Afganistan'ta doğan bağımsız tiyatrocu ve film yapımcısı Vega Moqarabi, Kabil Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu.

Marmara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü'nde yüksek lisans derecesini alan Moqarabi, İstanbul Üniversitesinde sinema alanında doktora eğitimine devam ediyor.

Ulusal ve uluslararası birçok sinema grubunda yönetmen asistanı, görüntü yönetmeni, set tasarımcısı ve özel tasarımcı olarak çalışan sanatçı, "Yesterday Champions", "Scape Play", "Station" ve "Scape Play" gibi filmlerin çekim aşamasında yer aldı.

Çalıştığı birçok projeyle uluslararası festivallerden ödül alan Moqarabi, film çalışmalarının yanı sıra fotoğraf alanında da pek çok projede bulundu.

Afganistan'da Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve ABD Büyükelçiliğinde kadın temalı birçok fotoğraf sergisi açan Moqarabi'nin "Gizli Yaşam Fragmanları" adlı fotoğraf sergisi, Kabil'in beş ayrı noktasında ziyaretçilerle buluştu.

Türkiye'de ise Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali ve Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneğinin (GFSD) açtığı iki ayrı karma sergide sanatçının eserleri yer aldı.

Yorumlar