Mezara neden su dökerler? Mezara su dökmenin anlamı nedir?

Mezara neden su dökülür, ölüye faydası var mı, sulamak sevap mı, ne anlama geliyor, mezara su dökmenin dinimizde yeri var mı, anlamı veya bir fazileti var mı? İşte mezara su dökmenin nedenleri:

Google Haberlere Abone ol
Mezara neden su dökerler? Mezara su dökmenin anlam

Mezara neden su dökülür, mezara su dökmenin dinde yeri var mı, hükmü nedir? Dünya hayatının tek ve tartışmasız bir gerçeği olan ölüm her canlının eninde sonunda tadacağı bir gerçektir. Bu nedenle ölüm veya ölü ile hemen hemen bütün insanların bir şekilde alakası olmuştur. Ölülerimizi veya vefat eden yakınlarımızı mezara defnettikten sonra genellikle mezarın üzerini suyla ıslatır öyle ayrılırız.

MEZARA NEDEN SU DÖKERLER?

Hatta öyleki birçok mezarlıkta sulama hizmeti veren insanlar bile var. Peki, Mezara neden su dökülür, mezara su dökmenin dinde yeri var mı, hükmü nedir, ne anlama geliyor, mezara su dökmenin dinimizde bir anlamı veya fazileti var mı? İşte mezara su dökmenin anlam ve önemi:

Mezara neden su dökülür, mezara su dökmenin anlamı nedir?
Mezara neden su dökülür, mezara su dökmenin anlamı nedir?

 

MEZARA SU DÖKMENİN DİNİMİZ AÇISINDAN ANLAM VE ÖNEMİ

Sorularla İslamiyet sitesinin ilahiyatçıları tarafından konuyla ilgili soruya verdikleri cevaba göre; mezara su dökmek İslam dini açısından sünnettir. Yani İslam Peygamberi Hz. Muhammed S.A.V. mezara su dökmüş ve dökülmesini de tavsiye etmiştir. 

İbni Mace'den bir rivayete göre; Hz. Peygamber (asm) Efendimiz Sa‘d b. Muaz’ın cesedi defnedildikten sonra, kabrin üstüne su serpmişti. (107 İbn Mâce, Cenâiz, 38)

Hz. Peygamber’in oğlu İbrahim olduğu şeklinde yer alan nakle (İbn Abdilberr, 1/46) bakılacak olursa su serpme geleneğinin, Medine döneminin sonlarına doğru gerçekleştiği akla gelmektedir.

Mezara neden su dökülür, mezara su dökmenin anlamı nedir?
Mezara neden su dökülür?

 

Bunun bazı hikmetleri olabilir: Kabir üzerindeki yeşilliklerin orada yatan kimseye faydası olduğu ve onların ibadetlerinin onun defterine yazıldığı rivayet ediliyor. (Buharî Cenaiz, 82; Müslim, İmân, 34; Ebu Davud, Taharet, 26) Bu nedenle su dökülerek otların ve tohumların çabucak yeşillenmesi istemek ve yeşilliklerin ömrünün uzun olmasını sağlamak olabilir.

Nihat Hatipoğlu bir sohbeti esnasında "Mezara su dökmenin anlamı ve fazileti" konusunda sorulan soruya şu cevabı vermişti: Resullalah Efendimiz, mezar ziyareti esnasında mezarlığa yeşil fidan dikmiştir. Soranlara da "Çünkü buradaki adam azap çekiyor. Bu onun azabını hafifletecektir" şeklinde cevap vermiştir. Dolayısıyla mezarlara su dökmek, yeşillendirmek sünettir. 

CÜBBELİ AHMET HOCA BU KONUDA NE DİYOR?

İşte Cübbeli Ahmet Hoca'nın bu konudaki cevaplarından biri: 

 

MEZARA SU DÖKMENİN DÜNYEVİ AÇIDAN ÖNEMİ

Mezara su dökmek aynı zamanda dünyevi açıdan da önemlidir. Şöyle ki; mezarların üzeri genel olarak toprakla örtülür. Toprak da kuru olduğundan rüzgar veya başka etkenler nedeniyle hemen aşınıp mezarın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle bu tür toprakların hemen sulanarak sıkılaşması, yerine oturması sağlanmalıdır. Sulanan toprak hemen sıkılaşır ve bir süre sonra da ot vermeye başlayınca mezarın üzerindeki toprak aşınmaz, rüzgar veya yağmurda uçuşmaz. 


 

Yorumlar