Mısır Dışişleri Bakanı'ndan dikkat çeken Etiyopya ve Eritre ziyareti

-Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin, Etiyopya-Eritre sınır kapısının 20 yılın ardından tekrar açılmasından bir gün sonra bu iki ülkeye ziyareti dikkat çekti

Google Haberlere Abone ol
Mısır Dışişleri Bakanı'ndan dikkat çeken Etiyopya ve Eritre ziyareti

KAHİRE (AA) - Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, 20 yıldır kapalı olan Etiyopya-Eritre kara sınır kapsının açılmasından bir gün sonra iki ülkeye de sürpriz bir ziyarette bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Dışişleri Bakanı Samih Şükri’nin Eritre Devlet Başkanı Isaias Afewerki ile bugün bir araya geldiği, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra bölgenin güvenlik ve istikrarının ele alındığı kaydedildi.

Görüşmede Kızıldeniz’in güvenliği, Etiyopya tarafından Nil suları üzerine yapılmakta olan Hedasi Barajı görüşmeleri, Sahra altı Afrika’sı ve Afrika Birliği ile ilgili konuların değerlendirildiği bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri’nin Eritre’nin Afrika ve Uluslararası arenadaki ağırlığını tekrar kazanması için Mısır’ın destek vereceğini vurguladığı belirtilen açıklamada, Eritre’nin Etiyopya, Somali ve Cibuti ile ilişkilerinde yaşanan gelişmeye dikkat çektiği ifade edildi.

-Ziyaretin zamanlaması dikkat çekiyor

Mısır, Sudan ve Etiyopya, Hedasi barajının Sudan ve Mısır’ın Nil sularındaki hakkını olumsuz etkilememesi için zor bir müzakere süreci sürdürüyor. Barajın Sudan’dan çok Mısır’ı olumsuz etkileyeceği öngörülüyor.

İki gün önce Eritre ve Etiyopya arasında 1998 yılından beri kapalı olan kara sınır kapısının tekrar açıldığı açıklanmıştı.

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri dün Etiyopya’da temaslarda bulundu. Şükri’nin iki ülke arasındaki kara sınır kapısının 20 yıl sonra tekrar açılmasının hemen ardından, birer gün arayla Etiyopya ve Eritre’yi ziyaret etmesi dikkat çekti.

Mısır’ın Eritre ve Etiyopya ilişkilerinde yaşanan gelişmeyi yakın takip etmeyi hedeflediği değerlendiriliyor.

Yorumlar