Alev Alatlı: Türkü bilmeyen adamdan tarihçi olmaz

Yazar Alev Alatlı, Ayşe Böhürler'in katıldığı TVNET'teki Türk Kahvesi programında "Türkü bilmeyen adamdan tarihçi olmaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Alev Alatlı: Türkü bilmeyen adamdan tarihçi olmaz

TVNET ekranlarında başlayan Türk Kahvesi programının ilk konuğu yazar Alev Alatlı oldu. Türküleri çok seven Alev Alatlı'ya programda türküleriyle TRT sanatçısı Ulaş Kurtuluş eşlik etti. Alatlı, türkünün tarihimiz açısından önemine değinerek, "Türkü bilmeyen adamdan tarihçi olmaz" dedi. Ayşe Böhürler, araştırmacı yazar Alev Alatlı'yı ağırlıyor. TVNET'te ekrana gelen Türk Kahvesi'nin ilk konuğu Alev Alatlı oluyor. Gündemin gerilimli konularından uzak hayatın içinden sorularla, hem konukların hem Türkiye'nin hikayesi ekrana gelecek. Alev Alatlı'nın konuk olacağı Türk Kahvesi programı bugün ve her pazar saat 11.00'de TVNET ekranlarında.

Türküleri çok seven Alev Alatlı, sırf türkülerden oluşan bir roman yazmak istediğini anlattı. "Türkü bilmeyen adamdan tarihçi olmaz" diyen Alatlı şöyle konuştu:

"Kendimi en acılı hissettiğim zamanlarda ben hep türkü ile adam olurum. Bu topraklar üzerindeki Türklerin ayak sesi gibi geliyor bana elini vurunca.

'Türkü bilmeyen adamdan tarihçi olmaz' diye kestirip atsam ne dersin? Çünkü esas hikayeyi o anlatıyor. Tehdit de var 'ben ölürsem dünya sana kalır mı?' Şöyle bir düşüncem vardır ömrüm vefa eder mi bilmem ama, türküleri yan yana getirerek bir roman yazabilirim. Sadece türkülerden. İnsanoğlunun hissettiği her şey türküdedir."

CumhurbaşkanlığıKültür ve Sanat Politikaları Kurulu'nda yer alan Alev Alatlı, okullarda yerli müziğin desteklenmemesini eleştirirdi. "Çocuklar neden flüt çalıyor okulda" diyen Alatlı, şöyle devam etti:

"Rahat bırakmak lazım desteklenecek şeyler her zaman vardır. Çocuklara neden flüt çaldırılıyor ilkokulda. Neden birisi de kalkıp ‘ne oluyor’ demez. Bu kadar müzik dersi veriliyor bir makam bilen çıkmaz. 'Niye?' Bunlar bir ayak sesidir. Anadolu'da eğreti oturuyoruz. Birçok dezavantajımız var resim eksikliği gibi, resim yapamamak gibi. Bence Türk Halk Müziği telafi edecektir."

Yorumlar