Kuzey Makedonya'da enerji tasarrufu

Kuzey Makedonya enerji tasarrufu önlemlerini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Makedonya'da enerji tasarrufu

Kuzey Makedonya'da yetkililer, 1 Eylül 2022-31 Mart 2023 tarihlerinde geçerli olmak üzere bir dizi enerji tasarrufu önlemi uygulanacağını duyurdu.

Ekonomi Bakanı Kreşnik Bekteşi ile Kuzey Makedonya Santralleri (AD ESM) Genel Müdürü Vasko Kovaçevski, başkent Üsküp'teki hükümet binasında düzenledikleri basın toplantısında, elektrik tasarrufu için uygulanacak bir dizi önlem hakkında bilgi verdi.

Bekteşi, kabul edilen önlemlerin kış ayları öncesinde başta kamu kurumlarında olmak üzere haneler ve şirketlerde elektrik tüketimini azaltmayı amaçladığını belirterek, "Daha önce de belirttiğimiz ve uyardığımız gibi tahminler, sadece ülkemizin değil, tüm bölge ülkelerinin ve Avrupa'nın enerji açısından en zorlu kışlardan birini atlatacağı yönünde." dedi.

Haneler ve şirketlere yönelik enerji tasarrufu için sadece uyulması gereken tavsiyelerin verildiğini, kurumlara ise belirli sorumlulukların düştüğünü kaydeden Bekteşi, ulaşılması beklenen hedefin enerji tüketimini bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15 azaltmak olduğuna işaret etti.

Bekteşi, "Eğer bu hedefe ulaşılamazsa, kurumu yöneten makamlara özel hükümet kararıyla öngörülen yaptırımlar uygulanacak." ifadesini kullandı.

AD ESM Genel Müdürü Kovaçevski de vatandaşların ve küçük tüketicilerin elektrik ihtiyacının sadece yerli üretim ile karşılandığı, elektriğin ithal edilmediği bilgisini vererek, bu yılın 7 ayında geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında elektrik tüketiminde yüzde 15'lik bir artışın söz konusu olduğunu söyledi.

Ülkede 1 Eylül 2022-31 Mart 2023 tarihlerinde merkezi düzeydeki kamu kurumlarının tüm yöneticilerinin, elektrik ve ısı enerjisi tüketimini azaltmak için uygun önlemler alması gerekiyor.

Önlemler arasında tüm kamu binalarının ve kültürel anıtların cephelerindeki dekoratif aydınlatmanın kapatılması, kamu kurumlarında klima kullanımının yaz boyunca 27 derece, kış boyunca ise 20 derece ile sınırlandırılması, iş bitiminde bilgisayarların kapatılması ve benzerleri yer alıyor.

Yorumlar