Mirgani 10 yıl aradan sonra ülkesine döndü

Sudanlı siyasi ve dini lider Mirgani, 10 yıl aradan sonra ülkesine döndü

Google Haberlere Abone ol
Mirgani 10 yıl aradan sonra ülkesine döndü

Sudan'da 1985'teki son demokratik seçimlerde iktidar ortağı olan Demokratik Birlik Partisi ve Hatmiyye tarikatı lideri Muhammed Osman el-Mirgani, siyasi krizin çözümüne katkı sunmak için yaklaşık 10 sene önce gittiği Mısır'dan ülkesine döndü.

Başkent Kahire'den özel uçakla gelen Mirgani'yi, Hartum Havalimanı'nda, yakınları ile partililer ve tarikat mensuplarından oluşan kalabalık bir kitle karşıladı.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı alanda, "Milletin umudu" ve "Ülkene hoş geldin" yazılı pankartlar taşıyan destekçileri, Mirgani lehine slogan attı.

- Siyasette dengeler değişebilir

Mısır resmi ajansı MENA'ya konuşan partisinin genel başkan yardımcısı ve oğlu Cafer, babasının dönüşünün Sudan'a ve Sudanlılara hayat verecek "can simidi " olduğunu belirterek, binlerce kişinin havalimanına akın etmesini, babasının ülkedeki uzlaşı ve barışın sağlanması için bir umut olacağının işareti olarak değerlendirdi.

Cafer, Sudan'daki sıkıntıların ortadan kalkması için herkesi birlik olmaya davet etti.

- Eski iktidar partisi memnuniyetle karşıladı

Parti Sözcüsü Hatem es-Sir Ali de Mirgani'nin kritik bir dönemde vatanına dönüşünün "ruhun bedene dönüşü ile eş değer olduğunu" ifade ederek, bunun ülkedeki birlik ve beraberliğin sağlanması için bir fırsat olduğunu vurguladı.

Ali, önemli bir tarikatın lideri olmasının yanı sıra merkez sağdaki etkili partilerden birinin genel başkanlığını da yürüten Mirgani'nin dönüşüyle siyasette dengelerin değişeceğini kaydetti.

2019'daki halk devrimi ve askeri müdahalenin ardından faaliyetleri yasaklanan eski iktidar partisi Ulusal Kongre'den yapılan yazılı açıklamada ise Mirgani'nin dönüşü memnuniyetle karşılandı.

Mirgani'nin lideri olduğu Hatmiyye tarikatı, eski başbakanlardan Sadık el-Mehdi ailesinin liderliğindeki "Ensar" cemaati ile ülkedeki en büyük iki dini grubu temsil ediyor.

Mirgani'nin Demokratik Birlik Partisi ve Mehdi'nin Milli Ümmet Partisi 1985'teki son demokratik seçimlerde parlamentoda en fazla sandalyeye sahip olmuştu.

- Dönüşü askere destek olarak yorumlanıyor

Yaklaşık 10 yıl önce kendi isteğiyle Mısır'a yerleşen ve partisini Kahire'den yöneten Mirgani'nin oğulları Muhammed el-Hasan ve Cafer ise partinin genel başkan yardımcılığını üstleniyordu.

Muhammed el-Hasan, eski iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri Merkez Konseyi'ne yakın çizgide yer alırken diğer oğlu Cafer ise babasının da desteğiyle orduya yakınlığı ile bilinen ulusal mutabakat grubu ile ittifak kurdu.

Mirgani'nin dönüşü, 3 yıldır siyasi istikrarın sağlanamadığı ve ordu liderliğinde geçiş sürecinin devam ettiği ülkede, askere destek ve muhaliflerin safındaki oğlu Muhammed el-Hasan'ın girişimlerini engelleme çabası olarak yorumlanıyor.

Yorumlar