Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov'a fahri doktora unvanı

- Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov'a Cumhuriyet Üniversitesinde düzenlenen törenle fahri doktora unvanı verildi - Törenin ardından "Atatürk ve Makedonya" konulu konferans veren Gjorge Ivanov: - "Mustafa Kemal, kabiliyetleri açısından bir asker, sezgileri açısından bir öğretmen, hassasiyetleri açısından ise bir siyasetçiydi. Mustafa Kemal ve Makedonya arasındaki bağ sadece coğrafi bir bağ değildi. Makedonya sadece onun doğduğu yer değil, aynı zamanda onun anlayışını, görüşlerini ve karakterini şekillendirmiş olan ortamdı" - "Makedonya her zaman birçok büyük evladın doğum yeri olmuştur. Bunlardan biri şüphesiz Atatürk'tür"

Google Haberlere Abone ol
Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov'a fahri doktora unvanı

SİVAS (AA) - Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov'a, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Üniversitenin Kültür Merkezi'nde düzenlenen fahri doktora töreni, saygı duruşunda bulunulması ve her iki ülkenin milli marşının okunmasıyla başladı.

Vali Davut Gül, törende yaptığı konuşmada, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, "Bu fahri doktora töreniyle beraber her iki ülke arasındaki iyi ve güzel ilişkilerin daha da güçlenerek, hem eğitim hem de devam eden diğer alanlarda iki ülkenin akademisyenleri için daha hayırlı işlere sebebiyet vereceğini düşünüyorum." diye konuştu.

CÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız da üniversite hakkında bilgi vererek, "Makedonya, Türkiye ile ortak bir geçmişi paylaşan, tarihi, kültürel ve coğrafi zeminde buluştuğumuz dost bir ülke." dedi.

Bilimin insanlığın ortak malı olduğunu vurgulayan Yıldız, Makedon üniversiteleri ile iş birliği yapmanın iki ülkenin geleceğine katkıda bulunacağını belirtti.

Konuşmaların ardından Yıldız, Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov'a cübbe giydirerek, fahri bilim doktorluğu unvanı belgesini takdim etti.

- "Atatürk ve Makedonya" konferansı

Törenin ardından Ivanov, "Atatürk ve Makedonya" konulu konferans verdi.

Ivanov, konferansta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşundan bu yana 98 yıl geçtiğini, Sivas Kongresi'nde alınan kararların tüm ülkeyi temsil ettiğini belirterek, "Sivas Kongresi Makedonyalı bir adam sayesinde gerçekleştirilebilmişti. Kongreyi başlatan ve başkanlığını yapan Mustafa Kemal Atatürk. Mustafa Kemal, kabiliyetleri açısından bir asker, sezgileri açısından bir öğretmen, hassasiyetleri açısından ise bir siyasetçiydi. Mustafa Kemal ve Makedonya arasındaki bağ sadece coğrafi bir bağ değildi. Makedonya sadece onun doğduğu yer değil, aynı zamanda onun anlayışını, görüşlerini ve karakterini şekillendirmiş olan ortamdı. Atatürk, Makedonya'da birlikte var olmanın ne kadar önemli olduğunu yaşayarak öğrenebilmişti." ifadelerini kullandı.

Atatürk'ün özellikleri ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş aşamalarına değinen Ivanov, şunları söyledi:

"Atatürk, Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırlarını değiştirmesi ve Türk milletinin etnik sınırları olarak gördüğü bölgeye çekilmesi gerektiğini düşünmüş ve böylelikle Türk Ulus Devleti'ni oluşturmuştu. Türkiye’nin modern bir ulus olabilmesinin tek yolunun, ulusal egemenliği temsil eden tek bir mercide toplanmış bir güç birliğinden oluşan, bölünmüş olmayan bir siyasi düzen ile mümkün olduğuna inanmıştı. Dolayısıyla, TBMM, yasama, yürütme ve yargıyı denetleyen bir merci olarak ortaya çıktı. TBMM'nin seçilmiş başkanı olarak Atatürk, ülkede yapılması gerekli inkılapları gerçekleştirebilmek için gereken muhteşem bir güce sahip oldu. 1 Kasım 1922'de TBMM Saltanatı kaldırmış, 29 Ekim 1923’te de Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuştur. Böylelikle, Atatürk, cumhuriyetçi rejimin laik karakterini yerleştirmeye başladı."

Konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk ve Makedonya ilişkisine de işaret eden Ivanov, "Makedonya, Atatürk'ün tüm bu değerleri öğrendiği pencereydi, karakterini ve dünya görüşünü şekillendiren ortamdı. İleride Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna yol açacak olan fikirlerin büyümesine yardımcı bir yerdi. Kim bilir, meşhur düşüncesini dile getirirken belki de Makedonya'yı hatırlamıştı, 'Yurtta sulh, Cihanda sulh.' Makedonya her zaman birçok büyük evladın doğum yeri olmuştur. Bunlardan biri şüphesiz Atatürk'tür." diye konuştu.

Törene, Sivas 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Ertuğrul Erbakan, İl Jandama Komutanı Albay Sinan Şen, İl Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, diğer protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov daha sonra Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Yıldız'ı makamında ziyaret etti.

Yorumlar