Mide yanması nasıl geçer, ne iyi gelir?

Mide yanması nasıl geçer? Mide yanması ilk etapta basit gibi görünmese de ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Peki mide yanması neden olur, nasıl geçer? İşte detaylar

Google Haberlere Abone ol
Mide yanması nasıl geçer, ne iyi gelir?

Mide yanması nasıl geçer? Mide yanması yenilen besinlerden kaynaklanabildiği gibi bazen hastalık belirtisi de olabilir. Mide yanması, genellikle aşırı yağlı, ekşi, baharatlı ya da acı şeylerle tetiklenir. 

Mide yanması özellikle yemek sonrası sık sık tekrar ediyorsa mutlaka doktora  gözükmek gerekir. Ancak geçici bir durum ise mide yanması evde geçirilebilir. Mide yanması nasıl geçer sorusunun cevabı yazımızda.

MİDE YANMASI NEDİR, NASIL GEÇER?

Kişinin yaşam kalitesinin düşmesine yol açan mide yanması genellikle yemek sonrası kişinin hemen uzanması sebebi ile ortaya çıkabilir. Asit hazımsızlığı olarak da bilinen mide yanması varlığında yanma ve ekşime hissi, kaburgaların birleştiği göğsün merkezinde, karın bölgesinin üst kısmında kendini gösterir.

Yanma, zaman içinde göğüsten ağza doğru gelebilir. Boyun ve ağızda yanma olur. Mide yanması vakaları yaygın olarak yanlış beslenmeye bağlı olarak gelişir. Sindirimi zor olan besinlerin yanı sıra, hijyenik olmayan koşullarda pişirilen besinler, aşırı baharatlı ürünlerin tüketimi kişide mide yanması meydana gelir. Ayrıca karın kısmını sıkan dar kıyafetler de mide yanmasına sebep olabilir.

MİDE NEDEN YANAR?

Gastroözofageal reflü

Reflü mide asidinin yemek borusuna geri kaçması ile oluşan bir sağlık sorunudur. Bu rahatsızlık sadece mide yanması değil, mide ekşimesi, göğüs bölgesinde yanma, yutkunma güçlüğü ve kuru öksürük gibi de kendini gösterebilir. Çikolata, kafein, limon, baharatlı, yağlı ve kızartma yiyecekler, sarımsak, soğan ve domates belirtilerin artmasına neden olabilir. 

Gastrit

Gastrit midenin iç yüzeyinde yer alan dokunun iltihaplanmasıdır. Gastritte hasta aynı zamanda bulantı, yemek sonrası şişkinlik şikayetlerinde bulunur. Gastrit tedavi edilmediğinde ülsere çevirebilir. Ülserler mide kanseri riskini meydana getirir ve mide kanamasına sebep olur.

Enfeksiyon

Helicobacter pylori (H.pylori) midenin asidik ortamında yaşayabilen bir bakteri türüdür Bu bakterinin mideye yerleşmesi mide yanması, bulantı, iştah ve kilo kaybı gibi işaretler gösterir. Toplumlarda çok yüksek oranda bulunur ve uzun süre belirti vermeden seyredebilir.  

İlaç kullanımı

Özellikle, steroid olmayan antienflamatuvar ilaç grubuna giren ağrı kesiciler mide yanmalarına sebep olabilir. Bu ilaçların başında; aspirin, ibuprofen ve naproksen vardır.

Belirli gıdalara karşı hassasiyet

Çölyak hastalığı olanlar gluten içeren gıdalara karşı, laktoz intoleransı olanlar ise süt ürünlerine karşı tepki gösterebilir. Bu tepki mide yanması haricinde diğer şikayetlere de sebep olabilir.

Bu durumlar haricinde hazımsızlık, ülser, fıtık, mide kanseri, alkol, sigara ve tütün kullanımı da mide yanmasına ortaya çıkabilir.

MİDE YANMASI NASIL GEÇER?

Sakız: Yapılan araştırmalara göre yemekten sonra yarım saatlik süre boyunca sakız çiğnemek mide yanmasının önüne geçer. Bu durumun nedeni ise şöyle açıklanmaktadır; sakız vücuttaki tükürük üretimini artırır. Bu da mide asidinin azalmasına katkıda bulunarak mide yanması problemini engeller.

Elma sirkesi: Su ile seyreltilerek belirli bir miktarda alınan elma sirkesi, mide yanması başta olmak üzere mide ile ilgili pek çok sorununun giderilmesine katkıda bulunur. Fakat elma sirkesi içeriği itibarıyla bazı kişilerde istenmeyen sonuçların doğmasına sebep olabilecek reaksiyonlara neden olabilir. Dolayısıyla mutlaka doktora başvurulması gereken bir bitkisel tedavidir.

Meyan kökü: Mide yanmasını geçiren bitkisel kaynaklardan bir tanesidir. Yapılan araştırmalara göre yemek borusunun iç yüzeyinde yer alan mukoza kaplı örtünün artmasına sebep olur. Bu durum yemek borusunu, mide asidi sebebiyle meydana gelmesi muhtemel yanmadan korur. Fakat meyan kökünün uzun süreli ve aşırı tüketimi, tansiyonun yükselmesine, vücuttaki potasyum oranının düşmesine neden olabilir. Dolayısıyla tüketmeden önce mutlaka doktor tavsiyesi almalıdır.

Zencefil: Yüzyıllardır alternatif tıbbın önde gelen bitkilerinden biridir. Zencefil, pek çok sindirim sistemi kaynaklı soruna olduğu gibi mide yanmasına da iyi gelir. Bulantı, kusma gibi problemlerde ilk olarak tüketilmesi önerilen bitkilerdendir. 

Karbonatlı su: Mide asidini nötralize edip mide yanmasına neden olan atakları yatıştırır. Karbonat, belirli bir ölçüde aşırıya kaçmadan tüketilebilir.

Mide yanmasını ne geçirir, mide yanmasına ne iyi gelir

 

 

Yorumlar