Mardin'de "Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı"

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun başkanlığında Mardin'de 13 ilin vali, il emniyet müdürleri ve il jandarma komutanlarının katılımıyla "Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı" yapıldı - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: (2) - "Seçim kampanyalarında 18 yaşından küçüklerin seçim broşürü, seçim materyali, afiş dağıtmasına izin verilmemesi kararını aldık. Çünkü takdir edersiniz ki bu çalışmalarda kişiler heyecanları dolayısıyla bazen aşırı tepkisel olabiliyorlar, gerginlikler yaşanabiliyor. Mahallenin küçük çocuklarının ellerine siyasi parti broşürleri tutuşturup onları tanımadıkları insanların önüne, evine, kapısına yollamak, çocuklarımız açısından bir risk içermektedir. Dolayısıyla çocuklarımızı koruma adına böyle karar almış olduk" - "Gerek hassas kişi ve yerlerin korunması gerek enerji alt yapısına dair önem arzeden yerlerin korunması gerek kampanya dönemindeki güvenlik konularında gerekse olası provakatif eylemlere ilişkin ilgili bütün birimlerimiz ve personelimiz tam kapasite ile görevi başında olacaklardır" - "Seçim alışkanlığı ve seçim güvenliği konusu, Türk demokrasisinin en başarılı olduğu konulardan birisidir" - "İnanıyorum ki bütün vatandaşlarımız, huzur ve kardeşlik içinde sandığa gidecekler, iradelerini sandığa yansıtacaklar ve bir bayram havası içinde geçecek olan bu seçim döneminin sonunda, kazanan, her şeyden önce demokrasimiz ve ülkemiz, kazanan asil milletimiz olacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Mardin'de "Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı"

MARDİN (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Seçim kampanyalarında 18 yaşından küçüklerin seçim broşürü, seçim materyali, afiş dağıtmasına izin verilmemesi kararını aldık. Çünkü takdir edersiniz ki bu çalışmalarda kişiler heyecanları dolayısıyla bazen aşırı tepkisel olabiliyorlar, gerginlikler yaşanabiliyor. Mahallenin küçük çocuklarının ellerine siyasi parti broşürleri tutuşturup onları tanımadıkları insanların önüne, evine, kapısına yollamak, çocuklarımız açısından bir risk içermektedir. Dolayısıyla çocuklarımızı koruma adına böyle karar almış olduk." dedi.

Bakan Soylu'nun başkanlığında İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Çataklı, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve Emniyet Genel Müdür Vekili Erhan Gülveren ile Adıyaman, Batman, Bitlis, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Tunceli'nin vali, emniyet müdürleri ve il jandarma alay komutanlarının katılımıyla bir otelde "Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı" düzenlendi.

Soylu, toplantıda yaptığı konuşmada, güvenliğin özgür bir ifade ve tercih ortamını sağlamak için var olduğunu, bu nedenle temel sorumluluklarının birilerinin başkalarının özgürlük alanına müdahil olamayacağı, tercihlerin özgürce yapılabileceği güvenli bir ortamı tesis etmek olduğunu söyledi.

Kampanya döneminde basına açık ve kapalı toplantılarda güvenlik tedbirlerini alırken, üçüncü göz kullanacaklarını, alınan tedbirleri dışarıdan izleyecek ve kontrol edecek birimler oluşturacaklarını aktaran Soylu, huzur uygulamalarında bunu 4+1 modeli olarak başarıyla gerçekleştirdiklerini, aynı başarıyı bu dönemde de tekrar edeceklerini belirtti. İçişleri Bakanı Soylu, şöyle devam etti:

"Seçim kampanyalarında 18 yaşından küçüklerin seçim broşürü, seçim materyali, afiş dağıtmasına izin verilmemesi kararını aldık. Çünkü takdir edersiniz ki bu çalışmalarda kişiler heyecanları dolayısıyla bazen aşırı tepkisel olabiliyorlar, gerginlikler yaşanabiliyor. Mahallenin küçük çocuklarının ellerine siyasi parti broşürleri tutuşturup onları tanımadıkları insanların önüne, evine, kapısına yollamak, çocuklarımız açısından bir risk içermektedir. Dolayısıyla çocuklarımızı koruma adına böyle karar almış olduk."

- 531 bin personel seçim günü görev başında olacak

Seçim gününde İçişleri Bakanlığındaki kolluk birimlerinin bütün izinlerinin kaldırılacağını, emniyet, jandarma, güvenlik korucusu ve gönüllü güvenlik korucularıyla toplam 531 bin personelin seçim günü görev başında olacağını bildiren Soylu, bunun yanı sıra güvenlik tedbirlerine yardımcı olmaları amacıyla 74 helikopter, 18 İHA, 6 İKU ve diğer kara araçlarının seçim günü ve kampanya döneminde görev başında olacağını ifade etti.

Yerel emniyet birimlerinin elinde bulunan daha küçük droneların da bu süreçte kullanılacağını anlatan Soylu, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezleri (GAMER), jandarma ve emniyet istihbarat birimleri, bütün güvenlik kamera sistemleri ile entegre şekilde bu süreçte yer alacağını dile getirdi.

"Gerek hassas kişi ve yerlerin korunması gerek enerji alt yapısına dair önem arzeden yerlerin korunması gerek kampanya dönemindeki güvenlik konularında gerekse olası provakatif eylemlere ilişkin ilgili bütün birimlerimiz ve personelimiz tam kapasite ile görevi başında olacaklardır." diyen Soylu, oy kullanılan yerlerde görev alacak personele hizmet içi eğitim verileceğini, merkezde ve valiliklerde alınan seçim güvenlik tedbirleri konusunda basına sürekli bilgilendirmeler yapılacağını vurguladı.

- "Türk demokrasisinin en başarılı olduğu konulardan biri, seçim güvenliği"

Seçim günü, üzerinde silah bulunan kişilerin seçim sandıklarının bulunduğu binalara girişlerine izin verilmeyeceğine işaret eden Soylu, aynı şekilde üzerinde propaganda etkisi olan rozet ve amblem bulunduran kişilerin de sandık mahalline girmelerine, her seçimde olduğu gibi bu seçimde de müsaade edilmeyeceğine dikkati çekti.

Güvenlik kameraları ve aydınlatmanın hassasiyet gösterecekleri konuların başında geldiğini belirten Soylu, mevcut güvenlik kameralarının sağlıklı çalışmasına, sandık kurullarının olduğu, oy torbalarının depolanacağı yerlerin aydınlatılmasına ilişkin tedbirlerin alınacağını söyledi.

Bakan Soylu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Seçimi bir tek kelimeyle ifade et derlerse seçim 'hukuk'tur arkadaşlar ve herhangi bir eksikliğin telafi edilemeyeceği bir hadisedir. Dolayısıyla biz merkezden Yüksek Seçim Kurulu ile sürekli istişarede olacağız ve Yüksek Seçim Kurulundan gelen bütün genelgeleri, tebligatları teker teker sizlere aktaracağız. 'Ben çok seçim geçirdim, ben bu işleri iyi bilirim' dediğiniz an, yanılgıya düşeceğiniz andır. Onun için gerek Seçim Kanunu gerek Yüksek Seçim Kurulunun bu konuda ortaya koymuş olduğu tebliğ ve yorumların, talimatların tamamı bizatihi arkadaşlarımız tarafından, valilerimiz ve güvenlik birimlerimiz tarafından bilinmeli ve yenilikler takip edilmelidir. Bu seçimin diğer seçimden farkı seçim kanunlarında yapılan değişikliklerdir ve bu yenilikleri bizim herkesten iyi bilmemiz ve saha pratiğimize yansıtabilmemiz lazımdır. Seçim alışkanlığı ve seçim güvenliği konusu Türk demokrasisinin en başarılı olduğu konulardan birisidir. Vatandaşlarımız ve ülkemizin seçimle ilgili kurumları bu işle ilgili büyük bir tecrübeye, ferasete ve pratiğe sahiptir. Örneğin Amerika seçim meselesini eline yüzüne bulaştırmış bir ülkedir. Her başkanlık seçimi sonrası günlerce tartışması sürer. Oysa Türkiye'de pazar seçim olur, pazartesi herkes rutin olarak işine başlar."

- "Bütün vatandaşlarımız, huzur ve kardeşlik içinde sandığa gidecek"

16 Nisan referandumunda da İçişleri Bakanlığı olarak iyi bir sınav verdiklerini dile getiren Soylu, kolluk ve idari birimlerle kampanya döneminde ve seçim günü akşamına kadar Bakanlığın özgür ifade ortamını ve seçim güvenliğini temin etme konusunda ülkenin her köşesinde başarılı olduğunu anımsattı.

Bu başarıyı 24 Haziran'da da tekrarlayacaklarına inandığını aktaran Soylu, "İnanıyorum ki bütün vatandaşlarımız, huzur ve kardeşlik içinde sandığa gidecekler, iradelerini sandığa yansıtacaklar ve bir bayram havası içinde geçecek olan bu seçim döneminin sonunda, kazanan, her şeyden önce demokrasimiz ve ülkemiz, kazanan asil milletimiz olacaktır." dedi.

Mardin Valisi Mustafa Yaman da demokrasi ve bayramların şöleni seçimlerin, güvenli şekilde yapılması, halkın iradesinin tam olarak sandığa yansımasının öncelikli görevleri olduğunu kaydetti.

(Bitti)

Yorumlar