May AB Konseyi Başkanı Tusk ile görüştü

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya geldi.Başbakanlık ofisi “10 Numara”dan yapılan yazılı açıklamada, bugün Londra’da gerçekleşen May-Tusk görüşmesinin “olumlu...

Google Haberlere Abone ol
May AB Konseyi Başkanı Tusk ile görüştü

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir araya geldi.

Başbakanlık ofisi “10 Numara”dan yapılan yazılı açıklamada, bugün Londra’da gerçekleşen May-Tusk görüşmesinin “olumlu ve yapıcı” geçtiği bildirildi.

Brexit müzakerelerinde kaydedilen “önemli ilerlemenin” ele alındığı belirtilen görüşmede, May’in özellikle “geçiş dönemi” üzerinde varılan anlaşmanın önemini vurguladığı aktarıldı.

İngiltere ile AB’nin aralık ayında üzerinde anlaştığı Ortak Rapor’un en kısa zamanda yasalaşması konusunda ülkesinin kararlılığını ifade eden May, özellikle İrlanda ile Kuzey İrlanda arasında fiziki sınır oluşturulmasından kaçınma vaadini yineledi.

AB Komisyonunun dün yayınladığı taslak metnin İngiltere için kabul edilemez olduğunu vurgulayan May, bu taslakta öngörülen düzenlemelerin Birleşik Krallık’ın ortak pazarını ve anayasal bütünlüğünü zayıflatacağını söyledi.

May, İngiltere ile İrlanda’nın, İrlanda adasındaki sınır sorununa AB ile İngiltere arasındaki genel ilişki kapsamında çözüm bulmaya öncelik verme konusunda görüş birliği içinde olduğunu yineledi.

Tusk’a yarın yapması öngörülen Brexit konulu konuşmanın içeriğiyle ilgili bilgi de veren May, İngiltere ile AB arasında geniş ekonomik ve derin güvenlik iş birliği kurulması konusundaki arzusunu dile getirdi.

AB, Brexit sürecinde ayrılık anlaşması taslağını dün yayımlamıştı. Taslakta, İngiltere'nin ayrılması sonrası Kuzey İrlanda da dahil İrlanda'nın tamamının AB ile sınır kontrollerinin yapılmadığı ve malların serbestçe dolaşabildiği bir bölge olması istenmişti.

İngiltere, 2016 yılının haziran ayında yapılan referandumda AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart 2017'de de Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.

Yorumlar