ABD Libya'da tarafını seçti

Libya'da darbeci Hafter ile BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında kimi desteklediği belli olmayan Amerikan yönetimi ilk kez net olarak Hafter'e karşı pozisyon aldı.

Google Haberlere Abone ol
ABD Libya'da tarafını seçti

Libya'da Rusya, Körfez ülkeleri ve bazı Avrupalı devletler tarafından desteklenen darbeci Hafter'e karşı ilk kez ABD'den net tavır geldi. Şimdiye kadar Hafter'e karşı açık bir pozisyon almayan Amerikan yönetimi ilk kez Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH)'ni açık bir şekilde destekleyerek, karşıtlarının cezalandırılması gerektiğini açıkladı.

ABD'nin Trablus Büyükelçiliği, "Libya'nın güvenliğini tehdit edenleri cezalandırmak" için UMH ile çalışacağını açıkladı. ABD Büyükelçiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler nezdinde meşru UMH İçişleri Bakanı Fethi Başağa ile ABD'nin Trablus Maslahatgüzarı Joshua Harris, Trablus'ta bir araya geldi.

Harris, bu görüşmeyi, ABD'nin Libya'da kalıcı ateşkes sağlama çabalarına ve Libyalı tarafların barışçıl diyalog için bir araya gelmesine destek verdiğini teyit etmek için gerçekleştirdiğini belirtti.

Maslahatgüzar ayrıca Büyükelçiliğin, ABD tarafından çıkarılan; "Libya'da barış, güvenlik ve istikrarı tehdit edenlere karşı yaptırım" öngören 13726 sayılı yürütme emrinin uygulanması için İçişleri Bakanı Başağa ile çalışacağını vurguladı.

ATEŞKESİ KABUL ETMESİNE RAĞMEN SALDIRILAR DEVAM EDİYOR

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin Nisan 2019'da başkent Trablus'u ele geçirmek için saldırı başlatmasıyla Libya yeniden şiddet sarmalına sürüklenmişti. Libyalı tarafların 12 Ocak'ta Türkiye ve Rusya'nın ateşkes önerisini kabul etmiş olmasına ve Berlin Konferansı'nda yapılan ortak ateşkes çağrılarına rağmen Hafter'e bağlı güçler ateşkesi ihlale devam ediyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasında yumruklu kavga.

 

Yorumlar