Aziz Sancar ile Mithat Sancar akraba mı?

Aziz Sancar ile Mithat Sancar akraba mı? HDP Eş Başkanı Mithat Sancar ile bilim adamı Aziz Sancar akraba mı, birbirlerine bir yakınlığı var mı merak ediliyor. İşte Mithat Sancar ve Aziz Sancar biyografisi:

Google Haberlere Abone ol
Aziz Sancar ile Mithat Sancar akraba mı?

Aziz Sancar ile Mithat Sancar akraba mı? HDP Eş Başkanı Mithat Sancar ile Nobel Ödüllü Türk Bilim Adamı Aziz Sancar'ın akraba olup olmadıkları merak ediliyor. Mithat Sancar ile Aziz Sancar yakın olmasalar da aslında akrabalar. Aziz Sancar ile Mithat Sancar akraba mı?

Aziz Sancar nobel ödülü aldıktan sonra bu soru sık sık soruluyordu. Ancak Mithat Sancar'ın HDP eş başkanlığına getirilmesinden sonra ise soru daha sıkça sorulmaya başlandı.

MİTHAT SANCAR KİMDİR?

Mithat Sancar 1963 yılında Mardin'in Savur ilçesinde dünyaya geldi. Arap kökenli Türk vatandaşı olan Mithat Sancar, siyaset bilimcidir.

Mithat Sancar ilk ve orta okulu memleketinde, liseyi ise Diyarbakır'da tamamladı. Lise eğitiminden sonra Ankara Üniversitesi Hukuku Fakültesi'ni kazandı. 

Doktora tezini, "Temel Hakların Yorumu" başlığı altında yaptı. Doçentlik tezini ise "Hukuk Devleti" konusunda tamamladı.

Mithat Sancar 2007 yılında da profesör oldu.

Daha sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ders vermeye başladı.

Mithat Sancar aynı zamanda çeşitli gazetelerde yazarlık yapıyor.

Sancar, 7 Haziran 2015 tarihinde HDP sıralarından milletvekili seçildi. 23 Şubat 2020 tarihinden bu yana da HDP Eş Başkanı olarak görev yapıyor.

AZİZ SANCAR KİMDİR?

Aziz Sancar 8 Eylül 1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde dünyaya geldi. 

Akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanı Aziz Sancar, Türkiye'nin Nobel Ödülü alan ilk bilim adamı olarak tarihe geçti.

Aziz Sancar, ilk ve orta eğitimini Mardin'de tamamladı. 

1963 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'den 1969 yılında birincilikle mezun oldu.

İki yıl Savur'da bir sağlık ocağında hekimlik yaptıktan sonra bir NATO-TÜBİTAK bursu ile önce Johns Hopkins Üniversitesi, ardından Dallas Teksas Üniversitesi'ne gitti.

1997 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri'nde Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill Sarah Graham Kenan Biyokimya ve Biyofizik Programı’nda görevli Prof. Sancar, son 20 yıldır DNA onarımının pek çok parçasının tanımlanmasında kullanılan biyokimyasal yaklaşımlara yaptığı öncülükle tanınıyor.

AKRABALIK DERECELERİ NEDİR?

HDP Eş Başkanı Mithat Sancar ile Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın dedeleri kardeştir. Yani iki ismin babaları kuzendir. 

Aziz Sancar ve Mithat Sancar Mardin'in Savur ilçesinde dünyaya geldi. 

Mithat Sancar, Aziz Sancar ile ilgili bir konuşmasında şunları söylemişti: “Liseyi Mardin’de okumuştu. Aramızdaki yaş farkı nedeniyle birlikte fazla vakit geçirmemiz söz konusu olamadı. Zaten üniversiteden sonra yurtdışına çıktı. Son yıllarda çok fazla görüşme şansımız olmadı. Ara ara aile toplantılarında görüşüyorduk. En son Koç Bilim Ödülünü aldığında görüşmüştük. The Times’e daha önce kapak olmuştu. Başından beri çok yetkin bir bilim insanıydı. Bu ödülden önce de dünyanın bilim alınında çok iyi tanıdığı, çok yetkin çalşımaları olan bir bilimadamı. Ben de çalışmalarını takip ediyorum. Bu ödülle başarısı taçlanmış oldu. Ülkemiz için olduğu kadar benim için de ailemiz için de büyük bir gurur.”

 

Yorumlar