Molla Ömer kimdir, Taliban lideri kim?

Molla Ömer kimdir, Taliban lideri kimdir, nerelidir, kaç yaşında öldü, Taliban'ı ne zaman, nerede ve nasıl kurdu? İşte Molla Ömer hakkında merak edilen bilgilerden bazıları:

Google Haberlere Abone ol
36 yaşında devlet başkanı oldu

Molla Ömer kimdir, nerelidir, kaç yaşında öldü, Taliban lideri kimdir, şu anki lideri kim, daha önce kim tarafından idare ediliyordu, kim tarafından, ne zaman ve nerede kuruldu? İşte Molla Ömer ve Taliban liderleri hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: 

Molla Ömer veya tam adıyla Molla Muhammed Ömer, 1959 yılında Afganistan'ın Kandehar ilinde dünyaya geldi. 

Molla Ömer kimdir, Taliban lideri kim?
Molla Ömer henüz 20'li yaşlarının başlarındayken

 

Molla Ömer, Taliban örgütünün kurucusudur. Henüz 36 yaşındayken Afganistan'da devlet başkanı oldu. BM tarafından tanınmasa da Afganistan'ı 5 yıl süreyle yöneten ilk Taliban lideri olmuştu. 

Örgütü kurmadan önce de Peştunlardan oluşan bir örgütün başında, Sovyetlere karşı savaşıyordu; Sovyetler'in Afganistan işgalini bitirmesinde etkili olan isimlerden biridir. 

Molla Ömer, Sovyetlerin çekilmesinden sonra Afganistan'daki gruplar arasında yaşanan amansız iç savaş esnasında kuruldu. Afganistan'da yaklaşık 5 yıl süren iç savaşa müdahale kararı alan Molla Ömer, yanına aldığı 50 medrese öğrencisiyle Taliban (Arapçada öğrenciler demektir) örgütünü kurdu. Örgütü kurduğunda ise henüz 34 yaşındaydı.

50 kişiyle başlayan hareket, yaklaşık bir ay sonra savaş yorgunu, umutsuz ve çoğu iç savaşta yurtlarından edilmiş Afgan medrese öğrencilerinin katılımıyla 15 bine ulaştı.

Molla Ömer örgütü kurduktan bir yıl sonra Kandehar'ı rahat bir şekilde kontrolü altına aldı. İki yıl sonra ise Kabil'in kapılarına dayandı. Ve aynı yıl içinde de Afganistan'ın büyük bir bölmünü kontrolü altına alan tek örgüt oldu. 

Molla Ömer, hayatını kaybettiği 2013 yılına kadar Taliban'ın lideri olarak kaldı. 

İşte Molla Ömer'in kısa biyografisi: 

Molla Ömer kimdir, Taliban lideri kim?
Molla Ömer, çatışmalarda sağ gözünü kaybetmişti.

 

Molla Ömer 1959 yılında Afganistan'ın Kandehar vilayetinde doğdu.

1996'da Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesiyle Afganistan'ın büyük bir kısmı tarafından devlet başkanı olarak tanınan; ama uluslararası alanda Birleşmiş Milletler ve Birleşmiş Milletler üyesi birçok ülke tarafından devlet başkanlığı tanınmayan Afganistan eski devlet başkanı.

Taliban'ın kurucu lideri olan Ömer, ölene kadar örgütün lideri konumunda görev yürütmüştür. Taliban'dan önceki dönemde de Sovyetler Birliği'ne karşı Peştunlu mücahitlere komuta etmiş ve Sovyetler'in Afganistan'da mağlup edilmesine katkı sağlamıştır.

1996-2001 yılları arasında Afganistan'ı yönetmiş Paştun kökenli Taliban lideri, aynı zamanda Afganistan'ın de facto devlet başkanıydı. 

Taliban rejiminin 2001'de yıkılmasından sonra Amerikalı yetkililerce Usame bin Ladin ve El-Kaide'yi sakladığı ve koruduğu gerekçesiyle uzun süre arandı.

Amerikalı bazı yetkililer Molla Ömer'i 11 Eylül Saldırılarının planlayıcılarından biri olmakla suçluyordu.

23 Nisan 2013 tarihinde hayatını kaybetti.

Molla Ömer öldüğünde 53 yaşındaydı.

TALİBAN'IN ŞUANKİ LİDERİ KİMDİR?

Molla Ömer'in ölümünden sonra Taliban'ın başına farklı isimler geldi. Onların da ölümüyle birlikte şu anda başta Molla ebbetullah Ahundzade bulunuyor. Ayrıca Taliban'ın, bir dönem ABD tarafından kaçırılarak Guantanamo'da esir olarak tutulan Mola Berader'in örgütün lideri olduğu belirtiliyor. Hatta Afganistan'ın mustakbel devlet başkanı olarak kendisinden söz ediliyor. 

Taliban'ın kronolojisi

 

Molla Ömer kimdir, Taliban lideri kim?
Taliban'ın uluslararası arenada tanınan lideri Molla Baradar, Trump'ın bakanı Pompeo  ile Katar'da görüşmüştü.
Molla Ömer kimdir, Taliban lideri kim?
Taliban'ın Katar'daki heyeti

 

Yorumlar

bu kadar kolay ha yeni lidere çok güvenmemek gerek muhsin başkanın dediği gibi birileri mücadelesini verir meyvelerini başkaları yer.abd talibanın markasından yararlanıyor yine bir önceki hükümet gibi şimdiki talibanda amerikan vassalı gibi