Mardin esnafı zor günler geçiriyor

Mardin’in Artuklu ilçesinde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan tarihi Mardin kalesini, ibadethanelerini içinde bulunduran turizm ve alışveriş caddesi olarak yer alan Mardin 1. Cadde esnafı valilik kararı ile trafiğe kapatılan caddede...

Google Haberlere Abone ol
Mardin esnafı zor günler geçiriyor

Mardin’in Artuklu ilçesinde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan tarihi Mardin kalesini, ibadethanelerini içinde bulunduran turizm ve alışveriş caddesi olarak yer alan Mardin 1. Cadde esnafı valilik kararı ile trafiğe kapatılan caddede iş yapamadıkları için kepenk kapatma durumuna geldiklerini ileri sürdü.

Geçtiğimiz yıllarda terör olayları nedeni ile kriz yaşadıklarını ifade eden esnaf, otopark planı yapılmadan trafiğe kapatılan caddenin, esnafın müşteri bulmakta artık zorlandığını kaydederek yürüme mesafesi uzun olduğu için alışveriş için 1. Cadde’nin tercih edilmediğini ve küçük esnafın kirasını bile ödeyemediği noktaya geldiğini söyledi. Tarihi Mardin sokaklarında turist ve yerli halkın alışveriş yapmak için kolay araç park edebilecekleri yerleri tercih ettiklerini kaydeden esnaf, araç park yasağı nedeni ile zor günler yaşadıklarını dile getirdi. Bir çok esnaf karara itiraz ederken bazı esnaf mevcut durumdan memnun olduklarını söyledi. Öte yandan Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın bazı yönetim kurulu üyeleri Mardin’de esnafın sorunlarının çözülmediği gerekçesi ile 1 Ekim’de olağanüstü kongreye gitme kararı aldıklarını da açıkladı.

Geçmiş yıllara nazaran Mardin’de turist artışı olduğunu ama bunun esnafı memnun edecek kadar olmadığını kaydeden esnaf Mardin’i yönetenler idari amirler ile konunun acil olarak çözüme kavuşması gerektiğini savundu.

"Esnafın sorunlarını çözmekte zorlanıyoruz"

Birinci Cadde esnafının yaşanan trafik sorunlarından dolayı sıkıntı çektiğini söyleyen Mardin Oto Tamirciler Oda Başkanı, Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESOB) yönetim kurulu üyesi Gültekin Corat, “Birinci Cadde esnafı mağdur durumda, biz de onları düşünüyoruz. Bir şeyler yapmaya uğraşıyoruz onlar için, maalesef olan sıkıntılardan dolayı ulaştırma daire başkanına da gittik, bir çözüm bulmak için bize birkaç öneri sunuldu. Bir otopark yapıldı, bu otopark uzak olduğu için sıkıntı oluyor ve bu yüzden ulaşım sorunları yaşanıyor. Alternatif olarak çarşı içinde de birkaç yer bulundu, onlarda bu soruna çözüm olmadı. Diyarbakır otoparkı bitse böyle bir sıkıntı olmazdı” dedi.

"Bu yıl turist yok, iş de yok"

Turistler otopark bitirilmeden yolun trafiğe kapatılması nedeniyle çarşıya uğramıyor diyen esnaf Mehmet Halit Güneş, “Hepimiz esnaf olarak dükkanımız da oturuyoruz. Cadde trafiğe ve araç parkına kapatıldı. Trafiğe çarşı trafiğe kapatıldığından beri, bütün çarşı esnafı siftah etmeden kepenklerini kapatıyor. Mardin’de turistlerin olduğu iddialarına inanmıyorum. Şayet varsa öyle bir şey çıkıp da bize bir kaç turist göstersinler. Biz de onlarla tanışalım, kimdir bu turistler, eğer bir turist gelse bile ulaşım sıkıntısı varsa, o insan bir daha Mardin’e gelemez. Çünkü şahit olduğumuz bir kaç kişi var, adam kendi arabasıyla gelmiş ve hava radarın orada bekletilmiş, adam arabasıyla gezmek yerine yürüyerek Mardin’e çıkartılıyor. O adamlar diyorlar ki bizler bir daha Mardin’e gelmeyeceğiz. Şartlar bu şekilde olduğu için, geçen seneye nazaran bu yıl turist oranı çok düşük. Şu anda gözle görüldüğü gibi dükkanda bir müşteri yok. Bilindiği gibi bayram arifesi giyim özellikle önceden sizinle bile konuşacak vaktimiz olmazdı. Sabahtan beri dükkana 3 müşteri bile gelmedi. Hepimiz sıkıntıdayız şu anda sadece bizler değil bütün esnaf sıkıntı içinde iş yapamıyor” ifadelerini kullandı.

"Eski bayramlarımıza göre bu bayramlarda biraz kırıklık ve azalma var"

Bayramdan sonra turizmde biraz hareketlilik beklediklerini dile getiren mahalle muhtarı Ali Aslan, “Pazartesi gününden itibaren işlerin biraz açıldığını ve yoğunluk olduğunu gördük. İnşallah öyle de devam eder. Eski bayramlarımıza göre bu bayramlarda biraz kırıklık ve azalma var, bunun sebebi milletin 10 günlük tatilleri vardı. Bu sene turizm açısından Mardin’e kimse gelmedi ya sıkıntılarımız olduğundan ne yerli ne de yabancı turistlerimiz gelmedi. Bayramdan sonra inşallah işlerimizin açılacağını biraz daha turizmin de canlanacağını bekliyoruz" dedi.

"Birinci Cadde tarafındaki esnaf tamamen kan ağlıyor"

İşlerin durma noktasına geldiğini ifade eden Hayrullah Atay ise, “Geçen 3 seneye kadar tonlarca bayram şekeri satıyorduk, fakat şu anda caddelerin kapatılması esnafın bayağı bir geride kalması ile 200 kiloya yakın şeker satamıyoruz. Geçen yıl ki bayramlarda sattığımız aynı şeker bu sene satılamıyor. Cadde tarafındaki esnaf tamamen kan ağlıyor. Bizler çözüm olarak yetkililerden destek bekliyoruz. Bizler esnaf olarak da elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Esnafımızla olduğu gibi oturuyor, müşteri yokluğunda Mardin’de biraz daha potansiyel olsa gezi, tur gibi olaylar daha da arttırılırsa işler eskisine dönecek. Fakat o rağbet şu anda yok” diye konuştu.

"Sezonun açılması esnafın yüzünü güldürdü"

Esnafın bir kısmı işlerin yokluğundan, iş yapamamaktan şikayetçi olurken, bazı esnaflar ise yüzlerinin güldüğünü söyledi. Turizm sezonun açılmasıyla birlikte esnafın yüzünün güldüğünü söyleyen Funda Aksan ise hareketlilik yaşandığını dile getirdi. Aksan, “Tarihi Mardin sokakları geçen seneye nazaran biraz daha dolu. Hareketlilik bayağı yoğun. Bayram tatilinin de olması hem de Eylül ayında bizim sezonumuzun açılması gerçekten esnafın yüzünü güldürdü. Son olarak Mardin’e gelecek olan turistlere Mardin’e gelip görmelerini ve gezmelerini istiyoruz. Mardin gerçekten çok güzel bir şehir, çünkü kültür ve medeniyet şehri herkesi buraya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar