Kuveyt Türk’ten Ab-ı Bâde Reng Sergisi

Kâğıt ve deri oymacılığı olarak da bilinen katı’ sanatının önde gelen temsilcilerinden Ahmet Çoktan’ın “Ab-ı Bâde Reng-Kanlı Gözyaşı” isimli sergisi, Kuveyt Türk’ün İstanbul Esentepe’deki Genel Müdürlük binasında açıldı. 80’in üzerinde eserin yer aldığı sergi Mart ayı sonuna kadar ziyaret edilebilecek.

Google Haberlere Abone ol
Kuveyt Türk’ten Ab-ı Bâde Reng Sergisi

‘Değerlerimizle büyüyoruz’ söylemiyle Türkiye’nin sahip olduğu yerel ve milli tüm değerlerin korunması, geliştirilmesi ve yaşatılması adına çalışmalarını sürdüren Kuveyt Türk, İstanbul Esentepe’deki Genel Müdürlük binasında “Ab-ı Bâde Reng” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Kâğıt ve deri oymacılığı olarak da bilinen Türk süsleme sanatı katı’nın günümüzdeki önde gelen temsilcilerinden Ahmet Çoktan’ın 80’in üzerinde eserinden oluşan sergi, 11 Mart 2019 Pazartesi günü düzenlenen bir törenle açıldı. Serginin açılışı, sanatçı Ahmet Çoktan, Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, Kuveyt Türk yöneticileri ve çalışanları ile çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

“Katı’ sanatının nadide örnekleri sanatseverleri bekliyor”

Sergiyle, Türklere özgü bir sanat olan katı’nın yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sunmayı arzu ettiklerini dile getiren Ufuk Uyan, “Kuveyt Türk olarak bir yandan faizsiz bankacılık hizmetlerimizi sürdürürken diğer yandan kadim medeniyetimizin değerlerini temel alarak çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Özellikle Türk-İslam medeniyetine ait mimari eserleri, sanat eserlerini, sanatçıları desteklemeye gayret gösteriyoruz. Bugün de burada, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş katı’ sanatının çok nadide örneklerini barındıran, değerli sanatçımız Ahmet Çoktan’ın Ab-ı Bâde Reng isimli sergisinin açılışını gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz. Çoğunluğu Lafzı Celal ve İsmi Nebi çalışmalarından oluşan eserleriyle sanatçımız sanatseverlerin idrakine sesleniyor, hatta idrakleri epeyce zorluyor. Her bir eserine deruni anlamlar katan, imge ve simgelerle bu anlamı iyice sırlı hale getiren Ahmet Çoktan Hocamız, sanatseverlerin bu sırları kendisinin keşfetmesini arzu ediyor. İstanbulluları dostlarıyla ve aileleriyle birlikte bu kıymetli eserleri görmeye davet ediyoruz” dedi.

“Katı’ sanatıyla kalplere dokunuyoruz”

Ab-ı Bâde Reng sergisinin beş yıllık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktığını ifade eden Ahmet Çoktan ise “Katı’ büyük sabır isteyen zorlu bir sanat dalı ancak ortaya çıkan eserler tüm bu zorluğu unutturuyor. Türklere özgü eski bir sanat dalı olan katı’, günümüzde geniş kesimler tarafından pek bilinmese de, bu sanata gönül vermiş sanatçılar, kıymet bilen sanatseverler ve Kuveyt Türk gibi sanata değer veren kurumların desteğiyle katı’ sanatının hak ettiği yere erişeceğinize, yakın bir dönemde ebru sanatımız gibi ön plana çıkacağına inanıyorum. Sanat kalbe dokunur. Bu nedenle insanlara sanatın varlığını hissettirmek çok önemlidir. Bu sergi vesilesiyle kalplere dokunmamıza vesile olan Kuveyt Türk’e teşekkür ediyorum. Umuyorum sergiyi ziyaret edenler de Türklere özgü bu nadide sanattan ve eserleri incelemekten keyif alırlar” diye konuştu.

Ab-ı Bâde Reng Sergisi, 31 Mart 2019’a kadar hafta sonları dâhil 09.00-17.00 saatleri arasında Kuveyt Türk Genel Müdürlük binasındaki sergi salonunda ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Kuveyt Türk Genel Müdürlük Binası

Büyükdere Cad. No: 129/1 34394 Esentepe, İstanbul

Ahmet Çoktan kimdir?

Ahmet Çoktan 1962 İstanbul doğumlu olup aslen Kastamonulu’dur.

Hat ve ebru sanatkârı Fuat Başar’dan 1990’da ebru icazeti aldı.

Japonya’dan Katar’a, Kanada’dan Avusturya’ya 20’den fazla ülkede ebru, katı’ ve tezhip sanat dallarıyla ilgili seminer ve kurslar düzenledi. Uğraşısını verdiği konularda kitaplar da kaleme alan sanatçı, ebru, katı’ ve tezhip eserlerinden oluşan 100’e yakın sergi açtı.

30 yıldır ebru ve tezhip, son 13 yıldır da katı’ sanatını icra eden Ahmet Çoktan, 2009 yılında ebru dalında, 2010 yılında ise kardeşiyle birlikte tezhip dalında Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Ahmet Çoktan, çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir.

Yorumlar