Meclis onaylarsa 42 bin kişi tahliye olabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni infaz düzenlemesinin birkaç hafta içinde Meclis gündemine gelmesi beklenirken, düzenlemenin yasalaşması ile 42 bin kişinin tahliye olması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
42 bin kişi tahliye olabilir

Adalet Bakanlığı, tarafından hazırlanan yeni infaz düzenlemesi birkaç hafta içinde Meclis gündemine gelecek, Çalışmada sona gelindiği belirtilirken konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunum yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birkaç hafta içerisinde Meclis'e geleceğini açıkladığı  yeni infaz düzenlemesi ile ilgili gözler şimdi Meclis'e çevrildi.

42 BİN KİŞİ TAHLİYE OLABİLİR

MHP'nin sık sık gündeme getirdiği, ancak AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından karşı çıkılan yeni infaz düzenlemesi ile ilgili Adalet Bakanlığı'nın hazırlayacağı teklifin yasalaşması durumunda cezaevleri büyük ölçüde boşalacak. Buna göre, ilk etapta tahliye olacakların sayısının 42 bin olacağı öngörülüyor.

YENİ YASA NELER GETİRİYOR

Mevcut sistemdeki uygulamalara göre, 10 yıl ceza alan kişi, 5 yıl 8 ayı cezaevinde geçirirken, yeni sistemle birlikte 10 yıl hapis cezası alan kişi 4 yıl cezaevinde kalacak ve daha sonra ise koşullu serbest kalabilecek.

Cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticareti, örgütlü suçlar, terör suçlar ve mükerrer suçlar gibi toplum vicdanında kabul etmediği suçlar yeni düzenlemede kapsam dışında tutulacak.

Eski sistemde 1 yıl 8 ayın altında ceza alan kişiler cezaevine girmiyordu. Ceza sistemine göle düşüren bu sistem de değiştirildi. 1 ay ceza alan kişi bile cezaevine girecek ve 12 gün yatacak.

1 yıl ve altında ceza alanlar talep etmeleri halinde, geceleri cezaevine girerek cezalarını çekecek ya da hafta sonu cezaevine girerek cezasını çekecek. Mevcut sistemde, 6 ay altındaki cezalarda böyle bir uygulama vardı.

70 yaşın üzerindeki bir kişi, 2 yıla kadar olan cezalarını evde çekebilecek. Bu kişilerin takibi elektronik takip sistemi ile yapılacak. 75 yaş üzerindekiler için ise bu sınır 4 yıl olacak.

Düzenleme ile doğum yapan kadınlarada kolaylık sağlanacak. Buna göre, mahkum edilmiş bir kadın, doğumun üzerinden 1,5 yıl geçmeden cezaevine alınmayacak. 1,5 yıl erteleme olacak. Doğum yapan kadınlar için yapılan bir diğer düzenleme ise aldığı ceza 3 yılın altında olan bir hamile mahkum doğum yaptıktan sonra cezasının tamamını evinde çekebilecek.

Yorumlar