Medyascope kimin Medyascope'un sahibi kimdir?

Medyascope kimin Medyascope'un sahibi kimdir soruları Amerikan menşeili vakıflar tarafından açıklanan, "Türkiye'de desteklenen medya kuruluşları" listesiyle birlikte gündem oldu.

Google Haberlere Abone ol
Medyascope kimin, sahibi kimdir?

Medyascope kimin Medyascope'un sahibi kimdir, nerelidir, ne iş yapıyor soruları Türkiye'de yayın yaptığı halde Amerikan menşeili vakıflardan destek aldıkları belirtilen medya kuruluşları arasında onun da yer almasıyla gündem oldu. Peki, Medyascope kimin? İşte detayları: 

Medyascope, Türkiye'de yaptığı yayın ile sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti aleyhine kara propaganda yapmak, AK Parti karşıtlarını desteklemek, AK Parti içindeki fitne hareketlerine destek olmaktı. 

Yaptığı yayınlarda kullandığı dil, izlediği yöntem nedeniyle sık sık eleştirilerin hedefi olan Medyascope'u Gazeteci Ruşen Çakır kurmuştu. 

Medyascope kimin Medyascope'un sahibi kimdir?
Medyascope kimin Medyascope'un sahibi kimdir?

 

Ruşen Çakır, eskiden AK Parti'ye karşı olmayan gazeteciler arasında yer alıyordu. Gazetecilik hayatı "İslamcılık araştırmaları" üzerine geçmiş bir isimdir. Böyle bir ismin Amerikan menşeili vakıflardan parasal destek alması ise şaşkınlıkla karşılandı. 

SKANDALIN ORTAYA ÇIKIŞI

Türkiye’de kritik kuruluşların ABD merkezli vakıf olan Chrest Foundation’dan yüz binlerce dolarlık hibe aldığı ortaya çıktı. Bu kuruluşların başında gazeteci Ruşen Çakır’ın kurduğu Medyascope adlı haber sitesinin olması dikkat çekmişti.

Vakfın kendi internet sitesinden açıkladığı listede Türkiye’den birçok kuruluş var. On binlerce dolarlık destek alan kurumlar arasında Anadolu Kültür Derneği, Hrant Dink Vakfı, Filmmor Kadın Kooperatifi, 140Journos, Mezopotamya Vakfı, IKSV, Serbestiyet, Hafıza Merkezi, Sivil Sayfalar, Sabancı Üniversitesi, Bağımsız Gazetecilik Platformu P24, Mekanda Adalet Derneği, Mor Çatı Kadın Derneği, Ekonomi ve Dış Politikalar Merkezi (EDAM) ile TESEV, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Yurttaşlık Derneği ve Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) bulunuyor.

Bu kuruluşlardan alınan “destek” miktarları şöyle:

Medyascope: $476,720

Serbestiyet: $ 49,995

140Journos: $60,000

P24: $124,015

Destek alan kuruluşlar arasında en dikkat çekeni ise halen yayın hayatını aktif bir şekilde sürdüren gazeteci Ruşen Çakır’ın kurucusu olduğu Medyascope oldu. Yayın hayatına 2015 yılında başlayan kurum, derneğin açıkladığı kayıtlara göre Chrest Foundation’dan bir yıl sonra destek almaya başlıyor. Medyascope’un 2016’dan 2020 yılına kadar aldığı toplam destek 476 bin 720 dolar olurken, bu rakamın güncel kur ile 4 milyon lirayı aştığı anlaşıldı.

Yorumlar