Mescid-i Aksa'nın kubbesi altın mı?

Mescid-i Aksa'nın kubbesi altın mı yoksa sarı renkli kaplama mı soruları son dönemlerde sıklıkla soruluyor.

Google Haberlere Abone ol
Mescid-i Aksa'nın kubbesi altın mı?

Mescid-i Aksa'nın kubbesi altın mı sorusu Mescid-i Aksa veya Kudüs ile ilgili haberlerde kullanılan sarı kubbeli yapıyı görenler tarafından sıklıkla soruluyor. Peki, görülen sarı yapı altın kaplama mıdır? 

Mescid-i Aksa'nın kubbesi altın mı?
Kubettüs Sahra

 

Mescid-i Aksa olarak gördüğümüz sarı kubbeli yapı aslında Mescid-i Aksa değildir. Burası Kubettüs Sahra'dır. Mescid-i Aksa ise gri renkli kubbesi bulunan yapıdır. Ancak yine de merak edilen yapı bu sarı yapının kendisidir. Peki, bu sarı kubbe altın mı? İşte cevabı: 

Bu bina Kudüs'te Müslümanlar ve Yahudiler tarafından kutsal kabul edilen (Muallak Taşı adı verilen) kaya üzerine olup ortası kubbeli sekizgen bir binadır. Ortasında kutsal kayayı örten yüksek tahtadan iskeletle yapılmış 20m çaplı bir kubbe bulunmaktadır.

Bu kubbe altın sarısı renkli metalik levhalarla kaplıdır. Bu metalik levhalar 1964'te kadar kurşundandı ve o yıl tamamlanan renovasyon ile levhalar alümünyum-bronz alaşımdan yapılmışlardır.

Bu kubbe 16 pencere boşluğu ve sütün ihtiva eden bir silindirik davulumsu yapı üzerinde bulunmaktadır. Bu silindirik davulumsu yapı zeminden yükselen ve bir daire şekilde yapılmış, aralarından 24 boşluk bulunan sütunlar üzerine dayanmaktadır.

Sütünlar arası boşluk 19'ar metre eninde olup sütun yüksekliği 11 metredir. Binanın dış duvarlarının yüzeyleri porselen çiniden oluşmaktadır ve binanın sekizgen şeklini aksettirmekdirler. Hem dış duvarlar ve hem de davulumsu silindirik yapıda pencereler bulunmaktadır. Binanın iç yüzeyi ve kubbesi Kur'an süreleri ve çeşitli motiflerle süslenmiştir.

Çift cidarlı ahşap kubbe, düzgün açı ve aralıklarla kasnağın üstüne yerleştirilen ahşap latalar üzerine oturtulmuştur.

Kubbe tabanında yer alan küçük bir kapı iki cidar arasına geçme imkânı verir. 1448’de buraya güvercin tutmak ve yumurta toplamak için giren çocuklar yangına sebep olmuş, 2500 dinar harcanarak yapılan onarımda 36 ton kurşun levha kullanılmıştır. Kubbe başlangıcının zeminden yüksekliği 20,40 m., tepe noktasının yüksekliği 35,30 metredir; aleminin boyu ise 4,10 metredir.

Geçmişte üzeri kurşun ve altın kaplamalı veya sade bakır levhalarla örtülen kubbe günümüzde nitrik asitle sarartılmış altın görünümlü alüminyum plakalarla kaplıdır. Kubbenin iç tezyinatında alçı sıva, boya ve yaldız kullanılmıştır; arabesk motifler merkezden aşağıya doğru halkalar halinde genişleyerek açılır.

Geç Antik sanatla erken Bizans ve İran sanatlarının uyumlu bir şekilde uygulanması Kubbetü’s-sahre’yi dünyanın en güzel yapılarından biri haline getirmiştir. Bina güzellik ve heybet açısından çok üstün niteliklere sahiptir

Mescid-i Aksa (Sarı renkli kubbesi olan yer Mescid- i Aksa değil Kubettüs Sahra'dır) 

 

SON OLARAK TİKA TARAFINDAN YENİLENDİ

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığından (TİKA), İslam dünyasının en önemli üç büyük mescidinden biri olan, Mescidi Aksa Haremi'nde yer alan ve Peygamber Efendimizin Mirac'a çıktığı Kubbet-üs Sahra'nın hilalinin altın kaplamasının yenilendiği bildirildi.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamada, Kubbetü's-Sahra'nın hilalinin hava şartları ve daha önceki restorasyon çalışmaları esnasında kullanılan malzemelerin uygunsuzluğu gibi sebeplerle, altın kaplamalarının korozyona uğrayan yerlerinin yenilendiği belirtildi.

Kubbet-üs Sahra hilalinin tekrar eski güzelliğine kavuşması için Kudüs'te çalışmalarda bulunan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yüksel Dede'nin hazırladığı rapor doğrultusunda, İtalya'dan altın varaklar ve diğer kimyasal malzemelerin temin edildiği ifade edilen açıklama şöyle:

"Söz konusu projenin uygulaması için Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Konzervasyon Merkezi'nde tarihi objeleri koruma alanında görevli iki uzman, Kudüs'te görevlendirildi. Uzmanlar tarafından söz konusu rapor doğrultusunda temin edilen malzemelerle, başarılı bir çalışma gerçekleştirilerek, 5 Mayıs itibarıyla Kubbet-üs Sahra'nın hilali, TİKA'nın katkılarıyla eski güzelliğine kavuşturuldu. Tarihi ve kültürel mirasın korunması ve sahip çıkılması konusunda birçok başarılı projeler ortaya koyan TİKA, İslam dünyasının en kutsal üç mekanından biri olan, Mescid-i Aksa Haremi içerisinde yer alan eserlere sahip çıkma hususundaki başarılı faaliyetlerine böylece bir yenisini daha ekledi."

Yorumlar