MEB'den Doğa Koleji açıklaması

Son günlerde Doğa Kolejinin bazı kampüslerinde öğretmenler maaşlarını alamadığı için derslere girmedi. Duruma tepki gösteren bazı veliler MEB'e şikayette bulundu .

Google Haberlere Abone ol
MEB'den Doğa Koleji açıklaması

Türkiye'nin en büyük eğitim kampüslerine sahip özel eğitim kurumlarından olan Doğa Kolejleri son zamanlarda öğretmen maaşlarının ödenmemesi yüzünden sıkça gündeme geliyor.

Bazı yerleşkelerde öğretmenler maaşlarını almadığı için derslere katılmazken veliler duruma tepki göstermek için kolejinde önlerinde toplandı.

Öğretmenlere destek veren bazı veliler olurken bazı velilerde öğretmenlerin maaşlarının ödenmemesi ve öğrencilerinde derslerinin aksaması nedeniyle kurum yönetimine tepki gösterdi.

Konuyla ilgili veliler Milli Eğitim Bakanlığı'na şikayetlerde bulunurken Bakanlık'tan açıklama geldi. Doğa Koleji ile ilgili gelişmelerin yakından izlendiği vurgulanan açıklamada konuyla ilgili soruşturmanın da başlatıldığı vurgulandı. 

Bakanlığın açıklamasında "Doğa Koleji" ile ilgili kamuoyuna yansıyan tüm gelişmeler Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir." denildi. Doğa Koljenin bazı kampüslerinde 'maaş ödemelerinin yapılmadığı' gerekçesiyle öğretmenlerin derslere girmemesi ile ilgili 4 Aralık 2019 tarihi itibariyle Bakanlığa başvuruların yapıldığı ifade edilen açıklamada "Ulaşan başvurular hakkında gerekli inceleme/soruşturma işlemleri hemen başlatılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Doğa Koleji adında 51 ilde toplam 411 özel okul bulunduğunun altı çizilen açıklamada "Kamuoyuna yansıyan söz konusu sorunlar, kurucu işletmeye ait olan 15 ildeki 214 okulda yaşanmaktadır." denildi.

41 ilde bulunan ve Doğa Kolaji adı taşıyan 197 okulda eğitimlerin kullanıldığı aktarıldı. 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

Bir özel okulun kurum açma şartlarını kaybetmesi sonucu, Bakanlığımız tarafından kapatılması halinde öğrencilerin eğitim öğretim süreçlerinin aksamadan devamı için İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından gerekli tedbirler alınmakta,  velilerin de talepleri doğrultusunda öğrenciler resmi veya özel okullara nakledilerek olası mağduriyetleri önlenmektedir.

Özel okullarda görev yapan bir personelin ücretinin tam ve zamanında ödenmemesi veya sigorta primlerinin yatırılmaması gibi hususlar hakkında işverene uygulanacak idari yaptırımlar ilgili kanunlarda açıkça düzenlendiği gibi görev yapan personelin karşılanmayan özlük haklarını dava yoluyla ilgili okulun kurucusundan talep etme hakları da bulunmaktadır.

Bir özel öğretim kurumuna devam ederken kurumdan ayrılan öğrencilere, daha önce ödenen ücretlerinin ne şekilde iade edileceği hususu Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili maddesinde düzenlenmiştir.

Bakanlığımız, söz konusu özel öğretim kurumunda yaşanan finansal sorunun yol açtığı sıkıntıları ilgili kanun ve yönetmeliklerin verdiği imkan ve yetkiler dahilinde çözmek için gerekli her türlü tedbiri almaktadır. Eğitim öğretim sürecinin aksamaması için tüm olasılıklar göz önünde bulundurularak gerekli önlemler alınmıştır. Olası bir durumda öğrencilerimizin resmî veya özel okullara nakillerinin gerçekleştirilebilmesi için tüm planlamalar yapılmıştır.

Yorumlar