Küresel piyasalar yoğun veri trafiğine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar bugün ve yarın açıklanacak önemli makroekonomik verilere odaklanırken, yurt içinde bugün öğlene kadar işlem yapılacak olması nedeniyle düşük işlem hacmiyle pozitif bir seyir izlenmesi bekleniyor. ABD'de...

Google Haberlere Abone ol
Küresel piyasalar yoğun veri trafiğine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar bugün ve yarın açıklanacak önemli makroekonomik verilere odaklanırken, yurt içinde bugün öğlene kadar işlem yapılacak olması nedeniyle düşük işlem hacmiyle pozitif bir seyir izlenmesi bekleniyor.

ABD'de dün açıklanan ikinci çeyrek büyüme verisinin yüzde 2,6'dan yüzde 3'e revize edilmesi, özel sektör istihdam verisinin beklentileri aşması ve ABD Başkanı Donald Trump'ın vergi açıklamalarıyla New York borsasında yükselişler görüldü. Trump, dün yaptığı açıklamada planlanan vergi reformu çerçevesinde mevcut durumda yüzde 35 olan kurumlar vergisinin yüzde 15'e indirilmesinin ideal olacağını dile getirdi. Bu gelişmelerle Dow Jones endeksi yüzde 0,12, S&P 500 endeksi yüzde 0,46 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,05 değer kazandı. Dolar endeksi ise önceki gün gördüğü Ocak 2015'ten bu yana en düşük seviyesi olan 91,6'dan başlayan yükselişini devam ettirerek 93'ün üzerine çıktı.

Avrupa tarafında, dün Almanya'da açıklanan enflasyon verisinin beklentiler doğrultusunda yıllık yüzde 1,8'e yükselmesi sonrasında avro/dolar paritesi yüzde 0,8 azalarak 1,1881'e indi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,47, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,38 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,49 yükseldi.

Bugün, Japonya'da açıklanan sanayi üretimi ve konut başlangıçları verilerinin beklentilerin altında kalmasına karşılık yenin dolar karşısında değer kaybetmesinden destek bulan Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7 yükseldi. Dolar/yen paritesi, yükseliş eğilimini 3'üncü güne taşıyarak 110,6'ya çıktı. Çin'de ise açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) tahminlerin üzerinde gelmesine karşın Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,4 değer kaybetti.

Yurt içinde, dün 30 Ağustos Zafer Bayramı tatili nedeniyle kapalı olan piyasalar, bugün Kurban Bayramı arifesi nedeniyle öğlene kadar açık olacak. Dün kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'ye ilişkin 2017 yılı büyüme beklentisini yüzde 2,6'dan yüzde 3,7'ye yükseltti. Analistler, Moody's'in büyüme beklentisini artırması ve dünya borsalarındaki yükseliş eğiliminin etkisiyle bugün öğlene kadar açık olacak piyasalarda düşük işlem hacimli pozitif bir seyir izlenebileceğini belirtiyor.

Bugün Avro Bölgesi'nde işsizlik ve enflasyon ile ABD'de kişisel gelir ve harcamalar başta olmak üzere yoğun veri akışının takip edileceği ifade eden analistler, BIST 100 endeksinin tarihi zirvesi olan 110.531 seviyesinin direnç, 108.500 seviyesinin destek konumuna geldiğini kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ağustos ayı imalat sanayi PMI

10.55 Almanya, ağustos ayı işsizlik

12.00 Avro Bölgesi, temmuz ayı işsizlik

12.00 Avro Bölgesi, ağustos ayı TÜFE

15.30 ABD, temmuz ayı kişisel gelir ve harcamalar

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

16.45 ABD, ağustos ayı Chicago PMI

17.00 ABD, temmuz ayı bekleyen konut satışları

Yorumlar