Merkel ve Obama Berlin'de panele katıldı

-Almanya Başbakanı Merkel: - "Ege Denizi’nde yüzlerce insan ölürken ben Türkiye ile anlaşmadan yana büyük çaba harcadım" -Eski ABD Başkanı Obama: - "Bazen aldığım kararlar, hatalar olduğu için sivillerin de ölümüne neden oldu"

Google Haberlere Abone ol
Merkel ve Obama Berlin'de panele katıldı

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB ile Türkiye arasında yapılan mülteci anlaşmasını savunarak, "Ege Denizi’nde yüzlerce insan ölürken ben Türkiye ile anlaşmadan yana büyük çaba harcadım." dedi.

Başbakan Merkel, Protestan Kilisleri Günleri çerçevesinde Berlin’de tarihi Brandenburg Kapısı (Brandenburger Tor) önünde düzenlenen demokrasi konulu panele eski ABD Başkanı Barack Obama ile birlikte katıldı.

Merkel burada, Almanya'da sığınmacılara yönelik yardım faaliyetlerinde bulunan Filiz-Marleen Kuyucu adlı gencin, Ege Denizi’nde ölümlerin durdurulabilmesi için neler yapmayı düşündüğünü sorması üzerine, Alman donanmasının Ege Denizi’nde yaklaşık 20 bin sığınmacıyı kurtardığını anlattı.

Bunun yeterli olmadığını vurgulayan Merkel, "Kaçakçılık çetelerine karşı mücadeleyi sürdürmemiz lazım. Bunlar mafya benzeri oluşumlar. Ege'de yüzlerce insan ölürken ben Türkiye ile anlaşmadan yana büyük çaba harcadım. Çünkü, Türkiye'ye yardımcı olabileceğimizi ve orada sığınmacılara daha iyi bakabileceğimizi söylüyoruz." diye konuştu.

Benzer anlaşmalarla kontrolsüz göçü de kontrol edebileceklerini ifade eden Merkel, Libya ile de bu tür bir anlaşma yapılabilmesi için bu ülkede bir devlet yapısının oluşturulması gerektiğini, bu çabaların uzun sürebileceğini, yine de her zaman bunun için çaba harcayacağını kaydetti.

Sığınmacılarla ilgili işlemleri zamanında hızlı bir şekilde yapamadıkları için bazı insanları, Almanya'ya yerleştikten sonra da sınır dışı etmek durumunda kaldıklarını belirten Merkel, bu nedenle iltica talepleri kabul edilmeyen sığınmacıların da hızla sınır dışı edilmeleri gerektiğini ifade etti.

Merkel, "Önemli olanın, yardıma gerçekten muhtaç olan insanların ülkede kalmalarını sağlamaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Teröristlerin amacının kendi yaşam şekillerini yok etmek olduğunu da ifade eden Merkel, bu nedenle askeri önlemlerin de gerekli olduğunu, ancak sorunların sadece bunlarla çözülemeyeceğini, savaşları son çare gördüğünü kaydetti.

- Obama

ABD Başkanı Obama da dünya üzerinde her insanın sevgi ve hoşgörüyü hak ettiğini, fakir insanlara her zaman yardım edilmesi gerektiğini söyledi.

Ancak bir ülkenin başkanı olarak öncelikli görevinin kendi ülke vatandaşlarının korunması olduğunu belirten Obama, sığınmacıların korunmasının da en iyi şekilde, ülkelerindeki sorunların ve çatışmaların sona erdirilmesi ile sağlanabileceğini ifade etti.

Panele katılan bir Alman gencin, teröristlere karşı kullanılan insansız hava araçların (İHA) sivillerin de ölümüne sebep olduğunu hatırlatması ve bu konuda ne düşündüğünü sorması üzerine Obama, teröristlere karşı mücadelenin herhangi bir ülkeye karşı savaşmak gibi olmadığını belirtti.

Obama, teröristlerin daha çok gizli hareket ettiklerini ve tespit edilmelerinin zor olduğunu ifade ederek, "Bazen aldığım kararlar, hatalar olduğu için sivillerin de ölümüne neden oldu. Ancak teröristlere ulaşmanın başka yolu yoktu." dedi.

İHA'ların kullanılmadığı ortamlarda çatışmalar sırasında çok daha fazla sivilin hayatını kaybettiğini belirten, "Sorun İHA'lar değil, sorun savaşın kendisi." ifadesini kullandı.

Dünya üzerinde her insan için yeterli kaynak bulunduğunu, bu kaynakların adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini belirten Obama, dünyadaki nükleer silahların ortadan kaldırılması için de çok çaba harcadığını, ancak tehlikeli bir dünyada yaşadıklarını ve bazı sorunların askeri çabalar olmadan çözülemediğini kaydetti.

Gençleri yabancı düşmanlığına, aşırı milliyetçiliğe ve antidemokratik akımlara karşı mücadele etmeye de çağıran Obama, demokratik değerlerin korunmasının ve bu değerler için her zaman mücadele edilmesinin çok önemli olduğunu aktardı.

Obama ayrıca, kendi görev süresinde hayata geçirdiği sağlık reformuyla gurur duyduğunu ve bu reform sayesinde milyonlarca fakir insanın sağlık hizmetlerinden faydalanmasının mümkün olabildiğini söyledi.

Görev süresi boyunca eşi Michelle ve kızlarıyla fazla vakit geçiremediğine işaret eden Obama, artık ailesine daha fazla zaman ayıracağını da sözlerine ekledi.

Yorumlar