Kurban kesecek vatandaşlar bıçakçılara akın etti

Kurban kesecek vatandaşlar, Kurban Bayramı öncesi bıçakçılara akın etti. Kimi vatandaşlar yeni bıçak almak için kimisi de ellerindeki bıçakları, satırları biletmek için ustaların yolunu tuttu.

Google Haberlere Abone ol
Kurban kesecek vatandaşlar bıçakçılara akın etti

Kurban kesecek vatandaşlar, Kurban Bayramı öncesi bıçakçılara akın etti. Kimi vatandaşlar yeni bıçak almak için kimisi de ellerindeki bıçakları, satırları biletmek için ustaların yolunu tuttu.

Kurban Bayramı arifesinde talebi karşılamak için yoğun mesai harcayan bıçak bileyicileri, vatandaşların mağdur olmaması için işin püf noktalarını aktardı. Ulus’ta bıçak satıcılığı ve bileyiciliği yapan İlker Sağır, iyi bıçağın çelik, ağzı kalemli ve ince olması gerektiğini, çoğu vatandaşın bıçak alırken kalitesini anlamadığını söyledi. Kalitesiz bir bıçağın ufak bir zorlamada eğildiğini veya ağzında bozulma yaşandığını belirten Sağır, "Vatandaşlarımız bıçak alırken güvendikleri yerden almalı, bıçağın veya bilemenin ücretinden çok kalitesine bakmalı" uyarısında bulundu.

Bıçak bilemenin püf noktalarını da aktaran Sağır, "Dikkatli, ağzı ince, pürüzsüz açıldığı zaman kesim daha kolay oluyor. Çoğu adet zımparada yapılıyor ve bu nedenle bıçağın ağzı tırtırlı kalıyor. O da masatta kırılmalara sebep oluyor. Biz bıçak bilerken taş ve keçe kullanıyoruz ki ağzında pürüz olmasın ve uzun süre kullanılsın diye. Bizim bileme taşlarımız özel bir taş. Bileme yapılırken bıçağın ısınmaması için taşın kalın kum olması ve bıçağa uygun olması lazım. Daha sonraki aşamada keçe yapıyoruz ki bıçak pürüzsüz olsun. Ardından da klavını alıyoruz. İnce bir masattan geçirildikten sonra vatandaşlarımız bıçağı kurbanda direkt olarak kullanabilir" diye konuştu.

Bıçağın bileme esnasında ısınınca suya batırılmasının doğru bir uygulama olmadığını kaydeden Sağır, bıçak bileme taşının önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Taş eğer bıçağı ısıtırsa suya batırılır. Bizim kullandığımız taşta ısınma yapıyor ama çok fazla bir ısınma olmadığı için bile yaparken bıçağı suya batırmıyoruz. Çünkü elimizde sürekli kontrol ediyoruz. Bileme yaparken bıçağı suya batırmamak çok önemli. Bıçağın sertlik değerinde düşüş yaşanıyor ve bıçağın ömrü kısalıyor, sertliğini yitiriyor ve kullanırken ağzının dönmesine sebep oluyor. Böylece bıçağı korumuş oluyoruz."

Bir diğer bıçak ustası Naci Özlü ise, bayramdan bayrama herkesin bıçak bileme ustası olduğuna vurgu yaptı. Bıçak bilemenin aşamalarını anlatan Özlü, "Bıçak bileyen kişilerin çoğu palet zımpara ile yapıyor, biz porselen zımpara ile bileme yapıyoruz. Bizim yaptığımız bıçaklar 3 evreden geçiyor. Önce ağzını açarız, inceltiriz ve daha sonra klav makinesinde klavını alıyoruz. Burada hem makine hem de işçilik çok önemli. Öncelikle bıçağın yanmamasına dikkat etmeliyiz. Bıçağı yaktığın zaman bıçağın çeliği özelliğini yitiriyor" ifadelerini kullandı.

Yorumlar