Mide Ağrısına Ne İyi Gelir

Mide ağrısı, mideyi üşütme, besin zehirlenmesi, midenin alışık olmadığı gıdaları tüketme gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.

Google Haberlere Abone ol
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir

Mide ağrısı, mideyi üşütme, besin zehirlenmesi, midenin alışık olmadığı gıdaları tüketme gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Mide ağrısına maruz kalan kişilerin mide ağrısı geçene kadar, az yağlı ve gaz yapmayan gıdaları tüketerek beslenmesi gerekmektedir. Eğer kişinin ağrısı alınan her önleme rağmen geçmiyorsa, ağrıya neden olan faktörü tespit etmek ve kontrol altına alabilmek için mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Mide ağrısına ne iyi gelir ?

Hafif Gıdalar: Mide ağrısı yaşayan kişilerin, mide asidini dengede tutabilecek gıdalar tüketmesi gerekmektedir. Haşlanmış patates, haşlanmış tavuk, muz ve pilav gibi gıdalar sindirim sistemine fazla yüklenmeden mide asidini dengeleyebilen gıdalar arasında yer almaktadır. Yemekleri yavaş ve iyice çiğneyerek tüketmek yine mide ağrısına karşı alınabilecek önlemlerdendir.

Sıvı Gıdalar: Mide ağrısına eşlik eden ishal sorunu da varsa, vücudun kaybettiği suyu gün içinde bol su tüketerek dengelemek gerekir. Vücudun susuz kalması mide bulantısına yol açarak kişiyi halsiz düşürür.

Lifli Gıdalar: Mide ağrısı bazı durumlarda uzun süre devam eden kabızlık sonucu ortaya çıkabilir. Bu nedenle sindirim sisteminin rahat çalışmasında etkili olan lifli gıdaların tüketimi ile bağırsaklar kolaylıkla boşaltılarak rahatlama sağlanabilir. Kabızlığa karşı, esmer pirinç, kuru kayısı, kuru erik ve kuru incir gibi lif yönünden zengin içeriğe sahip gıdaların tüketilmesi yararlı olabilir.

Yoğurt Ve Kefir: Yoğurt ve kefir kalsiyum ve D vitamini yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Ayrıca içeriğinde sindirimi kolaylaştıran probiyotik bulunmaktadır. Probiyotiklerin, mide ağrısına neden olan ishal, mide iltihabı ve mide enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu etkisi vardır.

Keten Tohumu: Keten tohumu lif ve omega3 yağ asidi bakımından zengindir ve kabızlığa karşı koruyucu etkisi vardır. Keten tohumu öğütülmüş şekilde yoğurda ilave edilerek ya da salatalarda kullanılabilir.

Haşlanmış Karnabahar: Haşlanmış karnabahar mide de oluşan asit fazlalığını dengeleyerek mide ağrısını hafifletir.

Zencefil Çayı: Zencefil çayı sindirim üzerinde etki sağlayan bir özelliğinin bulunmasının yanı sıra, mide asidi üretimini de dengede tutar. Özellikle yemeklerin arkasından yaşanabilecek mide ağrılarında hafifletici bir özelliğe sahiptir.

Nane Çayı: Nane, yemeklerin arkasından nefesi tazeleyici özeliği dışında, daha birçok sorunu gidermek için faydalı bir bitkidir. İçerisinde barındırdığı mentol, antispazmodik sayesinde sindirim sistemine bağlı gelişen spazmları önler ve mide ağrılarını hafifletir. Hoş kokulu özelliği ile sinirlere iyi gelir. Gaz, mide yanması, karın ağrısı ve aşırı yenen bir yemeğin ardından oluşabilecek rahatsızlıklar için etkilidir.

Papatya Çayı: Bitki çaylarından hafif ya da orta şiddette seyreden sorunlar için etkili çaylar arasındadır. Reflüden dolayı ortaya çıkabilecek ağrıları en aza indirir ve mide asidini dengede tutar. Mide de kasılmayı ve gaz problemlerini giderir. Bağırsakların rahat çalışmasını sağlar. Sakinleştirici etkisi sayesinde endişe ve stresi hafifletir.

Mide ağrısı yaşayan kişilerin çiğ sebze tüketmemesi gerekmektedir. Çiğ sebze hazımsızlığı arttırarak sorunu daha da şiddetlendirebilir. Sebzeleri buhar yöntemi ile hazırlayarak besleyici değerini kaybetmeden tüketmek gerekir.

Yorumlar