Mir Perwer neden öldü, neden sürgün edildi? Mir Perwer kimdir, nerelidir?

Mir Perwer Paris'te Ahmet Kaya Kültür Merkezi'nde düzenlenen silahlı saldırıda ölen 3 kişiden biriydi. Perwer'in ölümünden sonra hakkında merakla sorulan, "Kimdir, nerelidir, neden öldü" soruları cevap arıyor. Öte yandan Perwer neden sürgün edildi sorusu de an çok cevabı merak edilen soru oldu.

Google Haberlere Abone ol
Mir Perwer neden öldü, neden sürgün edildi?

Mir Perwer neden öldü, neden sürgün edildi? Mir Perwer kimdir, nerelidir? Soruları bu aralar merakla soruluyor. Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ne düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybedenler arasında bulunuyordu. Paris'te Kürt kökenli Türk vatandaşlarının esnaflık yaptığı sokakta gerçekleşen saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında kamuoyunda tanınan isimlerden Şirin Aydın sahne adıyla Mir Perwer de isimli müzik sanatçısı da bulunuyordu. Peki, Mir Perwer kimdir, nerelidir? Mir Perwer öldü mü, neden öldü?

MİR PERWER KİMDİR, NEDEN ÖLDÜ?

Mir Perwer, Paris saldırısında ölenler arasında yer alan Türk vatandaşlarından biriydi. Gerçek adı Şirin Aydın olan Mir Perwer Kürtçe müzik yapıyordu. 

Fransa'nın başkenti Paris'in 10'uncu bölgesindeki Enghien sokağında bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne silahlı saldırı gerçekleşti. Saldırıda 3 kişi ölürken yaralanan 5 kişiden 2'sinin de yoğun bakımda olduğu belirtildi. Bir görgü tanığı, sokakta 7-8 el silah sesi duyulduğunu ve büyük bir panik yaşandığını anlattı.

Polis kaynakları da 69 yaşındaki saldırganın gözaltına alındığını bildirdi. Saldırganın geçen sene Paris'te göçmenlere saldırı düzenlemesi nedeniyle yargılandığı, 11 gün önce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

Saldırganın demir yollarından emekli Fransız vatandaşı bir kondüktör olduğu aktarılırken BFM TV, saldırganın bir yıl önce bir göçmen kampına da saldırı düzenlediği bilgisini paylaştı. Hayatını kaybeden üç kişiden birinin Kürt şarkıcı Mîr Perwer olduğu belirlendi. 2020’de dönemin HDP Milletvekili Mehmet Ali Aslan’la birlikte Hasankeyf’te bir program yapan Mîr Perwer şunları söylemişti: “Çocukluktan beri müzikle ilgileniyorum. Üç yıldır profesyonel olarak müzik çalışmaları yapıyorum. Artık Kürtçe radyo kalmadı. Bu nedenle canlı yayın yapıyoruz. Böylece Kürt müziğini ve kültürümü tanıtmak istiyorum.”

Fransa'nın başkenti Paris'teki Enghien Sokağı'nda bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne dün silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 3 kişi ölürken 5 kişi yaralandı. Ölenler arasında Kürt sanatçı Mir Perwer’in de olduğu açıklandı.

GazeteDuvar'da yer alan habere göre Perwer’in ölüm haberi kısa sürede ailesine ulaştı. Asıl adı Şirin Aydın olan Mir Perwer evli ve 6 yaşında bir çocuk babasıydı. Perwer'in annesi ve babası ise yıllar önce bir trafik kazası geçirdi. Bu kaza sonrası annesi felçli kaldı. 6 kız kardeşi olan Perwer’in en büyük ablası Fatma Aydın ise kanser hastası. Evin tek erkek çocuğu olan Perwer, 3 yıl önce gittiği Paris’te eşini ve çocuğunu yanına almaya çalışıyordu.

PERWER'İN ABLASI: ÇOK DUYGUSAL BİR İNSANDI

Perwer'in ölüm haberini alan ablası Fatma Aydın, kardeşini şu sözlerle anlattı: "Mir, çok duygusal bir insandı. Bir fakiri gördüğünde cebindeki parayı verirdi. Kendini aç bırakırdı ancak arkadaşlarının aç kalmasını istemezdi. Biz 6 kız kardeşiz. Mir tek erkek kardeşimizdi. Ben kanser hastasıyım. Beni sürekli arardı ve hastaneye gitmemi söylerdi. 3 gün önce de para göndermiş yine hastaneye gitmemi söylemişti. 'Korkma, tedavini ol iyileşeceksin' demişti. Ne diyeceğimi bilemiyorum."

ARKADAŞI ANLATTI: ŞARKISINDAKİ SÖZLER ONU SİMGELİYORDU

Arkadaşı Jiyan ise "Saldırı sırasında müziğe ara vermiş çay içiyorlardı. Bu sırada saldırı oldu. Mir, kendini ön plana çıkaran biri değildi. Mütevazi bir halk sanatçısıydı. Hissettiğini yaşayan bir sanatçıydı. Bu doğrultuda sanatını icra ediyordu. Sürekli bir kopuş ve bir ölüm edası vardı. Az önce onun seslendirdiği Neçe Dur (Uzaklaşma) şarkısını dinliyordum. Neçe Dur, onun kendi yolculuğuydu, çocuğunu, eşini ve yaşlı annesini, arkasında bırakarak uzaklara gitmişti. Neçe Dur onun kendi hayatının referansıydı. Mirin li te nayê (ölüm sana yakışmıyor) sözleri, onu simgeliyordu. En sonunda o istemediği ölüm gelip onu buldu. Uzak bir yerde, tam kurtuldum derken gelip buldu onu" sözleriyle Mir Perwer'i anlattı.

MİR PERWER NEDEN SÜRGÜN EDİLDİ?

Mir Perwer'in sürgün edildiği iddiası doğru değildir. Bazı PKK yayın organları ile Türkiye'ye muhalif kuruluşların sitelerinde, "Sürgün Kürt sanatçı" şeklinde dillendirilen Şirin Aydın'ın sürgün edildiğine dair hiçbir karar yok. Kaldı ki Türkiye'de sürgün kanunu ya da yasası bulunmuyor. Perwer yani Şirin Aydın'ın kendi rızasıyla gittiği Fransa'da yaşadığı bilinyor. Türkiye'de de müzik yaptığı, şarkılarını söylediği biliniyor. Hatta Türkiye'de çektiği klipleri de var.


 

Yorumlar