Kurban Bayramı Tatili 9 Gün Olacak mı? Bakan Ersoy’dan Açıklama
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kurban Bayramı tatilinin 9 güne uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin değerlendirmede bulundu. Bakan Ersoy, “Sektörün de isteği bu, ama sadece bizim isteğimizle olmuyor” dedi.
Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olup olmayacağı, milyonlarca kişinin gündeminde yer alırken konuya ilişkin açıklama Mehmet Nuri Ersoy’dan geldi. Manisa Müzesi’nin açılışında konuşan Ersoy, bayram tatilinin 9 gün olmasıyla ilgili olarak, “Biz tabii ki istiyoruz, sektörün de isteği bu. Ama sadece bizim isteğimizle olmuyor. Verilecek kararı hep birlikte bekleyip göreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Bayram tatilinin 6-9 Haziran tarihlerine denk gelmesi, tatilin hafta sonlarıyla birleştirilerek 9 güne çıkarılması ihtimalini gündeme getirmişti. Resmi kararın, ilerleyen günlerde Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanması bekleniyor.
KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİ 20 ŞEHİRDE
Mehmet Nuri Ersoy, açıklamalarında Kültür Yolu Festivalleri, turizm gelirleri, sağlık turizmi, gece müzeciliği ve tarihi eser iadesi gibi birçok başlığa da değindi.
2021 yılında Beyoğlu’nda başlayan Kültür Yolu Festivalleri'nin bu yıl 20 şehirde düzenleneceğini belirten Ersoy, yaklaşık 45 bin sanatçının sahne alacağını, toplamda 6 bin 800’ü aşkın etkinlik düzenleneceğini söyledi. Festivalin şehir seçimi yapılırken nüfus, turizm potansiyeli ve bölgesel çeşitliliğin dikkate alındığını kaydetti.
HAKKARİ’YE KAYAK TURİZMİ HAZIRLIĞI
Kayak turizmi alanında iklim değişikliği nedeniyle yeni bölgelerin önem kazandığını vurgulayan Ersoy, Hakkari’de uzun kar sezonu sayesinde yeni bir merkez oluşturmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
TURİST BAŞINA GELİR YÜKSELİYOR
Ersoy, 2018’den bu yana turizm stratejisinin gelir odaklı değiştirildiğini belirtti. Yabancı turist başına gelirin 83 dolardan 108 dolara yükseldiğini, bu yılki hedefin 117 dolar olduğunu ifade etti. 2019’da kurulan Turizm Geliştirme Ajansı (TGA) ile Türkiye’nin tanıtımda en etkili ülkelerden biri haline geldiğini söyledi.
SAĞLIK TURİZMİNDE E-NABIZ SİSTEMİ GELİYOR
Yabancı turistlerin sağlık işlemlerinin Türkiye’de daha sistemli bir biçimde yürütülmesi amacıyla, e-Nabız sistemine entegrasyon çalışması yapıldığını duyuran Bakan Ersoy, gelen turistlere bir takip kodu verileceğini ve Sağlık Bakanlığı’nın bu kod üzerinden işlemleri denetleyeceğini söyledi.
KAÇIRILAN TARİHİ ESERLERE TAKİP
Yurt dışına kaçırılan Anadolu kökenli eserlerin, değerinin artık düştüğünü ifade eden Ersoy, “Eskiden 100 lira fiyat biçiliyorsa şimdi 10-20 liraya düşüyor. Çünkü biliyorlar ki eser yakalanacak” dedi.
MÜZELERDE DNA KODLU GÜVENLİK
Müzelerdeki sahtecilik girişimlerine karşı DNA kodlu özel mühürleme sistemi başlatıldığını belirten Ersoy, bu sayede eser değişiminin veya sahtesinin yerleştirilmesinin mümkün olmadığını aktardı. Sistemin, müze müdürlüğü değişimlerinde de devreye alındığını açıkladı.
GELECEĞE MİRAS PROJESİ: 6 BİN BULUNTU
2024 yılında 224 kazı alanında yürütülen çalışmalarla 6 binden fazla arkeolojik buluntu bilim dünyasına kazandırıldı. Bu sayı, 2025 itibarıyla 251 kazı alanına ulaştı. Projeyle 2 binin üzerinde uzman ve 3 binden fazla çalışan istihdam edildi.
GECE MÜZECİLİĞİ GENİŞLİYOR
2025 yılı içinde 7 ildeki 26 antik kentte daha gece müzeciliği uygulaması başlatılacak. Uygulama 1 Haziran-1 Ekim tarihleri arasında geçerli olacak. Müzekart kullanıcıları, ek 100 TL ücretle akşam 19.00’dan itibaren ören yerlerini ziyaret edebilecek.
HALK PLAJLARINA YENİ NOKTALAR EKLENİYOR
Ücretsiz hizmet veren halk plajlarının sayısı 17’ye ulaştı. İki yeni plajın daha ekleneceğini açıklayan Ersoy, yerli ve yabancı turistlerin erişilebilir plaj hizmetinden daha fazla yararlanacağını kaydetti.
Yorumlar