Maraş'ın ziyaretçi sayısı 330 bini aştı

46 yıl sonra 2020'de kademeli açılan Maraş'ın ziyaretçi sayısı 330 bini aştı

Google Haberlere Abone ol
Maraş'ın ziyaretçi sayısı 330 bini aştı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sınırları içerisinde yer alan ve 46 yılın ardından bir bölümü 2020'de halkın kullanımına açılan Kapalı Maraş'ı bugüne kadar ziyaret edenlerin sayısı 330 bini geçti.

Gazimağusa bölgesi içerisinde yer alan, kademeli açılma süreci 8 Ekim 2020'de başlayan ve Temmuz 2021 itibarıyla ikinci aşamaya geçilen Maraş'ta şu ana kadar yüzde 3,5'lik bölüm askeri bölge statüsünden çıkarılarak sivilleştirildi.

Maraş, bu süreçte salgın koşullarına rağmen çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildi.

AA muhabirinin yetkililerden elde ettiği bilgiye göre, açılım sürecinin başlamasıyla 330 bini aşkın yerli ve yabancı turist Maraş'a ziyarette bulundu.

Bu süreçte "Hayalet Şehir" olarak da anılan Maraş'ta atılan adımlar, bölgenin çehresini değiştirdi

Türkiye'nin de desteğiyle, Gazimağusa Belediyesi ziyaretçilerin hoş zaman geçirmelerini sağlamak ve ihtiyaçlarını karşılamak için büfeler ve bisiklet kiralama noktasını hizmete sundu.

Geçen yıl yaz sezonunun başında Maraş'ın kamuya açık bölümünde bulunan ve toplam uzunluğu 800 metreden fazla olan iki plaj halkın kullanımına sunuldu. Bu alana belediye tarafından şemsiye ve şezlonglar yerleştirildi ve cankurtaranlar görevlendirildi.

Belediye tarafından bölgeyi ziyaret edenlerin plaj bölgesine ulaşımını kolaylaştırmak maksadıyla 19 Haziran 2021'den itibaren ziyarete açık bölgedeki yol güzergahında otobüs ile ring servisi yapılmaya başlandı.

Öte yandan, Gazimağusa Belediyesi tarafından Demokrasi Caddesi üzerinde bulunan eski Belediye Parkı (çay bahçesi) ve içindeki tesisler yenileme çalışmaları tamamlanarak 20 Temmuz 2021'de hizmete sunuldu.

Maraş bölgesinde bulunan ve restorasyonu tamamlanan Bilal Ağa Mescidi de 20 Temmuz 2021'de ibadete açıldı. 47 yılın ardından yeniden açılan Mescitte, 23 Temmuz 2021'de ilk cuma namazı kılındı.

Çevre ve peyzaj düzenlemeleri de yapılan bölgenin açılan bölümlerinde bazı sosyal etkinlikler de yapılıyor. Bu süreçte, çeşitli STK'ler tarafından da bölgeye ziyaretler gerçekleştirilirken, birtakım sportif faaliyetler de düzenlendi.

Bölgeye turlar vasıtasıyla ziyaretler düzenleniyor, kafileler rehberler eşliğinde bölgeyi geziyor ve bilgi alıyor.

- "İnsan sanki tarihin içinden geçiyormuş gibi hissediyor"

Bölgeyi Samsun'dan ziyarete gelen İbrahim Yılmaz, AA muhabirine, Maraş'ın bir tarihsel hafıza taşıdığını kaydetti. Yılmaz, "Günümüzde olan bazı firmaların markaları bozulmamış şekilde duruyor hala, değişik bir yer, insan sanki tarihin içinden geçiyormuş gibi hissediyor. Diğer bölgelerin de açılması lazım, burası restore edilip tarihi filmler de çekilebilir. Burası açılıp insanların hizmetine sunulabilir." ifadelerini kullandı.

Serkan Erol ise işle alakalı KKTC'ye geldiğini ve bölgeyi ilk defa ziyaret ettiğini belirterek, "Kapalı Maraş bölgesiyle alakalı aklımda bazı soru işaretleri var. Kıbrıs'a geldikten sonra iyi ki geldim dediğim yerlerden biri, hatta en baştaki diyebilirim. Tarihi dokusu çok güzel." dedi.

"Bölgeyi gezerken sanki o dönemi yaşadım." ifadesini kullanan Erol, bölgenin tekrar insanlığın kullanımına kazandırılması gerektiğini söyledi.

Erol, açılmayan bölgelerin de açılması gerektiğini vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türk kökeninin geçmişte bu bölgede neler yaşadığını görüp buradan dersler çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Benim iki çocuğum var, çocuklarıma da bölgedeki izlenimlerini aktaracağım, tüm gençlerimizin, çocuklarımızın tarih bilinciyle yetişmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu tarihi dokuları görmelerinin bize ilerde çok fayda getireceğini düşünüyorum. Bu sefer iş gezisi için geldim. Bir dahaki sefere ailem ve çocuklarımla gelmeyi düşünüyorum."

- Maraş açılımı

KKTC'de 18 Haziran 2019'daki Bakanlar Kurulu toplantısında, 1974'ten bu yana kapalı olan Maraş'ın açılması konusunda adımların atılması ve uzman bir ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararı alınmıştı.

KKTC sınırları içerisindeki Maraş'ın kamuya ait Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümü 8 Ekim 2020'de açılmıştı.

Bakanlar Kurulu kararıyla 12 Temmuz 2021'de Maraş açılımının ikinci aşaması kapsamında bir bölge daha askeri olmaktan çıkarıldı ve böylece Maraş'ın yüze 3,5'lik kısmı sivilleştirildi.

Türkiye ve KKTC makamları, Maraş'ta taşınmazı olan Rumlara ve diğer vatandaşlara, Taşınmaz Mal Komisyonuna başvuru yapmaları çağrılarını yineliyor.

Yorumlar