"Liderler aynı sayfaya aynı perspektiften bakıyor"

- Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Safa Kavakcı: - "Malezya ve Türkiye bölgesel olarak önemli iki Müslüman ülke ve bu ülkelerin liderleri aynı sayfaya aynı perspektiften bakıyor"

Google Haberlere Abone ol
"Liderler aynı sayfaya aynı perspektiften bakıyor"

ANKARA (AA) - AHMET FURKAN MERCAN - Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Safa Kavakcı, "Malezya ve Türkiye bölgesel olarak önemli iki Müslüman ülke ve bu ülkelerin liderleri aynı sayfaya aynı perspektiften bakıyor." dedi.

10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara’ya gelen Kavakcı, iki ülke ilişkilerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Malezya'da büyükelçi olarak 8 aydır görev yaptığını ve bu dönemde ülkede önemli bir sürece tanıklık ettiğini belirten Kavakcı, Malezya’yı Malezya yapan Mahathir Muhammed'in seçimle yeniden başa geçmesine şahit olduğunu ve siyasetçi Enver İbrahim'in “gönüllerin lideri” olarak kabul gördüğünü aktardı.

Türkiye'nin Malezya için Malezya'nın da Türkiye için önemine değinen Kavakcı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İslam dünyası ve gelişmekte olan ülkelerdeki liderliğinin, Malezya toplumunda takdirle karşılandığını, Türkiye’nin sağlık, eğitim ve savunma alanlarında önemli gelişmeler kaydettiğini vurguladı.

Kavakcı, “Bunun yanı sıra Türkiye’nin geçmişiyle barışıklık anlamında cumhurbaşkanın getirdiği demokratikleşme sürecine takdirle bakan, bunları kendine örnek alan bir Malezya ile karşı karşıyayız.” diye konuştu.

İki ülkenin de bölgelerinde “bir merkez" olduğuna işaret eden Kavakcı, şunları söyledi:

"Malezya, D-8 oluşumu içerisinde önemli bir rol oynadı. 90’lı yıllarda Türkiye ile Malezya’nın liderliğinde bu teşkilat oluşturuldu. Mahathir’in 1981’den 2003 senesine kadar uzanan birinci liderliği döneminde yaptığı katkıları takdirle karşılıyoruz. Malezya ve Türkiye bölgesel olarak önemli iki Müslüman ülke ve bu ülkelerin liderleri bir yerde aynı sayfaya aynı perspektiften bakıyor. Bu anlamda Malezya uzak doğu bölgesine açılış için önemli merkez. Biz de Batı ile Doğu'yu birleştiren bir merkez yani odak noktasıyız."

Malezya’nın Türkiye’ye 3 milyar dolar, Türkiye’nin de Malezya’ya 300 milyon dolar civarında ihracat yaptığını bildiren Kavakcı, ticaret hacmini artırmak ve aradaki uçurumu kapatmak istediklerini kaydetti.

FETÖ konusunda Türkiye’nin hassasiyetlerinin Malezya’da anlaşıldığını aktaran Kavakcı, bu konuda Malezya hükümetiyle çok yakın temas içerisinde çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar