Mısırlı kadınlar baskın karakterleriyle dikkati çekiyor

- Mısır'a gelen yabancı turistlerin ilk gözlemledikleri şeylerden birisi otomobil kullanan kadınların sayısındaki fazlalık oluyor - Kahire sokaklarında kavga eden iki erkeği ayırmak için müdahale eden kadınları da her zaman görebilirsiniz - Eşinden boşanan ve 3 çocuk annesi Magazi : - "Boşandıktan sonra baktım ki, benden başka aileyi geçindirecek kimse yok. Mecburen bir iş yapmam ve para kazanmam lazımdı. Bu işe başladım" - Üniversite mezunu marangoz Şerif: - "Eski ve antika eşyaları alarak onardım ve kızım Leyla’nın yatak odasını onlarla süslemeye başladım. Sonra aklıma onardığım bu tür eşyaları internet üzerinden satma fikri geldi. Bir kaç defa satış yaptıktan sonra kullanılmış eski çıta ve tahtaları da alarak daha farklı eşyalar yapmaya başladım"

Google Haberlere Abone ol
Mısırlı kadınlar baskın karakterleriyle dikkati çekiyor

KAHİRE (AA) - AYDOĞAN KALABALIK - Mısır'da kadınlar sosyal hayatın her safhasında ve erkeğinin yanında yer alarak aile bütçesine önemli katkılarda bulunuyor.

Başkent Kahire sokaklarında her zaman rastlayabileceğiniz "kavga eden iki erkeği ayırmak için müdahale eden kadın manzarası" ve kentte araç kullanan kadınların sayısındaki fazlalık göze çarpıyor.

Devlet dairelerinde çalışan kadın memurların oranının oldukça yüksek olduğu ve baskın karakterleriyle toplumda öne çıkarak sokaktaki varlığını hissettiren Mısırlı kadınlar iş hayatında erkeklerden pek geri kalmıyor.

Dar gelirli insanların oldukça fazla olduğu Mısır’da, genelde erkeklerin yaptığı işler olarak bilinen tesisatçılık, marangozluk, kasaplık ve inşaat işçiliği gibi birçok alanda çalışan kadınlar var.

- Su tesisatı ve kanalizasyon işleri yapan kadın

AA muhabirleri toplumda "erkek işi" olarak öne çıkan mesleklerde çalışan Mısırlı kadınların hikayelerini derledi.

Eşinden boşanan, kırklı yaşlarda, 3 çocuk annesi Siham Magazi çocuklarına bakabilmek için 17 yıldır su tesisatı ve kanalizasyon işlerinde çalışıyor.

Önce evlerinde iş yaptığı kadınların bir birine tavsiyesi üzerine piyasada isim yaptığını anlatan Magazi hanım, insanların bir müddet sonra kendisine “usta” demeye başladıklarını aktardı.

Magazi, iş hayatındaki hikayesini şöyle anlatıyor:

“Boşandıktan sonra baktım ki, benden başka aileyi geçindirecek kimse yok. Mecburen bir iş yapmam ve para kazanmam lazımdı. Bu işe başladım. İnsanlar maddi sıkıntılarımdan dolayı bu işi yaptığımı anlamış olacaklar ki, evlerinde su ve kanalizasyon sorunu olduğunda beni çağırmayı tercih ettiler. Başladıktan 3 yıl sonra işi iyice öğrendim ve artık bana 'usta' demeye başladılar. Ekstradan iş buldukça özel şirketlerde kanalizasyon işlerinde de çalıştım. 17 yıldır bu işi yapıyorum ve bu sayede 3 çocuğumu okuttum. İkisini de evlendirdim.”

- Ekmeğini bıçağından çıkaran kadın

Ekmeğini elindeki bıçaktan çıkardığını dile getiren 54 yaşındaki kasap Huveyde Husni hanım da kendisini “Deve eti kraliçesi” olarak isimlendiriyor.

Kahire’nin güneyindeki Besatin bölgesinde yaşayan ve kasaplık yapan Husni Hanım, çocukluğundan beri bu işi yaptığını ve çocuklarına da bu mesleği öğrettiğini anlattı.

Kasaplığın zor bir meslek olduğunu söyleyen Husni, “Gençliğim ve dişiliğimi bu yolda harcadım.” diyerek biraz da sitem ediyor.

Huveyde Husni, kendisinden daha yaşlı ve hasta birisi ile evlendiğini, eşi çalışamadığı için çocuklarına kendisinin bakmak zorunda kaldığını ifade ederek, “İki kız, iki oğlan olmak üzere 4 çocuğum, 11 de torunum var. Ailemizin geçimini hep kasaplık yaparak sağladım.” diyor.

- Üniversite mezunu marangoz kadın

Eski eşyaları hobi olarak onarmaya başladıktan sonra kendisini profesyonel marangozluk yaparken bulan 26 yaşındaki üniversite mezunu Fatıma eş-Şerif de, iş serüvenini şöyle anlatıyor:

“Eski ve antika eşyaları alarak onardım ve kızım Leyla’nın yatak odasını onlarla süslemeye başladım. Sonra aklıma onardığım bu tür eşyaları internet üzerinden satma fikri geldi. Bir kaç defa satış yaptıktan sonra kullanılmış eski çıta ve tahtaları da alarak daha farklı eşyalar yapmaya başladım.”

Bir müddet sonra kendisinden yatak odası yapması istendiğini belirten Fatıma eş-Şerif, 40 yıldan beri marangozluk yapan eşinin babasından yardım aldığını ve böylelikle marangozluğa başladığını ifade ediyor.

Daha önce özel bir şirkette satış temsilcisi olarak çalışan genç anne son bir buçuk yıldır ise marangozluk yapıyor.

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre orta ve büyük ölçekli iş yerleri ve fabrikalarda çalışanların yüzde 22.9’unu kadınlar oluşturuyor. Resmi verilere göre kadınların çalışma yaşı 14 ila 64 yaş aralığında değişiyor. Mısır’da kadınların evlenme yaşı 24, okur yazar olmayan kadınların oranı ülke genelinde ise yüzde 33.5 olarak açıklandı.

- Türkiye’den gelen turistlerin gözlemi

Türkiye’den Mısır’a gelen ziyaretçilerin de Mısır kadınlarıyla ilgili gözlemledikleri en önemli özellik, kadınların Türkiye’den daha baskın olduğu.

Mısır’da yaşayan Türkler ziyarete gelen kadın Türk turistlerin Mısır kadınıyla ilgili yorumlarının genel de, “Buradaki kadınların genelinde erkeğin ardından ve geriden giden bir kadın görüntüsü yok. Ayrıca sokakta oldukça belirgin etkisi var.” şeklinde olduğunu belirtiyor.

- 25 Ocak Devrimi’nde Mısır kadınının rolü

Mısırlı kadınlar 30 yıllık Hüsnü Mübarek döneminin sona erdiği 25 Ocak Devrimi’nde aktif bir rol oynadı. Tahrir Meydanı’ndaki çadırlarda nöbet tutanların arasında çok sayıda kadın vardı. İlk gün hayatını kaybeden devrim şehitleri arasında da kadınlar vardı.

Devrim’in başarıya ulaşmasından sonraki süreçte ülkeyi Askeri Konsey’in yönettiği bir buçuk yıllık dönemde de devrimciler bazı uygulamalara karşı çıkmış ve eylemler yapmıştı. Nitekim "Mustafa Mahmud" olayları olarak bilinen eylemlerde yüzlerce kadın oradaydı.

Tahrir Meydanı’nda askerler tarafından elbisesi çekilerek çıkartılan eylemci genç kadının ise hala hafızlarda tazeliğini koruyor.

Yorumlar