‘Unutulmuş Çocuklar: PKK’nın Çocuk Militanları’

PKK’nın Kuzey Irak’taki çocuk yapılanması ortaya çıkarılıyor. 'Unutulmuş Çocuklar’, TRT World’un büyük ilgi gören ‘Gizli Tehdit-PKK’ Belgeselinin devamı niteliğinde.

Google Haberlere Abone ol
‘Unutulmuş Çocuklar: PKK’nın Çocuk Militanları’

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

TRT World Araştırmacı Gazetecilik Ekibi, PKK’nın Kuzey Irak’taki kaos ve boşluktan yararlanarak çocukları nasıl birer savaş makinasına dönüştürdüğünü anlatıyor. Unutulan çocuklar 2 bölüm halinde yayınlanacak. PKK’dan kaçan çocuklar ve çocukları kaçırılan Iraklı aileler başlarına gelenleri bu belgeselde anlattı. “Gizli Tehdit-PKK” isimli ilk iki bölümüyle yoğun ilgi gören belgesel, “Unutulmuş Çocuklar” adlı iki seriden oluşan yeni bölümüyle 28 Mart Çarşamba akşamı 23:30’da TRT World ekranında izleyici ile buluşacak.

DAEŞ’in 2014 Ağustos’unda Irak’ın kuzeyindeki Sincar eyaletini ele geçirmesi üzerine Avrupa ülkeleri ve ABD muhaliflerden desteğini çekerek, PKK terör örgütü ile çalışma kararı aldı. Bu bölgedeki ana akım medyanın propagandaları sayesinde terör örgütü PKK, dünya kamuoyuna bir kahraman ve kurtarıcı olarak yansıtılmaya başlandı. Ancak savaşın gerçek hikâyesi hiç de görüldüğü gibi değildi.

Amerikan Hükümeti’nin 2017 yılında yayınladığı İnsan Ticareti raporuna göre bu dönemde yüzlerce çocuk PKK’ya bağlı gruplar tarafından zorla alıkonuldu. Kısa bir eğitimden sonra ölmek ve öldürmek üzere savaşta ön saflara gönderildi. PKK, savaş sucu kabul edilen çocuk militanlar yetiştirmek için Kuzey Irak’taki mülteci kampları ve Suriye’nin kuzeyi ile Türkiye’deki ailelerin gözü önünde çocuklarını alıp götürdü.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nin “Silahlı Çatışma Ortamlarındaki Çocuklar Raporu” na göre 2013-2015 yılları arasında örgütün sadece Türkiye’de 2 bin çocuğu militan olarak eğittiği anlaşılıyor. İntihar eylemciliği de dâhil olmak üzere her türlü terörist eylemler kendilerine öğretiliyor. Belgeselde ayrıca Kuzey Irak’ta 11 yaşında PKK tarafından kaçırılarak Türkiye, Suriye ve Irak’ta intihar eylemleri düzenlemek üzere nasıl yetiştirildiklerini anlatan iki kızla da röportaj yapılıyor.

UNICEF ve UNHCR, Birleşmiş Milletlerden gelen bu raporlara rağmen net bir tavır sergileyemedi. Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü, PKK’nın bu girişimlerini kaynağından teyit ederek, ABD ve Avrupa ülkelerinin bir terör örgütünü yok etmek için başka terör gruplarına destek verdiğini, PKK’nın yaptıklarını görmezden gelerek tüm uluslararası sözleşmelerde ‘savaş suçu’ kabul edilen eyleme göz yumduklarını ortaya çıkardı.

“Gizli Tehdit – PKK” isimli belgeselin ilk iki serisinde TRT World Araştırma Gazetecilik Ekibi, PKK’nın Londra ve Paris sokaklarındaki uyuşturucu trafiğinden elde ettiği yıllık 500 milyon Avroluk geliri polis ve istihbarat birimleri raporları ile gözler önüne sermişti. Belgeselin ikinci serisinde ise terör örgütünün Kuzey Irak’ta yetiştirdiği çocuk militanlara nasıl ulaştığını, çocukların ailelerinden nasıl zorla koparıldığını ve uluslararası medyanın bu konudaki rolünü detayları ile gözler önüne seriyor.

Yoğun ilgi gören “Gizli Tehdit – PKK” belgeselinin devamı niteliğindeki “Unutulmuş Çocuklar”, 28 Mart Çarşamba günü 23.30’da, tekrarları ise 29 Mart Perşembe saat 09:30 ve 17:30’da, 30 Mart Cuma saat 04:30, 13:30 ve 00:30’da, 31 Mart Cumartesi saat 15:30’da, 1 Nisan Pazar saat 07:30 ve 22:30’da, 2 Nisan Pazartesi saat 10:30’da ve 3 Nisan Salı saat 06:30’da TRT World ekranında izleyici ile buluşuyor.

Yorumlar