Kurban randevusu nasıl alınır? Kurban kesimi için randevu nasıl, nereden alınır?

Kurban randevusu nasıl alınır? Kurban kesimi için randevu nereden alınır? sorularının yanıtı kurban kesiminin randevu ile yapılmasının zorunlu olması nedeniyle araştırılmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Kurban randevusu nasıl alınır?

Kurban randevusu nasıl alınır? Kurban kesimi için randevu nereden alınır? sorularının yanıtı son zamanlarda sıkça araştırılmaya başladı. 

Kurban Bayramı için alınan koronavirüs önlemleri kapsamında kurban kesimi için randevu sistemi getirildi. Kurban kesimi için randevunun nereden ve nasıl alacağı konusu ise henüz netleşmemişken, bayramın ilk gününde kesim işlemlerinin yoğunlaşmaması için gerekli önlemler alınacak.

Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı 2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ"ne göre, bu yıl kurban kesimleri randevu sistemi ile yapılacak. 

Vatandaşlar konuyla ilgili olarak kurban kesimi için randevunun nereden alınacağını merak ediyor. 

Kurban kesimi için randevu almak isteyenler, kurbanlık aldıkları işletmelerden ya da belediyelerin ilgili birimlerinden randevu alacaklar. Randevu alanların cep telefonlarına randevu saati ve yeri mesajla bildirilecek.

Konuyla ilgili valilik tarafından yapılan açıklamada şöyle denilmişti:

"Kurban kesim yeri olarak belirlenen yerlerin sorumluları kurban kesilecek her bir gün için oluşturacakları randevulu kesim bilgisini içeren listeyi kurban kesim yerinin girişinde ve görülebilecek şekilde asacaktır. Ayrıca kurban kesim yerlerinin işletmecileri tarafından her bir kişinin kurban kesim saatine ilişkin randevu bilgisi kurban kesim yerinden hizmet alacaklara SMS yoluyla bildirilecektir. Kesim işlemlerinin bayramın ilk gününde yoğunlaşmaması için gerekli tedbirler alınacaktır. Kesim yerlerinde kesim yaptırmak isteyen kişilerin talepleri mümkün olduğunca bayramın üç gününe eşit sayıda randevu verilecek şekilde planlanacaktır."

Öte yandan kurbanlık hayvan satışı için bazı tedbirler alındı. Hayvan satış pazarlarında 1,5 metre olacak şekilde fiziki mesafenin korunmasının sağlanması ve buralarda ağzı ve burnu kapacak şekilde maske takılmasının zorunlu olması gerekir. 

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, 81 ilde ve bağlı ilçelerde Kurban Hizmetleri Komisyonu ve bu komisyonlara vali ya da görevlendireceği bir vali yardımcısının, ilçelerde de kaymakamın başkanlık yapacak.

İl ya da ilçe sağlık müdürlüğü, müftülük, çevre ve şehircilik il müdürlüğü, il ya da ilçe tarım ve orman müdürlüğü, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcisinden oluşacak komiyon kurban kesimi için önlemler alacak.

Bu kapsamda il ve ilçe merkezlerinde ihtiyacı karşılayacak şekilde ve kapasitede, kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis hazırlanacak ve bu kapsamda halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik "Kurban Kesim Elemanı" dersleri verilecek.

Kurban satış yerleri İstanbul'da bayramdan 15 gün, diğer kentlerde de 1 ay evvel hazır hâle getirilecek ve bu tarihten evvel kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecek. İstanbul'a kurbanlık hayvan girişleri 16 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla başlayacak. 

GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIMAYAN HAYVANLAR (X) SEMBOLÜ İLE İŞARETLENECEK

Dini olarak ve sağlık bakımından kurban olması uygun bulunmayan hayvanların sevklerine kesinlikle izin verilmeyecek, sevk işlemleri hayvan refahı mevzuatına uygun olarak gerçekleştirilecek.

Kurban satış bölgelerinde her satıcıdan hayvanların kurban olmaya uygun olduğuna dair taahhütname alınacak, gerçekleştirilen denetimlerde uygun bulunmayan hayvanların satış yerine getirildiğinin anlaşılması hâlinde (X) sembolüyle işaretlenerek vatandaşların uyarılması sağlanacak.

Kurban satış ve kesim yerleri paylaşılan kriterler kapsamında değerlendirmeye tabi tutulacak, gerekli asgari koşulları taşımayan işletmelere yaptırım uygulanacak.

Yorumlar

Güzel sistem Sağlıklı bir kurban için güzel sistem