Lübnan saldırısını kim yaptı?

Lübnan'ın başkenti Beyrut'u kana bulayan patlamanın nedeni nedir? Saldırıysa saldırıyı kim yaptı?

Google Haberlere Abone ol
Lübnan saldırısını kim yaptı?

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta dün akşam saatlerinde art arda meydana gelen iki patlama ülkeyi yasa boğdu. Patlamada şu ana kadar 100'den fazla insan hayatını kaybederken en az 4 bin kişi de yaralandı. Onlarca bina yıkıldı, yüzbinlerce insanın evsiz kaldığı belirtiliyor. Peki, Beyrut'u kana bulayan bu saldırıyı kim yaptı, neden yaptı?

Beyrut'ta meydana gelen patlamanın "bir terör veya devlet saldırısı" olduğuna yönelik henüz hiçbir somut veri veya açıklama bulunmuyor. 

DEAŞ ÜSTLENDİ İDDİASI

Şu ana kadar DEAŞ'ın patlamayı üstlendiğine dair CNN tarafından servis edilen bir haberin dışında başka bir gelişme yok. Ancak DEAŞ'ın bu açıklaması hiçkimse tarafından ciddiye alınmadı; çünkü DEAŞ daha önce da başka ülkelerde meydana gelen buna benzer patlamaları kendine mal etmeye çalışmıştı. 

İSRAİL ŞÜPHESİ 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 2018 yılında Birleşmiş milletler Genel Kurulu'nda elinde dün akşam saatlerinde Beyrut'taki patlamanın yaşandığı, limanın uydu görüntüsüyle genel kurula seslenmişti.

Netanyahu, genel kurulda yaptığı konuşmada "Düşmanlarımızın kendine ölümcül silahlar ile donatmasına asla izin vermeyeceğiz. Bugün Hizbullah'a bir mesajım var. İsrail ne yaptığınızı biliyor, İsrail bunu nerede yaptığınızı biliyor ve İsrail bu olaydan kurtulmanıza izin vermeyecek" ifadelerini kullanmıştı.

Bu konuşmadan 2 yıl sonra Beyrut limanında adete bir nükleer patlamayı andıran olayın meydana gelmesi kafaları karıştırdı. Konunun sosyal medyada da büyük yankı uyandırması sonrası İsrail cephesinden bir açıklama geldi. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen İsrailli yetkililer, yerel basına yaptıkları açıklamalarda, Tel Aviv'in Beyrut'taki patlamayla bir ilgisi olmadığını öne sürdü. Söz konusu yetkililer, İsrail'in olayla bağlantısını reddederek, patlamanın kaza olabileceğini ifade etti.

PATLAMA ÖNCESİNDE UÇAN CİSİM

Öte yandan limanda meydana gelen ilk patlamanın hemen ardından gökyüzünde bir cisim beliriyor. Cismin patlamanın bulunduğu alana doğru ilerlediği ve hemen ardından büyük patlamanın meydana geldiği görülüyor. O anlar ise kameralara böyle yansıdı:

PATLAMALARIN NEDENİ

Beyrut Limanı'ndaki patlamaların yaklaşık 6 yıldır burada bulunduğu belirtilen patlayıcı depolarından kaynaklandığı açıklandı. 

Lübnan Başbakanı Diyab, patlamaya neden olan patlayıcılarla ilgili gerçekleri açıklayacaklarını söyledi.

Öte yandan Lübnan Gümrük Genel Müdürü ise, burada bulunan patlayıcıların büyük tehlike arz ettiğini daha önce defalarca yetkili makamlara bildirdiklerini, konuyu 6 kez mahkeye taşıdıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.

ATOM BOMBASI ATILMIŞ GİBİ

 

 

Yorumlar