Mete Cantürk kimdir?

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanlarına yönelik soruşturma kapsamında FETÖ'den yargılanan Mete Cantürk kimdir?

Google Haberlere Abone ol
Mete Cantürk kimdir?

ABD’nin İstanbul Konsolosluğu’nda güvenlik görevlisi olarak görev yapan Nazmi Mete Cantürk’ün ev hapsinin kaldırılmasına karar verildi. Nazmi Mete Cantürk için yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Peki Nazmi Mete Cantürk kimdir? 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, "anayasayı ihlal'', "casusluk'' ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından tutuklanan ABD Konsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un beyanları doğrultusunda ifadeye çağrılan ancak gelmeyen ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Nazmi Mete Cantürk 31 Ocak'ta savcılığa gelerek teslim olmuştu.

İddianamede Cantürk'ün çok sayıda FETÖ mensubuyla iletişim halinde olduğu ve 'elde edilen kanıtların, şüphelinin FETÖ talimatları doğrultusunda faaliyetlerde bulunduğuna işaret ettiği' dile getirilmişti.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Nazmi Mete Cantürk'e "FETÖ'ye yardım" suçundan 5 yıl 2 ay 15 gün hapis cezası verildi.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli Nazmi Mete Cantürk, FETÖcülük suçlamalarıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada açıklanan kararın ardından cezaevine gönderildi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianame kapsamında, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada "FETÖ'ye yardım" suçundan, 11 Haziran 2020 tarihinde 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un soruşturma sürecindeki ifadesinde, "Nazmi Mete Cantürk'ün Zaman gazetesi okuduğu, çevresinde dini sohbetler yaptığı, FETÖ sempatizanı olabileceği" beyanında bulunduğuna yer verilmişti.

Sanık Cantürk'ün FETÖ'den dava açılmış kimisi tutuklu kimisi firari birçok kişiyle irtibatının bulunduğu belirtilen iddianamede, sanığın bu kişilerle irtibatı hakkında görev tanımı kapsamında makul ve mantıklı izahlarda bulunamadığı, yoğun görüşmelerinin, örgüt içi irtibat ve bağlantılarının olduğunun ortaya konduğu kaydedilmişti.

Sanık Sevim Cantürk'ün ise FETÖ elebaşısının çağrısı üzerine örgütle bağlantılı olduğundan kapatılan Bank Asya'daki hesabında artırımda bulunduğu, örgütten hakkında işlem yapılan bazı kişilerle yoğun irtibatının bulunduğu ifade edilen iddianamede, bu kişinin örgütün sohbet adını verdiği toplantılarına iştirak ettiği ve örgütçe tertip edilen okuma yarışmalarına katıldığı anlatılmıştı. Cantürk çiftinin kızları Kevser İrem Cantürk ile ilgili iddialara da yer verilen iddianamede, 3 sanığın da "FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Dava sonucuna göre, ahkeme heyeti Nazmi Mete Cantürk'ün 5 yıl 2 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar verirken, kızı Kevser İrem Cantürk ile eşi Sevim Cantürk'ün beraat etmesine hükmetti.

Kaynak: Nazmi Mete Cantürk kimdir? Suçu ne? Ne kadar ceza aldı?

Yorumlar